Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Εγκαίνια λίστα: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Σαν τις λίστες δεν έχει. Αυτό το ψυχαναγκαστικό πράγμα που σε βάζει σε διαδικασία συγκρίσεων και - αναπόφευκτα - διαπιστώσεων το βρίσκω απλά priceless. Συνδυάζοντας το μάλιστα με τις ταινίες, που είναι άλλο ένα αγαπημένο συνήθειο της ζωής μου, δημιουργείται το απόλυτο geek όργιο που είναι η λίστα με τις καλύτερες ταινίες κάθε χρονιάς (ή σεζόν ανάλογα με το breaking point) και στο οποίο επιδίδομαι συστηματικά από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και μετά αλλά που καμία edition του δε δημοσίευσα ποτέ.

Μέχρι τώρα. Χωρίς παραπάνω καθυστερήσεις, ιδού οι ταινίες που με έκαναν να νιώσω τα περισσότερα συναισθήματα την προηγούμενη χρονιά.



Τιμητική αναφορά στις: Shi (Poetry)Io Sono L' AmoreTrue GritKokuhaku (Confessions)AmerThe Ghost Writer και A Serbian Film.

10. Winter's Bone
Η απότομη ενηλικίωση, η μοναξιά ενάντια σε όλον τον κόσμο, η απόλυτη μάχη για την διάσωση της οικογένειας με κάθε κόστος. Η Jennifer Lawrence κεντά και η σκηνοθέτης Debra Granik βασίζει πάνω της μία ταινία φαινομενικά στερημένη από συναίσθημα, ακριβώς όπως και η πρωταγωνίστριά της, αλλά με πολύ θάρρος, θράσος και τόλμη. Από τις 24 Φλεβάρη στους κινηματογράφους.



9. Toy Story 3
Όπως και το Winter's Bone, το Toy Story 3 είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Ο Γούντυ, Ο Μπαζ και η υπόλοιπη παρέα λένε αντίο στα όμορφα όνειρα της τρυφερής αθωότητας και θέτουν το κρίσιμο ερώτημα: τι συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα να πάμε ...μπροστά; Το τελευταίο δεκάλεπτο είναι απλά από τις πιο συγκινητικές στιγμές της χρονιάς (και όχι μόνο)



8. Attenberg
Θρασύ, τολμηρό αλλά και αθώο, όπως ακριβώς και η πρωταγωνίστριά του, το Attenberg συνεχίζει τις διακρίσεις για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δομημένο λιτά αλλά με προσεκτικούς διαλόγους, χτίζει τον ευάλωτο κόσμο ενός κοριτσιού που πολύ σύντομα πρόκειται να μείνει μόνο του, σε έναν άγνωστο για εκείνο κόσμο. (Κι άλλη ιστορία ενηλικίωσης; Αρχίζω να διακρίνω ένα pattern εδώ...)



Δύσκολα ένα blockbuster γίνεται καλύτερο. Ο Νόλαν παραμένει στην κορυφή του παιχνιδιού ...κι εξακολουθεί να αγνοείται κατάφορα από την ακαδημία. Για να βρεθεί ο λόγος, μάλλον πρέπει να ψάξουμε στα βαθύτερα επίπεδα του μυαλού τον ψηφοφόρων a la inception style. 

PS. Ellen Page cute as hell.





6. Submarino
 H καταστροφική παράλληλη ζωή δύο αδερφών στη Δανία του σήμερα, κινηματογραφημένη με πάθος από τον Thomas Vinterberg. Πανίσχυρο συναισθηματικά αλλά ποτέ μελό, το τελευταίο αυτό δείγμα του ικανού Δανού σκηνοθέτη αξίζει της προσοχής. Και το τέλος, σε αποτελειώνει.






5. Blue Valentine
Μετά το happy end του αγοριού που κατακτάει το κορίτσι, έρχεται το Blue Valentine. Χωρίς να είναι διδακτικό, ούτε ιδιαίτερα λεπτομερές, δίνει τα ψήγματα της κατάρρευσης μιας σχέσης που από την αρχή δεν είχε και τα πιο στέρεα θεμέλια. Σπαρακτικό, με δύο ερμηνείες διαμάντια από τους συνήθεις ύποπτους του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου Ryan Gosling και Michelle Williams.



4. Hævnen (In A Better World )
H Susanne Bier μας έχει συνηθίσει στα ισχυρά οικογενειακά δράματα με κοινωνικές προεκτάσεις και με το Hævnen παρουσιάζει το καλύτερο δείγμα της δουλειάς της. Μέχρι πότε μπορεί κάποιος να μένει σταθερός στις εσωτερικές του αξίες χωρίς να τον αλλοτριώσει η κοινωνία και πότε θεωρείται νικητής ή χαμένος; Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν αλλά γι' αυτό υπάρχει ο  κινηματογράφος.


