Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

To πρώτο giveaway του Frame Game έχει νικητές!

Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός του Frame Game, με αφορμή την ολοκλήρωση του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δώρα memorabilia του φεστιβάλ και μοναδικές αφίσες, που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνετε για να λάβετε μέρος ήταν ένα σχόλιο στο σχετικό ποστ, με την απλή ιδιότητα του κινηματογραφόφιλου. Φυσικά, όχι σε βαθμολογίες και σχόλια για τις ταινίες του φεστιβάλ δεν είπαμε, με μυστικό απώτερο στόχο την δημιουργία ενός mini poll, σχετικά με την άποψη του κοινού για τις ταινίες που προβλήθηκαν. Όλα τα αποτελέσματα της mini ψηφοφορίας αλλά και οι νικητές βρίσκονται ένα κλικ μόνο μακριά.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ


Στο διαγωνιστικό τμήμα, η Πειρατεία του Tobias Lindholm φαίνεται πως δεν περιορίστηκε μόνο στην αγάπη της κριτικής επιτροπής. Η ταινία που κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο, δηλαδή την μεγαλύτερη διάκριση στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, ψηφίστηκε με 4*/5 από όλους όσοι την ψήφισαν. Στον ίδιο μέσο όρο, αλλά με μεγαλύτερη διάσταση απόψεων (από 3* έως και 5*) σε θετική βάση πάντα, κατέληξε και το "Αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού", η ταινία του Έκτορα Λυγίζου που αρχίζει να δημιουργεί όλο και περισσότερη συζήτηση γύρω της, όσο προετοιμάζεται για ευρεία διανομή. Το Xρώμα του Χαμαιλέοντα, τέλος, φαίνεται πως εντυπωσίασε με την αισθητική του τους λίγους που το προτίμησαν, καταφέρνοντας να εισχωρήσει στο τοπ3 των πιο αγαπημένων ταινιών του διαγωνιστικού.

Αναλυτικότερα, οι 5 ταινίες που αγαπήθηκαν περισσότερο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ήταν:
03. Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα (The Color of The Chameleon (4*/5)
04. Χαρά (3,75*/5)

Το τμήμα που έλκει παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο είναι οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Συγκεντρώνοντας τις πιο δυνατές φωνές του παγκόσμιου σινεμά αλλά και αναδεικνύοντας τις διεθνείς τάσεις, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες προσφέρουν πάντα τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές και μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του στις αίθουσες, το Holy Motors άνοιξε την αυλαία του φεστιβάλ και η θερμή αποδοχή του από το κοινό αποτέλεσε την πιο ευχάριστη έκπληξη του δεκαημέρου. Με μέσο όρο 4,69*/5 από 9 θεατές θα συγκέντρωνε την πιο υψηλή βαθμολογία του τμήματος, αν δεν υπήρχε το Crazy and Thief και το συνοδευτικό μουσικό του gig, που αποθεώθηκε από δύο συμμετέχοντες. Παρόλα αυτά, η επιστροφή του Leos Carax αγκαλιάστηκε από το κοινό και το μόνο που απομένει να φανεί τώρα είναι το τελικό αποτέλεσμα στις αίθουσες, ύστερα από τις επιτυχημένες πρώτες εξετάσεις στο φεστιβάλ. Το ΝΟ (4.06*/5) του Miguel Gomes, το After Lucia (4.09*/5) του Michel Franco, το In The Fog (4.33*/5) του Sergei Loznitsa αλλά και το Paradise:Faith  (4,25*/5) του Ulrich Seidl συγκέντρωσαν, επίσης, υψηλές βαθμολογίες.

