Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Around The Globe On A Reel, Στάση Ενδέκατη: Τα πολλά πρόσωπα του Hong Kong

Είναι πραγματικά εξωπραγματικό να προσπαθήσεις να χωρέσεις σε μια σειρά εικόνων, την κινηματογραφική ταυτότητα του Hong Kong, ειδικά όταν υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που απεικονίζεται από την τοπική βιομηχανία και στην "εξωτική" πλευρά που προσπαθούν να προωθήσουν οι διεθνείς παραγωγές. Η εικόνα του χάους, η επιδίωξη της επιτυχίας, οι πόλεμοι των συμμοριών και η υφέρπουσα μελαγχολία, που μεταμορφώνει όλα τα προηγούμενα σε αιματηρούς πίνακες ποίησης, δημιουργούν μια πόλη που ζει μέσα από το ίδιο το σινεμά.


Στο "Chungking express" (και στην πλειοψηφία της φιλμογραφίας του Wong Kar Wai) προβάλλεται η μοναξιά της πόλης μέσα στο εξοντωτικό καθημερινό χάος, στο πρώιμο σινεμά του John Woo και στην κληρονομιά που άφησε στον Johnie To η σχεδόν θεϊκή υπόσταση των ανθρώπων με τα όπλα, που ελέγχουν όλους τους μηχανισμούς της. Παράλληλα, το λιμάνι της πόλης προσφέρει πάντα το απαραίτητο τουριστικό κουλέρ λοκάλ που απαιτεί το ξένο μάτι για να αρχίσει να ψάχνει την αλήθεια κάτω από την εξωτική επιφάνεια. Τελικά, όταν το φως πέσει και τα neon χρώματα γεμίσουν την ατμόσφαιρα, σε κανέναν δε θα προκαλέσει έκπληξη ακόμα κι αν τεράστια ρομπότ αρχίσουν να μάχονται πελώρια τέρατα, σκορπώντας στην πόλη την καταστροφή.

Δεν τολμώ να ισχυριστώ πως τα screencaps που ακολουθούν περιγράφουν πλήρως την πόλη που όσο λίγες έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την ίδια την εικόνα του κινηματογράφου. Όμως, τα σχόλια παραμένουν ανοιχτά για οποιεσδήποτε προτάσεις μπορούν να συμπληρώσουν αυτή την εικόνα. Το "Chungking express" εξάλλου υποστήριξε στην αρχή του ότι "υπάρχουν τόσοι άνθρωποι δίπλα μας τους οποίους μπορεί να γνωρίσουμε κάποτε ή ποτέ". Αυτό δε θα μπορούσε να μην ισχύει για το ίδιο το Hong Kong και τις ανεξερεύνητες πλευρές του. Για την ακρίβεια, ίσως είναι και η ιδανική περιγραφή του. (Η αρχική εικόνα είναι από την ταινία The World of Suzie Wong)



































Around The Globe On A Reel, Οι προηγούμενες στάσεις
Πρώτη Στάση: Ρίο
Δεύτερη Στάση: 10 Things To Do In Tokyo
Τρίτη Στάση: Χαβάη, τροπικά νερά και Αμερικανοί στρατιώτες
Τέταρτη Στάση: Postcards from Venice
Πέμπτη Στάση: Όχι μόνο μεσάνυχτα στο Παρίσι
Έκτη Στάση: To Εδιμβούργο στο πέρασμα του χρόνου
Έβδομη στάση: San Francisco, κίνδυνος και καταστροφή
Όγδοη στάση: Λονδίνο, σήμερα θα πάρουμε το μετρό
Ένατη στάση: Bienvenido a Miami
Στάση Δέκατη: Το Σύνδρομο της Φλωρεντίας

1 σχόλιο:

  1. Απαιτώ ο υπεύθυνος σύνταξης να δει το COMRADES: ALMOST A LOVE STORY και να το προσθέσει άμεσα στη λίστα. Κατά τα αλλα, #μόνο_αγάπη <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...