Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

#tiff56: To απόλυτο σκονάκι για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το The Frame Game (και η σελίδα του στο FB) παραδίνεται άνευ όρων στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από την πολλή λάμψη και τον θόρυβο και έχει προσανατολιστεί περισσότερο την κατεύθυνση πανοράματος παγκόσμιου κινηματογράφου και ανακάλυψης, αναδεικνύοντας την διοργάνωση σε ένα φεστιβαλικό best-of της χρονιάς που στόχο έχει να αποκαλύψει σε εκείνον που αγαπάει τον κινηματογράφο τι συμβαίνει ΤΩΡΑ στον κόσμο της μεγάλης οθόνης. Είναι μια προσέγγιση που περιέχει πολύ ρίσκο και τόλμη και απαιτεί ανάλογη προσέγγιση και από τον θεατή, καθώς τον καλεί να απομακρυνθεί τις περισσότερες φορές από όλα όσα θεωρεί ασφαλή στο σινεμά, όμως ταυτόχρονα προσφέρει και μια μοναδική ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει κανείς τις νέες τάσεις αφήγησης και τις θεματικές που προβληματίζουν νέους και καταξιωμένους σκηνοθέτες αυτή την στιγμή στον χώρο. Το να ξεχωρίσει κανείς ταινίες μέσα στον πλούσιο χαμό των προτάσεων είναι κάτι από την φύση του ακατόρθωτο, όμως θα προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε τις (προσωπικές πάντα) επιλογές σε τρεις κατηγορίες: τις προφανείς επιλογές (για όσους δεν έχουν μεγάλη υπομονή στην εξερεύνηση του προγράμματος), τις ανακαλύψεις (για όσους έχουν μεγαλύτερη διάθεση πειραματισμού και αναζήτησης του καινούριου) και τις επιλογές για τους τολμηρούς θεατές, με όλα εκείνα τα έργα που φλερτάρουν με την πειραματική φόρμα και αποτελούν τον ιδανικό τόπο συνάντησης των ανήσυχων σινεφίλ. Επειδή ακόμα και αυτό είναι πολύ δύσκολο, στο τέλος ακολουθούν ακόμα περισσότερες προτάσεις. Καλό φεστιβάλ!


ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ

01. Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ελληνικές Τανίες
ΓΙΑΤΙ: Γραμμένο από τον μόνιμα ιδιοφυή σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου (λέγε με "Κυνόδοντας" και "The Lobster" ως κορυφή του παγόβουνου), σκηνοθετημένο μέσα από την γυναικεία ματιά μιας εκ των πιο ιδιαίτερων σκηνοθετιδών που έχει συναντήσει ο ελληνικός κινηματογράφος (λέγε με και "Attenberg"), με ένα απόλυτα ανδρικό καστ έτοιμο προς αποδόμηση (βραβείο συνολικής ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σαράγιεβο). Το Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είναι το επόμενο κεφάλαιο ενός ελληνικού σινεμά σε εξέλιξη, πειραματισμό και (αναμφισβήτητη πια) ωρίμανση και η απόδειξη του ότι και, εντός συνόρων, το επίπεδο και οι προσδοκίες έχουν πια αλλάξει επίπεδο. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Λονδίνου.
TRAILER: "Είμαι ο καλύτερος, είμαι ο καλύτερος, είμαι ο καλύτερος, είμαι ο καλύτερος."
ΠΟΤΕ: Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 20:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 17:15 στην TΩNIA MAPKETAKH.

02. Ταξί στην Τεχεράνη / Taxi του Jafar Panahi
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες
ΓΙΑΤΙ: O Jafar Panahi εξακολουθεί να κάνει ταινίες και να σπάει τα νεύρα της εξουσίας της χώρας του και αυτό, υποθέτω, είναι το σημαντικότερο από όλα. Στο "Taxi", την τρίτη ταινία του από τότε που του απαγορεύτηκε να εξασκεί το επάγγελμά του και την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στο διαγωνιστικό του Βερολίνου (μετά το "Pardé" [letterboxd] και το βραβείο σεναρίου της τότε Berlinale), ο Panahi, με τον ίδιο, όντως, στο τιμόνι ενός… ταξί, μπλέκει ηθοποιούς με ανύποπτους επιβάτες, πρόζα και ντοκιμαντερίστικη ματιά, κοινωνική κριτική και αβίαστο ρεαλισμό, επανάσταση και ελπίδα για το μέλλον, πάντα με χιούμορ, αισιοδοξία και τη ματιά του καρφωμένη στο μέλλον, χωρίς όμως να ξεχνάει (και) το (κινηματογραφικό) παρελθόν του. Χρυσή Άρκτος στην Berlinale του 2015. Πλήρες Frame Game Review, εδώ.
ΠΟΤΕ: Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 20:15 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 22:15 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.

