Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

#tiff53 Reviews Feed: Loveless Zoritsa (4*/5) (από τον @onizuka83)

Ένα παραμύθι για ένα καταραμένο αμούστακο κορίτσι. Η Ζορίτσα είναι η πρώτη γυναίκα της οικογένειάς της που γεννήθηκε χωρίς μουστάκι. Κι όπως ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας ανέφερε μετά το τέλος της, στη Σερβία υπάρχει η φράση "να μην εμπιστεύεσαι τους άντρες χωρίς μουστάκι και τις γυναίκες με μουστάκι". Καταραμένη για τη διαφορετικότητά της, αναζητά απεγνωσμένα τον έρωτα - κάθε άντρας που την ερωτεύεται, όμως, καταστρέφεται. Σαν άλλη femme fatale, αφήνει πίσω της τα σώματά τους, όσο η ίδια ψάχνει τη λύτρωση.

Η σκηνή πριν τους τίτλους αρχής (με επικολυρική γραμματοσειρά Lord of the Rings) τη βρίσκει να βάζει φωτιά σε ένα νεκροταφείο. Όταν το Loveless Zoritsa γίνεται σκοτεινό, τα πλάνα σκοτεινιάζουν, είναι στυλιζαρισμένα και υπέροχα κινηματογραφημένα. Όταν η ταινία επιστρέφει στην κωμωδία, ανοίγει σε χρώματα μαζί με την καρδιά μας. Κάπου στα μισά, έχουμε την ξεκαρδιστική καταδίωξη ενός αργοκίνητου τρακτέρ από ένα ακόμη πιο αργοκίνητο μηχανάκι. Οι δύο σκηνοθέτες, Χριστίνα Χατζηχαραλάμπους και Radoslav Pavkovic, θέλησαν στην πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία να αποτυπώσουν ένα αλλιώτικο βαλκανικό παραμύθι, το ίδιο σκοτεινό με αυτά που μεγαλώσαμε, όπου ο λύκος είναι κακός κι οι άνθρωποι δεν μένουν πάντα ζωντανοί, κάνοντάς το όμως ανάλαφρο, δίνοντας ο καθένας τη δική του δύναμη στην ιστορία. Η Χατζηχαραλάμπους στο μυστήριο κι ο Pavkovic στην κωμωδία.

Γυρισμένη στην ανατολική Σερβία, η οποία μας είπαν κρύβει μία ξεχωριστή μαγεία ως περιοχή (αποκαλώντας την "land of myths" ο διερμηνέας άκουσε meats και το απέδωσε ως "η χώρα των κρεάτων"...) και βασισμένη στην ιδέα ότι "οι γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν τον έρωτα", η ταινία δείχνει ακριβή (το budget της ήταν 700.000€), με πλούσιο, αβίαστο και "ακριβό" χιούμορ.

To Loveless Zoritsa θα ακολουθήσει την πορεία του σε βαλκανικά φεστιβάλ και στόχος είναι να πάρει διανομή και στη χώρα μας. Να τη δείτε, προσέξτε μονάχα μην την ερωτευθείτε. 

(Μπορείτε να δείτε την άποψη του @onizuka83 για τις υπόλοιπες ταινίες του φεστιβάλ ακολουθώντας τον στο twitter)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...