Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

#tiff55 Reviews: Μεταξύ 10 και 12 / Between 10 and 12 του Πέτερ Χόχεντοορν (3,5*/5) και 1001 γραμμάρια / 1001 Grams του Μπεντ Χάμερ (2,5*/5)

Είναι ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις κοινούς θεματικούς άξονες σε διαφορετικές ταινίες ενός φεστιβάλ, ειδικά όταν η κάθε μία αποφασίζει να χειριστεί το θέμα με τόσο διαφορετικό τρόπο. Τόσο το Μεταξύ 10 και 12  όσο και τα 1001 γραμμάρια έχουν να κάνουν με την απώλεια και τον τρόπο που κάποιος δύναται να την διαχειριστεί, μόνο που στην πρώτη περίπτωση αυτό γίνεται αρκετά κυριολεκτικά (αλλά αποτελεσματικά) ενώ στην δεύτερη περισσότερο μεταφορικά (αλλά και με περισσότερο πομπώδη τελικά τρόπο). Εκεί που έγκειται η ουσιαστική διαφορά, όμως, είναι στην ατμόσφαιρα κάθε ταινίας και τον δραματικό τόνο (ή όχι) που επιλέγει να δώσει εκείνη στα δρώμενα. Το Μεταξύ 10 και 12 είναι χωρίς αμφιβολία ένα σύντομο αλλά δυνατό δράμα. Τα 1001 γραμμάρια είναι πιο ανάλαφρα αλλά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει τελικά τι ακριβώς είναι. Ποια από τις δύο είναι, τελικά λοιπόν, καλύτερη; Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά, τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε ταινίας. 

Μεταξύ 10 και 12 / Between 10 and 12 / Tussen 10 en 12 του Πέτερ Χόχεντοορν
Η υπόθεση του "Between 10 and 12" μπορεί να μην έχει καμία, μα ΚΑΜΙΑ, πρωτοτυπία, καταφέρνει, όμως, να στριμώξει ολόκληρη την ουσία στις λεπτομέρειες, Γιατί δεν έχει την δύναμη τόσο το ίδιο το concept, που ακολουθεί ένα αστυνομικό ντουέτο στην πορεία ενημέρωσης μιας οικογένειας για τον θάνατο της κόρης της φαμίλιας σε αυτοκινητιστική τραγωδία, αλλά ο τρόπος που πατέρας και γιος κάθονται σιωπηλοί στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, το ύφος και οι μικρές άβολες κινήσεις της κοπέλας του γιου, η οποία φοράει ένα δανεικό μπλουζάκι της νεκρής, η στοίβαξη των δεμάτων στην μηχανική κορδέλα όσο η μάνα στέκεται ακίνητη και ενημερώνεται για το συμβάν, το γεγονός ότι πατέρας και γιος δεν μπορούν να κάτσουν πλάι πλάι παρά βάζουν την φίλη του γιου να κάτσει ανάμεσά τους στο περιπολικό, το τελικό πλάνο όπου ολόκληρη η τραγωδία της ημέρας, μια ξένη ουσιαστικά τραγωδία, κατακάθεται στην νεαρή κοπέλα και γίνεται αβάσταχτη. Αυτές οι λεπτομέρειες γεμίζουν τα 6οκάτι σφιχτά λεπτά και τελικά κάνουν τόσο αληθινή την αφήγηση, που δεν έχει καν σημασία πόσες φορές έχουμε ξαναδεί αντίστοιχο σενάριο. Όχι, μπράβο. (3,5*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου στις 15:30 στην αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου στη 13:00 στην αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ.

1001 γραμμάρια / 1001 Grams / 1001 Gram του Μπεντ Χάμερ
Δεν υπάρχουν άλλοι από τους Σκανδιναβούς που να έχουν τελειοποιήσει τόσο πολύ την μη-δραματική δραματική και την μη-κωμική κωμική ταινία και αυτό το συνειδητοποιείς για άλλη μια φορά στο 1001 Grams, όπου νιώθεις ότι κάπου εκεί μέσα υπάρχει μια υστερική κωμωδία για το πόσο σημαντικά θεωρούμε ασήμαντα πράγματα και το ανάποδο και μία απόλυτα δραματική ταινία για την απώλεια και την οικογένεια κλπ. Στην ουσία του, όμως, μάλλον το φιλμ είναι ένα καμουφλαρισμενο rom com μεταξύ Νορβηγίας και Γαλλίας, που με όχι και τόσο διακριτικό τρόπο αναρωτιέται, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο της σταθεράς του κιλού όπου διάφοροι επιστήμονες από πολλά κράτη πηγαίνουν για επαναμέτρηση και έγκριση της εθνικής τους σταθεράς (αλήθεια!), πόσο ζυγίζει η ανθρώπινη ύπαρξη, τι κουβαλούμε πραγματικά μαζί μας, πόσο βάρος νιώθουμε στους ώμους μας. Κάποιες στιγμές το παρακάνει κάνοντας πολύ προφανή την μεταφορά του, όμως, διάολε, σκέφτεσαι πόσο σαχλό θα γινόταν κάτι τέτοιο στα χέρια ενός Γάλλου σκηνοθέτη, φερ'ειπείν, και χαμογελάς συναινετικά ακόμα κι αν η ταινία δεν αξίζει τόσο τον θαυμασμό σου. Καταραμένοι Σκανδιναβοί. (2,5*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου στις 22:30 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και σε επανάληψη την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 20:15 στην αίθουσα TΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...