03. Το ημερολόγιο μιας έφηβης / The Diary of a Teenage Girl της Marielle Heller
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες
ΓΙΑΤΙ: Ποιος είπε ότι το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν έχει ανοιχτά τα μάτια και προς την πλευρά του αμερικάνικου, ανεξάρτητου κινηματογράφου; Το "The Diary of a Teenage girl", η ιστορία ενός κοριτσιού που στην πορεία προς την ενηλικίωση συνάπτει σχέση με τον εραστή της μητέρας της, ξεκίνησε από το διαγωνιστικό του Sundance με το βραβείο φωτογραφίας, συνέχισε με το βραβείο του τμήματος Generation 14plus στο Βερολίνο και μόλις μπήκε με φόρα στην αμερικάνικη κούρσα βραβείων με τέσσερις (τις περισσότερες για κάθε ταινία φέτος, ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, α' γυναικείου για την Ben Powley και σεναρίου) υποψηφιότητες στα Gotham Awards ή αλλιώς τα βραβεία του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου. Βοηθά επιπλέον, ότι στο καστ συναντάμε και τους Alexander Skarsgård και Kristen Wiig, όχι;
ΠΟΤΕ: Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 17:15 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 23:00 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA.

04. Ατίθασες / Mustang της Deniz Gamze Ergüven
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια / Υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX
ΓΙΑΤΙ: Ένα 13χρονο κορίτσι σε ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, επιθυμεί να ξεφύγει μαζί με τις αδερφές του από το αυστηρά καθορισμένο μέλλον που έχει αποφασίσει για αυτήν η οικογένειά της. Ευαισθησία και εξερεύνηση, μελαγχολία και σκοτεινή αισιοδοξία, κλασική ιστορία ενηλικίωσης και σαφείς επιρροές από το σινεμά της Σοφία Κόπολα (ηχεί καμπανάκι από την μεριά των "Αυτόχειρων Παρθένων" της). Επίσημη υποψηφιότητα της... Γαλλίας (ω, ναι) για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ. 
TRAILER: "Αν προσπαθήσεις να με παντρέψεις με το ζόρι, θα τσιρίξω.."
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 22:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 20:30 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

05. Victoria του Sebastian Schipper
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες / Ταινία Έναρξης
ΓΙΑΤΙ: Κορίτσι συναντά αγόρι ένα βράδυ σε ένα κλαμπ του Βερολίνου, αγόρι ερωτεύεται κορίτσι, κορίτσι και αγόρι περνάνε μια υπέροχη βραδιά, οι φίλοι του αγοριού, όμως, έχουν άλλα σχέδια για το βράδυ και αυτά συμπεριλαμβάνουν έναν ειδικό ρόλο για το κορίτσι. Γυρισμένο σε μία συνεχόμενη λήψη 140 λεπτών, το φιλμ  που εντυπωσίασε στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου ανοίγει επίσημα την διοργάνωση του φεστιβάλ. Δεν έχετε ξαναδεί άλλη ληστεία με αυτόν τον τρόπο.
ΠΟΤΕ: Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου στις 20:30 στο OΛYMΠION (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) και σε επανάληψη την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 22:30 επίσης στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

06. Ο γιος του Σαούλ / Son of Saul / Saul fia του László Nemes
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Στον τρόμο του Άουσβιτς του 1944, ένας φυλακισμένος που έχει εξαναγκαστεί να καίει τα πτώματα των δικών του ανθρώπων υποπτεύεται ότι ένα από αυτά ανήκει στον γιο του. Η ταινία (σκηνοθετικό ντεμπούτο μάλιστα) που πήρε με φόρα το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών και θεωρείται το φαβορί για το ξενόγλωσσο Όσκαρ του 2016, μπορεί να είναι σκληρό και απαιτητικό αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και δείγμα ΜΕΓΑΛΟΥ σινεμά.
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 20:00 στο OΛYMΠION.

