Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

#tiff53 Reviews Feed: Night Of Silence (3.5*/5)

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην φυλακή,ο Damat, διανύοντας πλέον την έκτη δεκαετία της ζωής του, είναι έτοιμος να παντρευτεί και να κατασταλάξει επιτέλους στη ζωή του. Ο γάμος, δεν είναι αντικείμενο αγάπης αλλά ουσιαστικά πράξη συμφιλίωσης δύο οικογενειών, που ευελπιστεί να βάλει ένα τέλος στις εκατέρωθεν αψιμαχίες. Ωστόσο, η έκπληξή του θα είναι μεγάλη όταν αντικρίσει πίσω από το νυφικό πέπλο ένα κορίτσι γύρω στα δεκαπέντε, που ακόμα δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του γάμου αλλά και με την τροπή που πρόκειται να πάρει η ζωή της από εδώ και πέρα.

Η νύχτα που θα ακολουθήσει θα είναι καθοριστική και για τους δυο τους. Ο Reis Celik δεν βιάζεται να αναπτύξει τους χαρακτήρες, ούτε να εκβιάσει τις αντιδράσεις τους. Με εξαίρεση τις εναρκτήριες σκηνές, όλη η υπόλοιπη ταινία διαδραματίζεται ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους της οικείας του Damat, ακολουθώντας τόσο τις προσπάθειες επικοινωνίας των δυο τους αλλά και της αμήχανες σιωπές της συνύπαρξής τους. Και οι δυο εγκλωβισμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά σε μία καινούρια τάξη πραγμάτων προσπαθούν να ανταποκριθούν στους ρόλους που τους έχει θέσει η κοινωνία. Η νεαρή Gelin γαλουχείται από την μητέρα της να παραμένει πιστή στον άντρα της ακόμα κι όταν γίνεται αντικείμενο κακομεταχείρισης ενώ ο Damat είναι το έρμαιο μιας διεστραμμένης αίσθησης τιμής, που τον έκανε να περάσει σχεδόν όλη την ζωή του πίσω από τα σίδερα, και τώρα του επιβάλλει ένα παράδοξο παιχνίδι συζυγικής εξουσίας, που όσο περνάει η βραδιά γίνεται όλο και πιο εμφανής η ανικανότητά του να παίξει με αυτούς τους κανόνες.

Ο Celik θέλει να θίξει ότι η γυναίκα δεν είναι το μόνο θύμα της συγκεκριμένης αντιμετώπισης, αλλά και ότι ο άνδρας έχει γίνει θύμα μέσα στους κανόνες που ο ίδιος επέβαλε στον εαυτό του. Ο αργός ρυθμός και ο περιορισμός της δράσης σε ένα δωμάτιο (με εξαίρεση μία εξαιρετικά φιλμαρισμένη σκηνή ονείρου στην χιονισμένη Τουρκία) δημιουργεί μία αίσθηση μυσταγωγίας και υπνωτισμού και όταν το αναπόφευκτο τέλος δώσει (ή μήπως όχι;) την λύση, ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με τις επιταγές μιας κοινωνίας για τις οποίες κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μαζί με το Fill The Void (που επίσης θα προβληθεί στο φεστιβάλ), το Night Of Silence δημιουργεί ένα εξαιρετικό double feature για τις σχέσεις και τον γάμο σε κοινωνίας που δεν βρίσκονται πολύ μακριά από την δικιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...