Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

#tiff52 Φινάλε: Το τουητερικό σινεφίλ κοινό επιλέγει τους καλύτερους των καλύτερων.

Δέκα ημέρες, από τις 4 έως τις 13 Νοέμβρη, σας έπρηξα τα συκώτια, όσα δεν έφαγε το Beast τουλάχιστον. Το παραδέχομαι. Βλέπατε #tiff52 και κάνατε επίκληση στον Άγιο - Σούπερ - Δημήτριο. Ακούγατε φεστιβάλ και παρακαλούσατε να με φάει κανένας Τυραννόσαυρος. Διαβάζατε τα posts και αναρωτιόσασταν ποιες Μαϊμούδες έγραφαν αυτές τις βλακείες. Ψάχνατε το ψυγείο να μου πετάξετε ό,τι βρείτε: γιαούρτια, ντομάτες, κοτόπουλο με δαμάσκηνα. Ξέρω, ξέρω, δεν ησυχάζατε ούτε το Σαββατοκύριακο.

Αυτό είναι το τελικό ποστ της (φετινής) παράνοιας. 32 ταινίες, 3 πάρτι μέχρι τελικής πτώσης και άπειρες μπύρες μετά, ήρθε η ώρα για το φινάλε. Δεν είμαι όμως μόνος. Φώναξα και άλλους 17 (!!!) ομοιοπαθείς για να μου συμπαρασταθούν στην δύσκολη τούτη ώρα.


Φέτος, η τουϊτερική κοινότητα της πόλης και οι επισκέπτες της κάηκαν ολοσχερώς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έστησαν κανονικό αντίσκηνο  έξω από τις αίθουσες του λιμανιού και της πλατείας Αριστοτέλους και μετέδωσαν αναλυτικά τον παλμό του φεστιβάλ με τα μάτια στραμμένα σε όλες τις εξελίξεις. Στη συνέχεια, βαθμολόγησαν όσες ταινίες είχαν δει με άριστα πάντα τα πέντε αστεράκια και στείλανε στο ντιεξομπλογκ τα αποτελέσματα. Ύστερα από αδιάβλητες διαδικασίες και με 80 (!!!) ταινίες να μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ποια φιλμ ξεχώρισαν στην κούρσα για τον... Χρυσό Δημήτριο; (cc @Manolis_G, ο νονός του βραβείου)


Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

@_ansia_: Έψαχνε να βρει ταινία με το Colin Firth να δώσει πεντάρι, αλλά τζίφος.
@asteri108: Κάνει επίκληση στον Φρέντι Κρούγκερ να σκοτώσει τον Faust που στοίχειωσε τον ύπνο της.
@dimitrisdx: Την πρώτη μέρα των κρατήσεων έκλεισε 240 θέσεις. (Και μιλάει στον εαυτό του στο τρίτο ενικό, έλεος).
@giannislefou: Μεταλαμπαδεύοντας το ελληνικό σύγχρονο cult, μας έμαθε τι θα πει "Πανταχώθεν Ελεύθεροι"
@deadendmind: Έχει το πρόγραμμα του φεστιβάλ υπογεγραμμένο από την Marjane Satrapi.
@efou: Δεν έχασε ιταλική ταινία. Εκτός από τότε που την κλειδώσανε με το ζόρι στο πατάρι. 
@elena_ch: Πρέσβειρα του J.A.C.E. στο εξωτερικό.
@goldaki: Έκανε τα πάντα για να ανακαλύψει την ταινία έκπληξη. Φυσικά και τα κατάφερε.
@irinivn: Απέδειξε ότι η θεωρία της σχετικότητας ισχύει, βλέποντας 6 ταινίες σε κάτι παραπάνω από μία μέρα.
@m1rto: Έσπασε το ρεκόρ κατανάλωσης μπύρας.
@manolis: Ανέβασε το μέσο ύψος των κατοίκων της πόλης κατά 5 πόντους. Γκουλτούρα παντού.
@Manolis_G: Μόνιμος κάτοικος Αποθήκης Γ.
@marytealover: Είναι η μόνη που ξέρει ότι φέρανε ελάφια στην Νέα Μανωλάδα για να γυρίσουν το "Έξω, Σατανά" αλλά κανείς δεν την πιστεύει.
@_natalaki_: Η guest ντίβα. Δεν μας άφησε να μην την συμπεριλάβουμε στο πάνελ.
@Onizuka83: Έξαλλος με την έλλειψη ασιατικού σινεμά αυτή τη χρονιά, έριξε τις περισσότερες "Ματιές στα Βαλκάνια"
@Tagres: Πάλεψε με ασθένειες, κακουχίες και τον Θεό τον ίδιο για να τα καταφέρει.
@xaraP: Η φωνή στην αίθουσα όταν εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης στην οθόνη.
@ZlatkoGr: Ο "Πάντα-με-μισό-αστεράκι-διαφορά". Έχει κάνει τατού με το λογότυπο του φεστιβάλ.

Ας τα δούμε λοιπόν με την σειρά.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ


Η κριτική επιτροπή είδε τις 12 από τις 15 ταινίες του διαγωνιστικού και με περηφάνια απομένει τον Χάλκινο, τον Αργυρό και τον (πιο πολύτιμο κι από χρυσό κοκοφοίνικα) Χρυσό Δημήτριο στις παρακάτω ταινίες.

