Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

#tiff53 Reviews Feed Ταινία Λήξης: In Another Country (3.5*/5)

Μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου, η Wonju κρύβεται μαζί με την μητέρα της από τους δανειστές της σε μια παραλιακή πόλη της Κορέας. Εκεί, γράφει τρεις ιστορίες (ή μάλλον μία ιστορία, τρεις φορές) σχετικά με μία Γαλλίδα επισκέπτη στην χώρα, που διαμένει στο ίδιο κατάλυμα με την Wonju. Στην πρώτη ιστορία, η Anne (Isabelle Huppert) είναι σκηνοθέτης, στην δεύτερη η παντρεμένη γυναίκα που έχει παράνομη σχέση με έναν Κορεάτη σκηνοθέτη και στην τρίτη η απατημένη σύζυγος που προσπαθεί να ξαναφτιάξει την ζωή της.

Με το In Another Country, πέφτει και η επίσημη αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (οι προβολές συνεχίζονται κανονικά και την Κυριακή), μία επιλογή που αρχικά φάνηκε κάπως ανεμική αλλά τελικά ήταν απόλυτα πετυχημένη. O Hong Sangsoo συνεχίζει μετά το "The day he arrives" να παίζει με την δομή και τις παραλλαγές της ίδιας ιστορίας παρουσιάζοντας τελικά μία ανάλαφρη κωμωδία, σχετικά με τις σχέσεις, την μοίρα και την σύγκρουση των διαφορετικών κουλτούρων, βάζοντας την Isabelle Huppert να περιφέρεται στις παραλίες της Mohang με μία ακαταμάχητη αφέλεια, έρμαιο των συναισθημάτων και των επιθυμιών της. Κάθε ιστορία ακολουθεί ελεύθερα την ίδια πορεία, με μικρά γεγονότα να επαναλαμβάνονται προκαλώντας άλλο όμως αποτέλεσμα, τις ίδιες ατάκες να ξεστομίζονται σε διαφορετικές κρίσιμες στιγμές και κάποιες μικρές αποφάσεις να λαμβάνονται αλλιώς, σπρώχνοντας (παροδικά) προς άλλη κατεύθυνση την ιστορία. Δεν μπορεί να πει κανείς ακριβώς ότι η μοίρα των χαρακτήρων είναι απόλυτα προδιαγεγραμμένη, όμως η επανάληψη των γεγονότων φανερώνει ότι ο ίδιος ο άνθρωπος επιλέγει την πορεία του και τελικά, ίσως, να είναι ο ίδιος υπαίτιος για τον εγκλωβισμό του στα ίδια λάθη και καταστάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, όλα καταλήγουν στον ναυαγοσώστη με τα σπαστά αγγλικά (Yu Junsang) που θέλει να "προστατέψει" την Anne, δίνοντας την ευκαιρία στον Sangsoo να στήσει τις πιο αστείες σκηνές της ταινίας, με τους δυο τους χαμένους στην μετάφραση να προσπαθούν να σπάσουν το φράγμα της επικοινωνίας. Άλλοτε ως "Κορεάτης νέος με το μυαλό μόνο στο σεξ" και  άλλοτε ως αφελής και περίεργος για την διαφορετικότητα της Anne, ο Yu Junsang συμπληρώνει αρμονικά την Huppert, η οποία αφήνεται ελεύθερη σε μια ερμηνευτική extravaganza, κάπου ανάμεσα στην ρομαντική κομεντί και την καθαρόαιμη κωμωδία, με εντυπωσιακά, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτελέσματα. 

Χωρίς να προσπαθεί πολύ, το In another country χαρακτηρίζεται από λεπτοδουλεμένο σενάριο και μια σχεδόν voyeurίστικη προσέγγιση, με την κάμερα να εστιάζει απότομα σε λεπτομέρειες, όπως θα έκανε ένας αδιάκριτος παρατηρητής. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η γνήσια αίσθηση απόλαυσης που αφήνει, μακριά από ακραίους προβληματισμούς και βαριά δράματα, που γεμίζουν συνήθως ασφυκτικά το πρόγραμμα ενός φεστιβάλ. Ένα απόλυτα πετυχημένο κλείσιμο του προγράμματος, δηλαδή, για να επανέλθουμε και πάλι στην αρχική τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...