07. Τα χρυσά μας χρόνια / My Golden Days / Trois souvenirs de ma jeunesse του Arnaud Desplechin
ΤΜΗΜΑ: Αφιέρωμα στον Arnaud Desplechin / Ταινία Λήξης
ΓΙΑΤΙ: O Arnaud Desplechin είναι παρών στις Κάννες από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία "Ο φρουρός", που σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που επιλέγεται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Έμελλε να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις. Στη συνέχεια γύρισε το "Η σεξουαλική μου ζωή... ή πώς βρέθηκα να λογομαχώ" που αποκάλυψε μια ολόκληρη γενιά νέων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Mathieu Amalric και η Emmanuelle Devos. Με το "My Golden Days" ο σκηνοθέτης επιστρέφει στον κόσμο εκείνης της ταινίας για να ανακαλύψει το παρελθόν των ηρώων, να βυθιστεί στην νοσταλγία και να ανακαλύψει τελικά τον θησαυρό στον κόσμο της νεανικής του μνήμης. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την ταινία του στην Τελετή Λήξης, επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ.
TRAILER: "-Ποιος είσαι; -Δεν ξέρω πια."
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 21:00 στο OΛYMΠION (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 23:00 επίσης στο OΛYMΠION.

08. 11 λεπτά / 11 Minutes / 11 Minut του Jerzy Skolimowski
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: O Jerzy Skolimowski επιστρέφει στην μητρική του γλώσσα παραμένοντας όμως κυνικός ή/και καυστικός και σκηνοθετεί μία σειρά παράλληλων διαδρομών σε ένα εκρηκτικό, αγωνιώδες και ιλιγγιώδες φιλμ που μπορεί να "διαρκεί" 11 λεπτά, υπόσχεται όμως να μείνει για πολύ περισσότερο στην μνήμη. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του πρόσφατου φεστιβάλ Βενετίας και ο φορέας μερικών εκπληκτικών κριτικών, οι περισσότερες των οποίων εστιάζουν στο ακόμα τραχύ, βίαιο και άμεσο σκηνοθετικό στυλ του Σκολιμόφσκι.
TRAILER: Σήμερα μαθαίνουμε να μετράμε.
ΠΟΤΕ: Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 22:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 15:45 επίσης στο OΛYMΠION.

09. Το χρονικό μιας αθωότητας / Chronic του Michel Franco
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ο Michel Franco είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ (το "After Lucia" [Frame Game Review] του είχε δημιουργήσει αίσθηση κατά την τότε προβολή του), οπότε δεν ήταν ακριβώς έκπληξη η συμμετοχή του και στο φετινό Line-up. Ούτε έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του Tim Roth στο καστ, που είναι η λογική εξαργύρωση της προηγούμενης επιτυχίας του σκηνοθέτη. Αυτό που προφανώς, όμως, αποτελεί έκπληξη είναι το ίδιο το φινάλε της ταινίας, το οποίο φαίνεται να διχάζει ανά τον κόσμο με τους μισούς να το αποκαλούν ειλικρινά σοκαριστικό και τους άλλους μισούς να το βρίσκουν ουσιαστικά... άσχετο με όσα διαδραματίζονται στην υπόλοιπη διάρκεια του φιλμ. Δεν θέλετε να είστε μέρος του debate;
TRAILER: "This is David. Can you say "Hi, David"?".
ΠΟΤΕ: Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 22:15 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.

10. Από μακριά / From Afar / Desde allá του Lorenzo Vigas
ΤΜΗΜΑ: Διεθνές διαγωνιστικό.
ΓΙΑΤΙ: Θα μπορούσε να ήταν η αποκάλυψη του διαγωνιστικού αν δεν είχε προλάβει να μας το μαρτυρήσει το φεστιβάλ της Βενετίας, από όπου η ταινία έφυγε με τον Χρυσό Λέοντα στα χέρια. Εξιστορώντας μια queer ιστορία αγάπης που φλερτάρει επικίνδυνα (προς τιμήν του) με την "Δασκάλα του πιάνου" του Χάνεκε, το φιλμ βρίσκεται μόλις στην αρχή της μακράς πορείας του, συστήνοντας έναν νέο σκηνοθέτη που σίγουρα έχει πολλά ακόμα να πει. Θα είναι άραγε αυτός ο φετινός Χρυσός Αλέξανδρος;
TRAILER: "Γύρνα από την άλλη και βγάλε την μπλούζα σου."
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 18:00 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 15:30 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA.


ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ


01. Καυτός ήλιος / The High Sun / Zvizdan του Dalibor Matanić
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια.
ΓΙΑΤΙ: Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης σε τρεις συνεχόμενες δεκαετίες σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά εγκλωβισμένα σε μια μακριά ιστορία μίσους και διχασμού. Αυτή δεν είναι μια απλή ερωτική ιστορία. Επιπλέον twist; Οι ίδιοι ηθοποιοί παίζουν το (διαφορετικό) ζευγάρι σε κάθε μία από τις τρεις ιστορίες. Βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό Un Certain Regard των πρόσφατων Καννών.
TRAILER: Τρεις δεκαετίες. Δύο έθνη. Μια αγάπη.
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 23:00 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 20:15 επίσης στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

02. Φρενίτιδα / Frenzy / Abluka του Emin Alper
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια.
ΓΙΑΤΙ: Με την Κωνσταντινούπολη σε έναν γενικό αναβρασμό βίας, ο Kadir, ύστερα από 15 χρόνια φυλάκισης, αφήνεται ελεύθερος με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών. Αυτό, όμως, που ξεκινά ως μια απλή συμφωνία, θα εξελιχθεί σε ένα πολανσκικών και αρρονοφσκικών παρανοϊκό θρίλερ, όπου η τρέλα δεν βρίσκεται απλά κρυμμένη στην γωνία αλλά απειλεί να κυριεύσει τα πάντα εκ των έσω. Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.
TRAILERΦρενίτις.
ΠΟΤΕ: Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 23:00 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 23:00 επίσης στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

03. Αφερίμ! / Aferim! του Radu Jude
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια.
ΓΙΑΤΙ: Ανατολική Ευρώπη, 1835. Ένας πατέρας κι ένας γιος αναζητούν έναν τσιγγάνο σκλάβο που το έσκασε από τον ευγενή αφεντικό του, κατηγορούμενος ότι κοιμήθηκε με την γυναίκα του. Ρουμάνικο, βαλκανικό western εποχής; Κραυγάζω ναι ενθουσιασμού προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.
ΠΟΤΕ: Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου στις 20:30 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 23:00 επίσης στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

04. Η δεύτερη μάνα / The Second Mother / Que Horas Ela Volta? της Anna Muylaert
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Όταν μια οικιακή βοηθός, απόλυτα ευχαριστημένη από την δουλειά της και από τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με όλα τα μέλη της οικογένειας, βλέπει την ατίθαση και δυναμική κόρη της να επιστρέφει, οι ισορροπίες και οι δυναμικές σε αυτή την ευρεία οικογένεια θα αλλάξουν χωρίς επιστροφή. Αυτή είναι όμως και η αρχή για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες της χρονιάς στα διεθνή φεστιβάλ, με το κοινό να μιλάει για κάτι εξίσου βαθύ και στοχαστικό όσο και γνήσια feelgood. Λέτε; 
TRAILER: "Γιατί αγκαλιάζεις την Val και όχι εμένα;"
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 22:00 στην TΩNIA MAPKETAKH.

05. Κρίσα / Krisha του Trey Edward Shults
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ύστερα από χρόνια απουσίας, η Krisha συναντά ξανά την οικογένειά της για το γιορτινό τραπέζι. Θέλοντας να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αποφασίζει να μαγειρέψει την γαλοπούλα και να αποδείξει πως ο κακός εαυτός της είναι πια παρελθόν. Μόνο που, προφανώς, τα πράγματα δε θα πάνε ακριβώς έτσι. Μεγάλο βραβείο της εβδομάδας κριτικής των Καννών και ένα εξαντλητικό πορτρέτο ενός πολύ ιδιαίτερου χαρακτήρα. Απόλυτα φεστιβαλικά πράγματα, δηλαδή.
TRAILER: Αγνοείται.
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 22:00 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 15:00 επίσης στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.

06. Louder Than Bombs του Joachim Trier
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Μετά το "Oslo, 31 August", o Joachim Trier διεθνοποιείται, βάζει την Isabelle Huppert να παίξει μια διάσημη αλλά νεκρή πια πολεμική φωτογράφο και εξερευνά τον αντίκτυπο που αφήνει ο θάνατός της στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Παρά το διεθνές καστ, ακούγεται κάτι πολύ σκανδιναβικό και έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς αυτό θα μεταφερθεί στους αγγλικούς διαλόγους της ταινίας. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό των Καννών το 2015. Στο καστ συναντάμε επίσης τον Gabriel Byrne και τον (όχι σγουρομάλλη) Jesse Eisenberg.
TRAILER: "Do you ever think about mom?"
ΠΟΤΕ: Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 20:00 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 20:30 επίσης στην ΦPINTA ΛIAΠΠA.