3. Never Let Me Go
Υποτιμημένο από τους κριτικούς και τις ενώσεις, τούτο το υβρίδιο επιστημονικής φαντασίας και δράματος εποχής πρέπει να έχει την προβολή που του αξίζει. Δύσκολο θέμα αλλά με ισορροπημένη προσέγγιση, το καινούριο έργο του ταλαντούχου Mark Romanek του One Hour Photo δίνει την ευκαιρία στους Keira Knightley, Carey Mulligan και Andrew Garfield να δημιουργήσουν χαρακτήρες που χαράσσονται στο μυαλό. Και σου κάνουν παράλληλα την καρδιά σμπαράλια. Εξαίσια και η μουσική επένδυση της Rachel Portman.

2. Incendies
Ό,τι και να πει κανείς για το Incendies είναι λίγο. Δύο αδέρφια ψάχνουν τα χαμένη μέλη της οικογένειάς τους στην αναζήτηση του παρελθόντος της μητέρας τους. Και φυσικά αυτό που θα ανακαλύψουν δε θα τους αφήσει ατάραχους. Ούτε και τους θεατές. Ελπίζω σε άμεση κινηματογραφική διανομή.




1. Black Swan
Όποιος με ξέρει δεν εκπλήσσεται από την επιλογή. Η κορυφαία ταινία του αμφιλεγόμενου Darren Aronofsky συνοψίζει όλη του τη φιλμογραφία. Εμμονές, μονομανία, φιλοδοξίες, πάθος μέχρι θανάτου, αυτοκαταστροφή, παράνοια. Η Natalie Portman στον πρώτο πραγματικά μεγάλο ρόλο της καριέρας της δίνει ερμηνεία ζωής και ο μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη Clint Mansellσαμπλάρει ξεδιάντροπα τον Tchaikovsky, εκμοντερνίζοντας την Λίμνη των Κύκνων και μετατρέποντάς την σε υπαρξιακή horror μουσική υπόκρουση. Υποκλίνομαι.



13 σχόλια:

  1. Eπειδή έχεις inception επρεπε να είχα κλείσει αμέσως το tab αλλα επειδη συμφωνουμε στα άλλα το άφησα. j/k

    Οσες απο την λίστα έχω δει πλην του Inception και του Winter's Bone είναι σίγουρα και στις δικές μου αγαπημένες ταινίες της χρονιάς.

    Χαιρομαι και για την αναφορα σε ghost writer και confessions γιατί αξιζουν και αυτες θέση σε τέτοιες λίστες.

    Απορία: Where is Scott Pilgrim?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Scott Pilgrim το έχασε το mention για λίγο. Ίσως επειδή τα άλλα μου καρφώθηκαν περισσότερο στο μυαλό. But, still a winner ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που ειναι το social network? οεο?

    δεν συμφωνώ με το winter's bone, είχα απογοητευτεί όταν το είδα... το Scott Pilgrim άξιζε το mention του, αλλά γενικά η λίστα είναι αρκετά πλήρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eμ... Το social network δε μου πολυάρεσε... (μη με σκοτώσεις :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. what? are you serious? Του θεού-david lynch? Αδιανόητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Toυ Fincher εννοείς. ;) Ε ναι, το παραδέχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φάση θα είχε να έβλεπες την ιστορία του facebook σε στυλ Lost Highway. Έχω την εικόνα μπροστά μου. Πας να πατήσεις like σε ένα βίντεο και μόλις το πατάς μεταμορφώνεσαι σε μπουγάτσα στο στόμα ενός παχύσαρκου. Η συνέχεια σύντομα στις οθόνες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ουπς, μπέρδεψα τους σκηνοθέτες... ναι του Fincher εννοούσα (μα πως μου ρθε ο lynch?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα φίλε Δημήτρη και συγχαρητήρια για το blog σου!
    Από τις 7 τιμητικές αναφορές έχω δει τις εξής 4:
    Shi (3,5/5) - Εκπληκτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, ωραίο σενάριο, αλλά βασανιστικά αργοί ρυθμοί.

    Io Sono L' Amore (2,5/5) - Εξαιρετική σκηνοθεσία, πολύ καλή η Τίλντα, όμορφη ερωτική σκηνή. Πολύφορεμένο θέμα, αδύναμο σενάριο.

    True Grit (3/5) - Διασκεδαστική ταινία των αγαπημένων Κοέν. Απομυθοποιητικό, σαρκαστικό, αλλά λίγο φλύαρο. Ξεχωρίζει η Steinfeld όπου είναι από τους κύριους λόγους για να δεις την ταινία.

    The Ghost Writer (3,5/5) - Κλασσικός Πολάνσκι με ωραία ατμόσφαιρα και φινάλε. Αλλά, πολύ κουραστική αρχή.

