Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

#Tiff55 Reviews: Άνεμοι του Αυγούστου / August Winds του Γκαμπριέλ Μασκάρου (3*/5) και Μαύρες ψυχές / Anime Nere του Φραντσέσκο Μούντσι (4*/5)

Είναι πολύ γενικόλογο να αναφέρεις για μια ταινία ότι ουσιαστικά μιλά για την ζωή και τον θάνατο, όμως, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου αυτό είναι η μοναδική αλήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να ασχοληθεί ή να "φιλοσοφήσει" το κάθε φιλμ σχετικά με το θέμα, φυσικά , διαφέρει, όμως, η κοινή βάση παραμένει αδιαμφισβήτητη. Οι Άνεμοι του Αυγούστου και οι Μαύρες Ψυχές δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ τους, καθώς το μεν πρώτο φιλμ επιλέγει να κρατήσει τον θάνατο στο περιθώριο και να τον εντάξει στα πλαίσια μιας ευρύτερης φιλοσοφίας για την αντιμετώπιση της ζωής ενώ, το δεύτερο, προσπαθεί να ανακαλύψει τις βάσεις εκείνες που ωθούν τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν την ευημερία και την ίδια την οικογένειά τους με παράτολμες ενέργειες που αργά ή γρήγορα θα αποβούν μοιραίες. Και οι δύο ταινίες, όμως, αποτελούν αξιοπρόσεκτες προσθήκες σε ένα άτυπο genre που αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερες συμμετοχές.

Άνεμοι του Αυγούστου / Ventos de Agosto / August Winds του Γκαμπριέλ Μασκάρου
Ήδη η φανταστική αφίσα (η οποία για κάποιο λόγο είναι τελείως ενδεικτική της ταινίας, με τις καρύδες να μοιάζουν ανατριχιαστικά με κρανία, σαν εικόνα της φύσης που περιέχει τόσο την δημιουργία όσο και την φθορά) μαρτυρά εξαρχής ότι το August Winds είναι μια ταινία για την ζωή, τον θάνατο και την θάλασσα. "Όσοι πεθαίνουν εδώ, δεν πηγαίνουν στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. Καταλήγουν στην θάλασσα" αναφέρουν οι γέροι του χωριού πριν το αγόρι της ιστορίας ανακαλύψει ένα πτώμα στον βυθό της θάλασσας που θα αρχίσει να του γίνεται έμμονη ιδέα όσο η κοπέλα του κάνει ηλιοθεραπεία χρησιμοποιώντας Coca Cola για αντηλιακό. Πολλά δεν γίνονται, όμως, δεν χρειάζεται κιόλας όσο στα 70κάτι λεπτά της ιστορίας σταδιακά οι άνεμοι του τίτλου αποκτούν δική τους προσωπικότητα και το ίδιο το περιβάλλον γίνεται η αρχή και το τέλος ολόκληρου του κόσμου, κάνοντας τον άνθρωπο απλό παρατηρητή των φαινομένων. Οκ, δεν είναι και η πιο φιλική ταινία στον θεατή, όμως, κατέχει μια ακατέργαστη ομορφιά που τελικά κάνει διακριτικά μια δήλωση για την ανθρώπινη ύπαρξη. Γιατί όχι, γιατί όχι; (3*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου στις 17:30 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ και σε επανάληψη την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στη 13:00 στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ.


Μαύρες ψυχές / Anime Nere / Black Souls του Φραντσέσκο Μούντσι
Είμαι ο τελευταίος που θα βρεις να υπερασπίζεται ιταλικό mob δράμα, όμως, μερικές φορές, συμβαίνουν και θαύματα. Το Anime Nere κρατάει χαμηλούς τόνους στην πλειοψηφία της διάρκειάς του, αναπτύσσει τις εξελίξεις με στρωτό και ομαλό τρόπο, δεν κάνει υπερβολές στην αποτύπωση του δράματος, γνωρίζει πότε πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα, πότε να χτίσει την ένταση και πότε να την εκτονώσει με θόρυβο και αντιλαμβάνεται πώς πρέπει να στήσει μια προσωπική ιστορία, ώστε το συναισθηματικό pay-off του τέλους να έχει την μέγιστη επιρροή. Και, όντως, δύσκολα θα βρεις φέτος ταινία με πιο αποτελεσματική κατάληξη, που θα σε κάνει να αναλογιστείς για καιρό τόσο το πώς επηρεάζουν οι οικογενειακοί δεσμοί τις εγκληματικές πράξεις και αντίστροφα όσο και το τι ορίζει την πραγματική αγάπη και την αίσθηση της δικαιοσύνης. Απλά το φιλμ τυχαίνει να μιλά ιταλικά. Κανείς, όμως, δεν είναι τέλειος. (4*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ και σε επανάληψη την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στην ίδια αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...