Λόγω βέβαια της μεγάλης διασποράς των ψήφων, παρατηρείται το φαινόμενο να ξεχωρίζουν ταινίες που έχουν προτιμηθεί από 2 ή 3 συμμετέχοντες. Όσοι περισσότεροι έχουν δει την ταινία, τόσες περισσότερες απόψεις ενσωματώνονται στην τελική βαθμολογία με αποτέλεσμα κατά κανόνα, ο μέσος όρος να μειώνεται. Το γεγονός λοιπόν ότι το Holy Motors διατηρήθηκε τόσο ψηλά, χωρίς ενστάσεις από σχεδόν κανέναν, είναι πραγματικά εκπληκτικό

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη αποκλειστικά τον μέσο όρο βαθμολογίας, οι ταινίες που ξεχώρισαν στους Ορίζοντες είναι:

01. Η Κρέιζι κι ο Θιφ (Crazy and thief) (5*/5)

Αν βάλουμε κι έναν επιπλέον περιορισμό να υπάρχουν 4 τουλάχιστον ψήφοι για τον τελικό υπολογισμό του Μέσου Όρου, τότε η λίστα διαμορφώνεται ως εξής:

03. ΝΟ (4,06*/5)

Παράλληλα, τα αφιερώματα σε Kaurismaki, Dresen και Ghobadi γέμισαν τόσο τις αίθουσες όσο και  τις κάλπες με γενικά θετικές βαθμολογίες. 

Όσον αφορά το κομμάτι των ελληνικών ταινιών, παρά τις λίγες απογοητεύσεις, στο σύνολό του κατάφερε να κερδίσει το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Θέμα συζήτησης όλο το δεκαήμερο, το εικαστικό μεγαλούργημα της Αθηνάς Τσαγγάρη με το The Capsule (4,22*/5), το mindfuck του Χιγκίτα (2,31*/5) που δίχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, το νεορεαλιστικό "Αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού" (4*/5), το απροσδόκητο "Μπιγκ Χιτ" (4,14*/5) του Κάρολου Ζωναρά αλλά και η ένθερμη υποστήριξη της... Loveless Zoritsa, η οποία με 4,25*/5 από δύο ψηφοφόρους κερδίζει και το βραβείο πιο αφοσιωμένων fan

Το τοπ3 των ελληνικών ταινιών με πάνω από 4 ψηφοφόρους, διαμορφώνεται ως εξής:
01. The Capsule (4.22*/5)
02. Μπιγκ Χιτ (4.14*/5)

Τελειώνοντας με τις βαθμολογίες (γιατί αντιλαμβάνομαι ότι σε ενδιαφέρουν περισσότερο οι νικητές), όσον αφορά τις Ματιές στα Βαλκάνια, αναπόφευκτα οι δύο ταινίες που ξεχώρισαν ήταν οι τελευταίες δημιουργίας του Cristian Mungiu. Το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες εύκολα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία με 4,42*/5, ενώ και το πιο πρόσφατο Beyond The Hills παρέμεινε με 4,08*/5 πιο ψηλά από κάθε άλλη φετινή παραγωγή του τμήματος. Πιο δημοφιλής ταινία, βέβαια, αναδείχτηκε το Clip της Μάγια Μίλος, που προκάλεσε τόσο διθυραμβικές αντιδράσεις όσο καταδικαστικά σχόλια καταλήγοντας σε μέσο όρο βαθμολογίας 2,98*/5.

Όλες οι αναλυτικές βαθμολογίες βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ, για επιπλέον ανάλυση. 


ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Καταρχήν, ευχαριστώ όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους. Ύστερα από κλήρωση, οι νικητές του πρώτου giveaway του Frame Game είναι:


Elena Charalampidou (Αφίσα Μπιγκ Χιτ)

ο ΠαντελήΣ_ (Αφίσα After Lucia)

oni / Tom (Αφίσα L)


Anastasia (2 Βιβλία του Ιωάννη Μπακάλη: The negative Side of A lifetime/ Το τρίτο call girl)

Zoey Mou (Αφίσα Χαρά)

Xara Papadiamantopoulou (Αφίσα Χιγκίτα)

AleLaza (Αφίσα Night Of Silence)

Tasos H. (Κατάλογος Φεστιβάλ)

demetrios_b (Αφίσα Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού)

Daphne Koumpa (Σετ βιβλιαράκια A Hijacking/Fill The Void από το Φεστιβάλ Βενετίας)



Για άμεση συνεννόηση για την αποστολή των δώρων, οι νικητές ας στείλουν ένα μήνυμα στο inbox της σελίδας στο Facebook. Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές!

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...