    Από τη δεκάδα:
    Winter's Bone (4/5)
    Η ''Αναζήτηση'' με κάθε θυσία, του πατέρα , ζωντανού ή νεκρού, η πρώτη αληθινή δοκιμασία της ζωής για μιά έφηβη, που αφήνεται στον κίνδυνο, σε μιά ''καουμπόυκια'' Αμερική -[=ωμή βία και συμφέρον των μεγάλων, ακόμα και μπρός και πάνω σε μιά έφηβη..], Αμερική του 21ου αιώνα, είναι το θέμα αυτής της ταινίας. Η λιτότητα με την οποία το πραγματεύεται, η ποίηση ανάμεσα στην σκληράδα της ζωής και των συφερόντων, σε μια μισοπρωτόγονη αγροτικοκτηματική αμερική, που το κυνήγι των οφειλετών απ' τους Δυνατούς είναι ανάλγητο, και προπάντων το σ τ α θ ε ρ ό κι εκφραστικό βλέμμα της μαγευτικής ηρωίδας Jennifer Lawrence συναρπάζουν.

    Toy Story 3 (4/5)
    Μια από τις 5-6 πιο αγαπημένες ταινίες animation όλων των εποχών και, σαφώς, ανώτερη από τις 2 προηγούμενες ταινίες της τριλογίας "Toy Stroy". Ιδιοφυές, ευρηματικό, ξεκαρδιστικό και βαθιά συγκινητικό.Υποδειγματικός συνδυασμός παιδικού θεάματος και ενήλικης απόλαυσης. Και τι φινάλε, φυσικά. Μαζί με το WALL-E οι δυο κορυφαίες στιγμές της Pixar. Κινηματογραφική μαγεία που φτάνει "μέχρι το άπειρο και ακόμα παρά πέρα"!!!

    Inception (3,5/5)
    Φοβερό σενάριο: ονειρικό, πανέξυπνο, συγκλονιστικό, θεαματικό, με μοντέρνες ιδέες, πολλές ανατροπές. Τολμηρές αφηγηματικές τεχινκές, σασπένς, ωραίες ερμηνείες, σκηνοθετική βιρτουοζιτέ, φρενήρης ρυθμός και παίζει η Θεά Marion Cotillard σε μια από τις καλύτερες και πιο ζεστές ερμηνείες της. Στα αρνητικά: πιστολίδι, εκρήξεις , πολλή δράση, αισθητική videogame.

    Blue Valentine (3,5/5)
    Ρεαλιστικό, ειλικρινές, χαμηλόφωνο, εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο. Αλλά, έχουμε δει πολλές φορές αυτό το θέμα και καλύτερα δοσμένο.

    Black Swan (4,5/5)
    Και για μένα το νο. 1 του 2010. Έχω γράψει ένα κειμενάκι εδώ: http://cinema-paradis143.blogspot.com/2011/01/black-swan-2010.html
    Η καλύτερη του Aronofsky μετά το Requiem, πιστεύω.

    Τις υπόλοιπες δεν τις έχω δει.

    Η δικιά μου λίστα:
    1. Black Swan (Darren Aronofsky - 4,5/5)
    2. L'illusionniste (Sylvain Chomet)
    3. Winter's Bone (Debra Granik - 4/5)
    4. Another Year (Mike Leigh)
    5. Toy Stoy 3 (Debra Granik)
    6. Exit Through the Gift Shop (Banksy)
    7. The King's Speech (Tom Hooper)
    8. The American (Anton Corbijn - 3,5/5)
    9. Loong Boonmee raleuk chat (Apichatpong Weerasethakul)
    10. Bal (Semih Kaplanoglu)
    11. Inception (Christopher Nolan)
    12. Shi (Chang-dong Lee)
    13. Rabbit Hole (John Cameron Mitchell)
    14. Blue Valentine (Derek Cianfrance)
    15. The Ghost Writer (Roman Polanski)

    Oι 5 μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς:
    1. The Social Network (David Fincher - 2/5)
    2. Biutiful (Alejandro Gonzalez Inarritu - 0,5/5)
    3. Alice in Wonderland (Tim Burton - 2/5)
    4. Hereafter (Clint Eastwood - 2,5/5)
    5. You Will Meet a Tall Dark Stranger (Woody Allen - 3/5)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τη διάθεσή σου να προσθέσεις την γνώμη σου. Στα περισσότερα συμφωνούμε. :)

    Θα πάρεις μέρος στα #blogoscars;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να' σαι καλά!

    Ετοιμάζεις κάποια ψηφοφορία; Αν ναι θα ενδιαφερόμουν πολύ. Που μπορώ να πάρω μέρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όχι εγώ. Είναι συντονισμένη κίνηση bloggers. Δες το Post μου με τίτλο blogovision: the movies και θα σε στείλει εκεί που έχει τις πληροφορίες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ πολύ φίλε!

    Τώρα έγραψα σχόλιο για συμμετοχή. Ελπίζω να το δουν μέχρι αύριο όπου ξεκινά η ψηφοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...