Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

#tiff55 Reviews: Γκουμπ / The Goob του Γκάι Μάιχιλ (3*/5) και Γη της θύελλας / Land of Storms του Άνταμ Τσάσι (3*/5)

Δύο ιστορίες ενηλικίωσης, δύο ιστορίες εξερεύνησης του πραγματικού εαυτού, δύο ιστορίες όπου ο κεντρικός ήρωας καλείται να λάβει τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις της ζωής του. Από την μια, ο Goob ανακαλύπτει την δύναμη να αντιμετωπίσει το οικογενειακό του περιβάλλον στην μιζέρια της Βρετανικής επαρχίας, από την άλλη ο Szabolcs βρίσκει το θάρρος να αποκαλύψει τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τον πατέρα και τον κοινωνικό του περίγυρο. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι ήρωες κάνουν ένα σταθερό βήμα προς το μέλλον τους, κάνουν τις πρώτες συνειδητές επιλογές και ανακαλύπτουν (μαζί με τις συνέπειες) τι σημαίνει να είσαι ενήλικος, ακόμα κι αν οι αφηγήσεις τους πέφτουν στην παγίδα μερικών σχηματικών κλισέ. Στην συνέχεια, συνοπτικές εντυπώσεις και για τις δύο ταινίες. 

Γκουμπ / The Goob του Γκάι Μάιχιλ
Δεν επανεφεύρει ακριβώς τον τροχό αλλά κάνει αρκετά πράγματα σωστά, ώστε να κερδίσει στα σημεία και να παρουσιάσει μια ελλιπή μεν αλλά ικανή ιστορία ενηλικίωσης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα κοινωνικό βρετανικό δράμα, που έχει συνηθίσει ως είδος να κοιτά στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις για να ανακαλύψει την αισιοδοξία μέσα στην απελπισία. Η φροντισμένη ατμόσφαιρα βοηθάει, η φιγούρα του κεντρικού πρωταγωνιστή, επίσης, τα περιοδικά κλισέ όχι και τόσο, όμως, στην τελική, το The Goob παρουσιάζει μια ειλικρίνεια και μια φυσικότητα που το κάνουν γοητευτικό, ελκυστικό και αρκετά ενδιαφέρον και αυτό είναι περισσότερο από αρκετό. (3*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή, Νοεμβρίου 2 στη 13:00 στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ και σε επανάληψη την Παρασκευή, Νοεμβρίου 7 στις 15:00 στην ίδια αίθουσα.

Γη της θύελλας / Viharsarok / Land of Storms του Άνταμ Τσάσι
Ερωτικό γκέι τρίγωνο που δεν κραυγάζει μελό, πανέμορφη (αν και λίγο υπερβολικά "συμβολική") κινηματογράφηση που δίνει σχεδόν τραγική (με την θεατρική έννοια) διάσταση στα δρώμενα, ψιλοαφαιρετική αφήγηση που δεν βαραίνει πολύ το θέμα αλλά αναγκαστικά αφαιρεί από την ανάπτυξη των χαρακτήρων και ένα δυνατό φινάλε, που αν και όχι απόλυτα στοιχειοθετημένο, κλείνει με αποτελεσματικό τρόπο την ιστορία, χωρίς να καταφέρνει να φτάσει κάπου εξωφρενικά ψηλά, ωστόσο. Σε κάθε περίπτωση,το Land of Storms δείχνει πανέμορφο (ακόμη μια απόδειξη ότι παρά την επικράτηση του ψηφιακού, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα χρώματα που αποτυπώνει το παραδοσιακό φιλμ) και θα ικανοποιήσει τόσο τους οπαδούς της LBGT θεματολογίας αλλά και, γενικότερα, όλους όσοι αναζητούν μικρά, intimate φιλμ για παραδοσιακά κρυφές στιγμές μιας καταπιεσμένης καθημερινότητας. (3*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή, Νοεμβρίου 2 στις 23:00 στην αίθουσα ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ και σε επανάληψη την Τετάρτη, Νοεμβρίου 5, 2014 στις 23:00 στην ίδια αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...