Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Venice Review: Why don't you play in hell? (Jigoku de naze warui). Ο Σιόν Σόνο τιμά το σινεμά όπως μόνο εκείνος μπορεί.

Πόσες παράλληλες ιστορίες τρέχουν στο "Why don't you play in hell?"; Πολλές! Πάρα πολλές! Για την ακρίβεια, είναι εντυπωσιακό πώς όλος αυτός ο (υποτιθέμενος) αχταρμάς δεν καταρρέει στο κεφάλι του Σόνο παρά δουλεύει προς όφελός του, κάνοντας το φιλμ ένα από τα καλύτερα της καριέρας του! Μπορείτε να παραμείνετε, ήσυχοι. Μετά την αποτυχία του "Land Of Hope", ο Σιόν Σόνο βρίσκει το τρελό, αγαπητό του mojo και το επικυρώνει με (σχεδόν κυριολεκτικά) ποτάμια αίματος!

Το "Why don't you play in hell" συνδυάζει μαφιόζους, ερωτευμένους νέους, αντίπαλες συμμορίες και την ίδια την ιδέα του κινηματογράφου σε μια συσκευασία δράσης, που δεν αποκλείει καθόλου το χιούμορ. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την υπόθεση της ταινίας, όμως, είναι καλύτερα να παραμείνει μια έκπληξη μέχρι την στιγμή της προβολής.

Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που η ταινία χειρίζεται το θέμα της βίας, της αγάπης και όλων των αντιφατικών μεθόδων έκφρασης που αυτές μπορεί να συνεπάγονται. Αυτό, όμως, που δίνει τον χαρακτηρισμό του μεγαλειώδους στο φιλμ είναι πώς αυτά καταλήγουν τελικά να αναφέρονται στον ίδιο τον κινηματογράφο, το μέσο που μας έχεις προσφέρει τόσες πολλές στιγμές ευτυχίας ή/και δυστυχίας.

Το τελευταίο μέρος του φιλμ είναι τόσο ιδιοφυώς εξωφρενικό που ξεπερνά ακόμη και τις καλύτερες στιγμές του Σόνο. Είναι ταυτόχρονα απλοϊκό και πολύπλοκο στην σύλληψή του και, σε κάθε περίπτωση, ο ορισμός του αγνού, ειλικρινούς fun, που πρέπει να μεταδίδει ο κινηματογράφος. Ουσιαστικά, μέσω αυτής της ταινίας, ο Σόνο παρατηρεί ότι το μέσο αλλάζει και εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όμως, δείχνει αισιόδοξος ότι θα παραμείνει ζωντανό. Ίσως με μια άλλη μορφή. Ίσως με νέους κανόνες. Όμως, πάντα θα δίνει το παρόν. Ακόμα και στην κόλαση. (4*/5)

2 σχόλια:

  1. ΘΕΛΩ. Να ελπίζουμε για #Nyxtes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ ρεαλιστικό σενάριο, αν και ο προ-τελευταίος Σόνο έπαιξε Θεσσαλονίκη. Θα μου κολλούσε τέλεια για μεταμεσονύκτια προβολή Νυχτών, το παραδέχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...