Χάλκινος Δημήτριος στην ταινία Le Vendeur (The Salesman) με M.Ο. βαθμολογίας 3,357/5
Ο @ZlatkoGr ενθουσιάστηκε, τo ντιεξομπλόγκ απεφάνθη εδώ ενώ δεν έλειψε και η πλήρως αντίθετη άποψη. Ναι, @manolis, εσένα λέω.

Αργυρός Δημήτριος στο Without (Χωρίς) με Μ.Ο. βαθμολογίας 3,5625/5
H @asteri108 τουητάρει το highlight της ταινίας, εγώ παθαίνω παράκρουση  και η @xaraP διαφωνεί.

Και ο Χρυσός Δημήτριος, χωρίς τυμπανοκρουσίες γιατί δεν μας έβγαινε το budget αλλά με πολλές φωνές, πανικό, ενθουσιασμό και κομφετί στον αέρα (ναι, γιατί όχι;) απονέμεται στην ταινία Der Brand (Η φωτιά) με Μ.Ο. βαθμολογίας 4/5.
Η @asteri108 ξεκίνησε με ένα θερμό 4άρι αν και τελικά κατέθεσε 3,5 στην ψηφοφορία, η @elena_ch παρέμεινε ένθερμη και περίμενε μάλιστα βραβείο και για την πρωταγωνίστρια. 


ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κι αν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τα πράγματα πήγαν σχετικά ομαλά, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες αποδείχτηκαν Διεθνές Διαφωνιστικό, με τις απόψεις να διαφέρουν και να προκύπτουν πολλές ενδοεπιτροπιακές αντιθέσεις. Ειδικά στην προβολή έκπληξη του Cafe de Flore, οι βαθμολογίες κυμάνθηκαν από 1 έως 4,5, χρήζοντάς το ως το απόλυτο διχαστικό φιλμ του δεκαημέρου. Παρόλα αυτά, οι 5 ταινίες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να συγκεντρώσουν τις περισσότερες υψηλές βαθμολογίες είναι οι εξής.

5. Weekend με Μ.Ο. βαθμολογίας 4/5
Αν και ισοψήφισε με τρεις ακόμα ταινίες, το γεγονός ότι ψηφίστηκε από τους περισσότερους και το ότι είχε βαθμολογηθεί μέχρι και με 5, του έδωσαν τη θέση στην πεντάδα. O @manolis κρατήθηκε να δώσει το 5άρι στο Blog του αλλά όχι και στην τελική ψηφοφορία, η @deadendmind ενθουσιάστηκεόμως o @Tagres είχε τις ενστάσεις του.

4. Presume Coupable (Ένοχος) με M.O. βαθμολογίας 4,05/5
Οι @onizuka83 και @ZlatkoGr τα λένε όλα για μία ταινία που δεν βαθμολογήθηκε από κανέναν με λιγότερο από 3,5.

3. Beast με Μ.Ο. βαθμολογίας 4,0625/5
Το φεστιβάλ χρειάζεται σινεμά είδους. Και το τελευταίο έργο του Boe ήταν αυτό που επιθυμούσε το φεστιβαλικό κοινό. Mόνο θετικές εντυπώσεις από όλους.

2. Poulet aux prunes (Κοτόπουλο με δαμάσκηνα) με Μ.Ο. βαθμολογίας 4,5/5
Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ταινία που περιμένουμε 29 Δεκέμβρη στους κινηματογράφους για να απολαύσουμε ξανά. Διθύραμβος 1. Διθύραμβος 2. Διθύραμβος 3. Διθύραμβος 4. Βαρέθηκα να μετράω. Γιατί λοιπόν δεν είναι νούμερο ένα;

1. Tyrannosaur με Μ.Ο. βαθμολογίας 4,625/5
Γιατί στην πρώτη θέση στρογγυλοκάθησε ένας Τυραννόσαυρος. Με βαθμολογίες από 4 έως 5 μόνο, χωρίς καμία αρνητική γνώμη και με πολύ χειροκρότημα στο τέλος της προβολής, κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τους διθυράμβους του Poulet aux prunes. Δες. Κι αυτό. Κι εδώ. Ε, καταλαβαίνεις. (Η ταινία από τις 24 Νοέμβρη ξεκινά να προβάλλεται από την Feelgood.)


ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Συνοπτικά, ας δούμε και τι ταινίες ξεχώρισαν στα υπόλοιπα τμήματα.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Η πόλη των παιδιών. (4/5)
Καλύτερη Βαλκανική Ταινία: Neprijatelij (Ο εχθρός) (3,833/5)
Καλύτερη ταινία που δεν πρόκειται να δείτε ποτέ: Πανταχώθεν ελεύθεροι. Γιατί στο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κλανιές σου.

Για όλες τις ψήφους, αναλυτικά, πάτησε πάνω στην παρακάτω εικόνα. Κι αν ακούσεις κάτι σε τικ τακ, μην ανησυχήσεις. Είναι που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο φεστιβάλ. Μόνο 11,5 μήνες έμειναν και θα περάσουν μέχρι να πεις "Τυραννόσαυρος με δαμάσκηνα".

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...