Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

#tiff53 Reviews Feed: After Lucia (3.5*/5)

Κάποιες φορές, ο σκηνοθέτης ξεκινά με σκοπό να πει μια ιστορία και στην συνέχεια οδηγείται σε κάτι μεγαλύτερο που δεν είχε προβλέψει αρχικά. Το "Μετά την Λουτσία" ξεκίνησε ως μια ταινία για την απώλεια και την ζωή της οικογένειας μετά τον χαμό ενός βασικού μέλους αλλά, μετά τις προβολές της ανά τον κόσμο, αποδείχτηκε ότι η δυναμική της ταινίας εξαπλώνεται και σε μια ακόμα θεματική, αυτή του bullying και του ψυχολογικού (και όχι μόνο) πολέμου μεταξύ συνομηλίκων.

Η Αλεχάντρα προσπαθεί να συνεχίσει την ζωή της με τον πατέρα της ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της (η Λουτσία του τίτλου). Η νέα ζωή περιλαμβάνει νέα πόλη, νέο σχολείο για την ίδια και νέα δουλειά για τον πατέρα της. Η Αλεχάντρα προσπαθεί να είναι κοινωνική και, όντως, στην αρχή τα καταφέρνει περίφημα, ώσπου ένα λάθος της να καταστρέφει την εικόνα της και να γκρεμίσει όλο τον κοινωνικό ιστό που είχε δημιουργήσει. Η ζωή μετά την Λουτσία μόλις έγινε πολύ δύσκολη.

Ο Michel Franco ακολουθεί τους άγραφους κανόνες του σύγχρονου καλλιτεχνικού σινεμά. Φυσικοί φωτισμοί, απουσία μουσικής, λιτή αφήγηση χωρίς εντυπωσιασμούς και καθαρά ανθρωποκεντρικό θέμα. Παρόλα αυτά, αναπτύσσει με ακρίβεια την ιστορία του, βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην σκληρή πραγματικότητα της Αλεχάντρα και αποφεύγει περίτεχνα τα εύκολα σοκ, εστιάζοντας περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι της βίας. Παράλληλα, στενεύει τον κλοιό γύρω από την Αλεχάντρα και κόβει σταδιακά όλες τις γέφυρες επικοινωνίας της, μέχρι να παραμείνει σιωπηλή και αμέτοχη στην τραγωδία, στην οποία είναι το επίκεντρο και μεταδίδοντας  όλη την ένταση, η οποία παραμένει για αρκετή ώρα μετά στην προβολή, στον θεατή.

Η Αλεχάντρα είναι ένα κορίτσι που βρέθηκε από νωρίς να έχει ευθύνες δυσανάλογες με την ηλικία της. Ασυναίσθητα, έχει κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες μιας μάνας στις καθημερινές υποχρεώσεις του σπιτιού. Παράλληλα, η ντροπή της και οι συνέπειες των πράξεών της προδίδουν την ηλικία της, εγκλωβίζοντάς την σε μια κατάσταση, από όπου δεν μπορεί να αποδράσει. Οι σκηνές του Franco είναι κοφτές και δεν εκβιάζουν το δάκρυ, όμως το περιεχόμενό τους αρκεί για τα επηρεάσουν βαθιά το κοινό. Σε αυτό συνεισφέρει έντονα και η καταπληκτική ερμηνεία της Tessa Ia, η οποία αποτυπώνει απόλυτα την απόγνωση της Αλεχάντρα, που κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της προσπαθώντας να βρει την πολυπόθητη ησυχία στην ζωή της. 

Μπορεί να ξεκινάει ως σπουδή πάνω στη απώλεια, όμως η πραγματική δύναμη του After Lucia παραμένει στην αποτύπωση της σκληρότητας των συνομήλικων της Λουτσία. Η ταινία δεν είναι καθησυχαστική αλλά υπογραμμίζει με σαφήνεια τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει η εκφοβιστική συμπεριφορά στα σχολεία. Και σίγουρα δεν αφορά την κοινωνία μόνο του Μεξικό, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...