Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

#tiff52 Blogging: Faust (3*/5)

Ο μεγάλος νικητής του φετινού φεστιβάλ Καννών ήταν το Faust του Aleksandr Sokurov το οποίο έκανε χθες την ελληνική πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, δημιουργώντας μεγάλες ουρές στην είσοδο του Ολύμπιον ήδη 40 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής και μαζικές αποχωρήσεις κατά την διάρκεια της ταινίας. Βασισμένο χαλαρά στο ομώνυμο έργο του Goethe, παρουσιάζει την ζωή του Δρ. Φάουστ, ο οποίος, με την συνοδεία του διαβόλου, οδηγείται μέσω της παρατήρησης και της αναζήτησης της ψυχής σε μια ιδιόμορφη συμφωνία μαζί του.

Γεμάτο παράνοια, σουρεαλισμό, παραμορφωτικούς φακούς και σλάπστικ στοιχεία, το Faust του Σοκούροφ είναι μια ταινία που σίγουρα έχει την θέση της σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά παράλληλα είναι δυσπρόσιτη στον μέσο θεατή. Αργόσυρτη, φλύαρη αλλά και εντυπωσιακή στο μάτι, στην κάτι παραπάνω από δύο ώρες διάρκειά της δείχνει τις ικανότητες ενός auteur που αξιοποιεί τις επιρροές του από τον Murnau και τον Herzog, δημιουργώντας ένα σύγχρονο έργο βουτηγμένο στην γερμανική κουλτούρα, αλλά και που κουράζει με την χαλαρότητα της αφήγησης και τα έντονα κωμικά στοιχεία, τα οποία ορισμένες φορές γίνονται αποπροσανατολιστικά. Αξίζει να το δει κανείς πάντως.

2 σχόλια:

  1. Ακόμα να πάθεις overdose; (18 ταινίες σε 5 μέρες, σχεδόν σε θαυμάζω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω χάσει το μέτρημα να σου πω την αλήθεια. Αλλά τουλάχιστον είμαστε ολόκληρος λαός που κυκλοφορούμε από ταινία σε ταινία, οπότε όλο και κάποιος θα σμπρώξει κάποιον :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...