Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

#tiff52 Blogging: Le Gamin au velo (Το παιδί με το ποδήλατο) (3*/5)

Η δεύτερη ταινία που προβάλλεται στα πλαίσια της ημέρας Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με το γαλλικό Ινστιτούτο (η πρώτη ήταν οι πρωινές "Ιστορίες της νύχτας") είναι η καινούρια ταινία των αδερφών Νταρντέν, που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ Καννών, "Το παιδί με το ποδήλατο".

Πιστοί στην φόρμα τους, που ακολουθεί στενά απλούς ανθρώπους σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους, οι Νταρντέν στο "Παιδί με το ποδήλατο" επικεντρώνουν τον φακό στη ζωή ενός δυστροπου παιδιού που, επειδή αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο πατέρας του το εγκατέλειψε, επιδίδεται σε αντιδραστικές και επικίνδυνες ασχολίες με στόχο να του τραβήξει και πάλι την προσοχή.

Η ταινία έχει ρυθμό, κυλάει ομαλά και το παιδί του τίτλου είναι χάρμα οφθαλμών, όμως το σύνολο δεν καταφέρει να ξεφύγει από τα πλαίσια που έχουν θέσει οι Νταρντέν γύρω από τον κινηματογράφο που παράγουν και να προσφέρει κάτι ουσιαστικά καινούριο. Σε αυτό το εμποδίζει και η ελλιπής ανάπτυξη οποιουδήποτε χαρακτήρα πέρα του παιδιού, γεγονός που κάνει την ταινία λειψή και ορισμένες εξέλιξεις χωρίς επαρκή στοιχειοθέτηση. Η ταινία παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη βέβαια, κάτι που αποτελεί και μια από τις εκπλήξεις του φιλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...