Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

#tiff Reviews Feed: Tabu (4.5*/5)

H Aurora είναι μια ιδιότροπη ηλικιωμένη γυναίκα που ζει στην Λισσαβόνα μαζί με την γυναίκα που την φροντίζει, την Santa, η οποία κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήρι. Η Aurora δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου. Έχει πάθος με τον τζόγο, με αποτέλεσμα να ξοδεύει τα λεφτά της καθημερινά στο καζίνο, και κατηγορεί την Santa, ότι της κάνει μάγια "επειδή θέλει να την ξεκάνει". Εντελώς αντίθετα, η γειτόνισσά τους, η Pilar, είναι μια γυναίκα που έχει αφοσιωθεί στο κοινό καλό, πιστή καθολική και γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο, που λυπάται την Aurora και πιστεύει ότι πάσχει από νευρικό κλονισμό. Δυστυχώς, η εντύπωσή της δεν αποδεικνύεται απόλυτα λανθασμένη, η Aurora καταλήγει απρόσμενα στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. Εξαντλημένη, λίγο πριν ξεψυχήσει, η Aurora παραδίδει στην Pilar ένα γράμμα που απευθύνεται σε κάποιον Gian Luco Ventura, γεγονός που μας ταξιδεύει απευθείας στο παρελθόν, την εποχή που η Aurora ζούσε στην αποικιακή Αφρική μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι γεμάτη πάθος, περιπέτεια... και κροκόδειλους.


To Tabu απλά και λιτά είναι η ταινία που θα κοσμήσει πολλές top10 λίστες στο τέλος του χρόνου. Αριστοτεχνικά δομημένη και με μία ζεστή ψυχή στο επίκεντρο της ιστορίας της, είναι μια ταινία για την νοσταλγία, τα περασμένα μεγαλεία της ζωής και το όνειρο, που παραμένει τόσα χρόνια μετά μέσα μας. Με άλλα λόγια, το Tabu είναι μια ταινία για την ίδια την ζωή.

Ο Miguel Gomes περίτεχνα χωρίζει την ταινία σε δύο μέρη (ή σε τρία, αν λάβει κανείς υπόψη του τον διασκεδαστικό πρόλογο για την χαμένη αγάπη ενός θαρραλέου εξερευνητή και το δέσιμό του με το πνεύμα των κροκοδείλων) έξυπνα ονομάζοντάς τα "Χαμένος παράδεισος" και "παράδεισος", με αυτή την σειρά. Η Aurora του τώρα είναι μια θλιβερή ανάμνηση της παθιασμένης Aurora του παρελθόντος και η νοσταλγία για αυτό το μεγαλείο αποτυπώνεται υπέροχα μέσα από το φιλμ των 16mm που απλώνεται στην οθόνη. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία και η παραμυθένια διάθεση αφήγησης είναι μόνο η αρχή για τον πειραματισμό του Gomes με την φόρμα και την συνήθη δομή μιας ταινίας.

Ενώ το πρώτο μέρος είναι βασισμένο στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα, το δεύτερο επωφελείται από την υποκειμενική οπτική της αφήγησης και γίνεται πιο παραμυθένιο και ονειρικό. Η Aurora είναι μια περιπετειώδης ψυχή, εξιδανικευμένη μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που την αγάπησε όσο καμία άλλη, αποκτώντας διαστάσεις μύθου. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν είναι απλά μια αναφορά στο παρελθόν του κινηματογράφου. Είναι η ίδια η νοσταλγία της προηγούμενης ζωής, το όνειρο που παραμένει χαραγμένο στο μυαλό, η ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ο Gomes δεν ξεπατικώνει τις τακτικές των ασπρόμαυρων φιλμ. Αναπνέει μέσα από αυτές, απομονώνει τους ήχους και τα βλέμματα, αφαιρεί τις ομιλίες και τονίζει την ένταση του περιβάλλοντος και την συνδυάζει με απρόβλεπτες ποπ προσθήκες, όπως η βραζιλιάνικη διασκευή του "Be my baby". 

Η ανάπτυξη της ιστορίας βρίθει σουρεαλιστικών και αστείων γεγονότων. Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας φαίνονται κατά στιγμές τόσο αναληθοφανείς και όμως όλα ταιριάζουν και βγάζουν νόημα σε ένα επίπεδο απόλυτα συνεπές με τον βασικό κορμό της ιστορίας. Ακόμα και η ίδια η εμφάνιση του κροκόδειλου στην ταινία αποκτά ασυνείδητα την έννοια της ίδιας της αγάπης και της μετενσάρκωσής της, όπως αναφέρει και η μικρή ιστορία πριν τους τίτλους της αρχής. Ο Gomes, έχοντας υπάρξει κριτικός κινηματογράφου πριν από κινηματογραφιστής, γνωρίζει την ιστορία όλων των αναφορών του και γι' αυτό τον λόγο παύουν να είναι αναφορές αλλά πλαίσια και κανόνες μέσα στους οποίους ανθίζει η ιστορία του.

Το Tabu είναι εκείνο το φεστιβαλικό διαμάντι που χαίρεσαι να ανακαλύπτεις και εύχεσαι να το δει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται, όπως το χαμένο γράμμα της Aurora που ανοίγει ολόκληρο τον νέο κόσμο μπροστά στα μάτια της Pilar και της Santa. Με άλλα λόγια, μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε το Tabu όταν κυκλοφορήσει επίσημα στις αίθουσες. Θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο θα αντικρίζετε έναν κροκόδειλο πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...