07. Δεσμοί αίματος / Rams / Hrútar του Grímur Hákonarson
ΤΜΗΜΑ: Διεθνές διαγωνιστικό.
ΓΙΑΤΙ: Δύο αδέρφια που δεν έχουν μιλήσει για χρόνια αναγκάζονται να συνεργαστούν για να σώσουν τα ζωντανά τους από μία ασθένεια που έχει ξεπαστρέψει τα κοπάδια της περιοχής. Ισλανδικό χιούμορ που δεν αφήνει όμως ποτέ την ταινία να κυλήσει στην κωμωδία, υπόγεια τρυφερότητα που δεν καταντάει ποτέ μελό, ειλικρινής προσέγγιση εξερεύνησης μιας πολύπλοκης ανθρώπινης σχέσης και μια απλή, αποτελεσματική ιστορία στο κέντρο του αφηγηματικού ιστού. Άλλος ένας ισχυρός διεκδικητής του φετινού Χρυσού Αλέξανδρου. Βραβείο Un Certain Regard στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.
TRAILER: "Πρέπει να με βοηθήσεις. Έρχονται."
ΠΟΤΕ: Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 18:00 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και σε επανάληψη την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 15:45 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA.

08. Έναν όροφο πιο κάτω  / One Floor Below / Un etaj mai jos του Radu Muntean
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια.
ΓΙΑΤΙ: Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο μόνος μάρτυρας ενός ενδοσυζυγικού καβγά στην πολυκατοικία του. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο εν λόγω καβγάς οδήγησε τελικά σε... φόνο. Ο Radu Muntean, ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του σύγχρονου Ρουμάνικου σινεμά επιστρέφει με μία (όχι ακριβώς) παραλλαγή του "Σιωπηλού Μάρτυρα" για να αφηγηθεί μια ιστορία ενοχών και συνείδησης της διπλανής πόρτας. Συμμετοχή στο Un Certain Regard του 2015.
TRAILER: "Θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να συμβεί με τον τρόπο που λέω;"
ΠΟΤΕ: Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 23:00 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

09. Τζακ / Jack της Elisabeth Scharang
ΤΜΗΜΑ: Αφιέρωμα στο Νέο Αυστριακό Σινεμά.
ΓΙΑΤΙ: Ποιητής. Εραστής. Δολοφόνος. Η Elisabeth Scharang τιμά το παρελθόν των κλινικών αυστριακών σκηνοθετών και εξερευνά το προφίλ του μεγαλύτερου διαβόητου κατά συρροήν δολοφόνου της σύγχρονης Αυστριακής ιστορίας με ψυχραιμία, απόσταση και χωρίς προκαταλήψεις στον δρόμο του προς την εξιλέωση, αν αυτή μπορεί να υπάρξει. Σφίξτε από πριν το στομάχι, θα σας χρειαστεί.
TRAILER: "Με πιστεύεις;"
ΠΟΤΕ: Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και σε επανάληψη την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 14:30 επίσης στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.

10. Μεσόγειος / Mediterranea του Jonas Carpignano
ΤΜΗΜΑ: Υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX.
ΓΙΑΤΙ: Δεν είναι και τόσο περίεργο που ένα προσφυγικό δράμα (από την Αφρική μέχρι την ιταλική ενδοχώρα) κατέληξε να είναι υποψήφιο για το βραβείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έτσι; Αυτό που κάνει, όμως, το φιλμ να ξεχωρίζει είναι η έμφαση στο τι συμβαίνει τώρα και όχι η ανάλωση στο πολιτικό υπόβαθρο, η νατουραλιστική - σχεδόν ντοκιμαντερίστικη - αφήγηση και η άμεση ερμηνεία του Koudous Seihon. Μεγάλο βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής του πρόσφατου φεστιβάλ των Καννών. 
TRAILER: "Νομίζεις θα χτίσεις ένα σπιτικό για αυτές εκεί; Δεν υπάρχει χώρος για τις γυναίκες εκεί πέρα."
ΠΟΤΕ: Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 17:30 επίσης στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ


