Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Venice Film Festival 2012: The Iceman Review


Βλέποντας το Iceman, σχεδόν ευχόμουν να ξανανοίξει το Alter για να μπορέσει να το προβάλλει ένα βράδυ Τρίτης-Τετάρτης, κοντά στις 9 με 10 η ώρα, με το θράσος που αρμόζει σε αυτό το υποπροϊόν ταινίας. Μπορεί να το τολμούσε και το Star, αλλά όχι πριν από τα μεσάνυχτα, ίσως μετά από ένα επιεισόδιο του Νόμος και Τάξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει δει κάποιος το Iceman για να πιστέψει το μέγεθος της B-movίλας, της τηλεοπτικότητας και των πολύ κακών hairstyles που το χαρακτηρίζουν.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του εκτελεστή δολοφονικών συμβολαίων Richard Kuklinski (Michael Shannon), το Iceman ακολουθεί όλες τις συμβάσεις, τα κλισέ και τις υπερβολές των γκανγκστερικών ταινιών, χωρίς να υιοθετεί κανένα από τα καλά χαρακτηριστικά του είδους. Η δράση παραμένει διαδικαστική, οι χαρακτήρες δεν έχουν ποτέ την δραματικότητα που τους αρμόζει και η εξέλιξη ακολουθεί απλά την παράταξη επεισοδίων, χωρίς να υπάρχει οργανική ροή από σκηνή σε σκηνή. Η εξέλιξη του χαρακτήρα του Kuklinski είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, δικαιολογώντας ακόμα περισσότερο την τηλεοπτική ποιότητα της ταινίας. Ο Michael Shannon δεν έχει ουσιαστικά υλικό για να δουλέψει και περιορίζεται σε αστείες γκριμάτσες και το default τρομακτικό του ύφος. Οι δε υπόλοιποι ηθοποιοί (Ray Liotta, Chris Evans, Winona Ryder και ο James Franco σε μια σκηνή που έπρεπε να κοπεί στο μοντάζ ή να θεωρηθεί αυτόματα υλικό Χρυσών Βατόμουρων) κοντράρονται στα ίσια για γελοιότερη ερμηνεία της χρονιάς, ενώ το μαλλί του David Schwimmer προκαλεί ιδρώτα στον Javier Bardem, που νόμιζε ότι είχε ήδη στο χέρι το βραβείο χειρότερου μαλλιού για φέτος με το Skyfall. Ο σκηνοθετικός χειρισμός του φιλμ αποτελεί πραγματικά ένα αστείο, μια φάρσα που σου στερεί όμως την απόλαυση γιατί δεν είναι καν, στην τελική, αστεία. Περιμένω με αγωνία την ελληνική μετάφραση τίτλου του Star, προσωπική πρόταση το "ο δολοφόνος με άφησε παγωτό". (1*/5)

2 σχόλια:

  1. Κρίμα και το είχα στη watchlist. Ευχαριστούμε για τα reviews, keep em coming. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν πραγματική απογοήτευση, ειδικά καθώς γινόταν όλο και χειρότερο όσο προχωρούσε. Κάτι πήγε πάρα πολύ στραβά θεωρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...