01. Χίλιες και μία νύχτες / Arabian Nights / As Mil e Uma Noites του Miguel Gomes
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ο Miguel Gomes μετά το αφοπλιστικό "Tabu" του (Frame Game Review εδώ) επιστρέφει με ένα τεράστιο έργο, λόγω διάρκειας και κατ' επέκταση - ελπίζω - λόγω σημασίας. Οι εξάωρες (χωρισμένες σε τρία μέρη) "Χίλιες και μία νύχτες" του ανακατεύουν τις ιστορίες της Σεχραζάντ με την κοινωνικά χτυπημένη Πορτογαλία του σήμερα, παντρεύουν τον ρεαλισμό με την μυθική διάσταση ενός παραμυθιού και ανακατεύουν αφηγήσεις και ανεκδοτολογικές ιστορίες για να πουν ίσως την πιο σύγχρονη διαχρονική ιστορία της σημερινής Ευρώπης. Για πολλούς η πιο αναμενόμενη κινηματογραφική εμπειρία της χρονιάς (και για εμένα, επίσης).
TRAILER: "Οι Πορτογάλοι είναι καλοί άνθρωποι. Αλλά έχουν χρέη."
ΠΟΤΕ: [Μέρος Ι: Ο ανήσυχος] Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 17:00 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και σε επανάληψη την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 22:15 επίσης στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ [Μέρος ΙΙ: Ο έρημος] Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 16:45 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 22:00 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ [Μέρος ΙΙΙ: Ο μαγεμένος] Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 17:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 22:15 επίσης στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.


02. Νεκροταφείο της δόξας / Cemetery of Splendour / Rak ti Khon Kaen του Apichatpong Weerasethakul
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα το σινεμά του σκηνοθέτη με το τεράστιο όνομα που οι φίλοι του φωνάζουν απλά Joe. Ευτυχώς στην επόμενη ταινία του μετά τον Χρυσό Φοίνικα του "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", ο Apichatpong Weerasethakul επιστρέφει με μία ακόμα ιστορία που κινείται ανάμεσα στον φυσικό κόσμο και τον κόσμο των πνευμάτων, με την ματιά στραμμένη τόσο στην έκρυθμη πραγματικότητα του τώρα όσο και σε ένα φανταστικό, άυλο κόσμο όπου συνυπάρχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η ιστορία δέκα στρατιωτών που πάσχουν από μια περίεργη ασθένεια που προκαλεί τον ύπνο είναι μόνο η αρχή για μια διαδρομή όπου τα όνειρα μπορούν να τα βιώσουν και οι άλλοι και οι θεοί κάθονται για μία κουβέντα με τους απλούς θνητούς.
TRAILER: Είσοδος στον κόσμο του Apichatpong Weerasethakul.
ΠΟΤΕ: Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 23:00 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.

03. Ορκισμένη παρθένα / Sworn Virgin / Vergine giurataτης Laura Bispuri
ΤΜΗΜΑ: Ματιές στα Βαλκάνια.
ΓΙΑΤΙ: Μια γυναίκα χρησιμοποιεί τον άγραφο κανόνα ("κανούν") της Αλβανικής επαρχίας και αρνείται την γυναικεία της φύση, ώστε να ζήσει ως "ορκισμένη παρθένα" αλλά ίση πια απέναντι στους άντρες. Τι έχει όμως αποχωριστεί πραγματικά και ποιες ακριβώς θυσίες έχει συμφωνήσει να κάνει; Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βερολίνου, άβολη θεματολογία, διερευνητική ματιά και μια εξαιρετική Alba Rohrwacker στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
TRAILER: "Το ορκίζομαι. Δε θα με αγγίξει κανέναν χέρι."
ΠΟΤΕ: Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 23:00 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 23:00 επίσης στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

04. Volcano / Ixcanul του Jayro Bustamante
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Η λιτή, καθαρή και γεμάτη υπόγεια ένταση ιστορία ενός κοριτσιού από τη Γουατεμάλα που, ελπίζοντας να βρει τον δρόμο της για τον δυτικό πολιτισμό, σταδιακά ανακαλύπτει όλο και πιο σκληρά το τίμημα της ενηλικίωσης. Πανέμορφο, ευαίσθητο, ρεαλιστικό και ένα τέλος που σοκάρει με την αμεσότητά του προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα στο φεστιβάλ. Πλήρες Frame Game Review από το Βερολίνο, εδώ.
TRAILER: "Έχουν ψηλά σπίτια με κήπους. Και οδηγούν όλοι αυτοκίνητα."
ΠΟΤΕ: Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 20:30 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 15:45 επίσης στην ΦPINTA ΛIAΠΠA.

05. Βασίλισσα της γης / Queen of Earth του Alex Ross Perry
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: H Ginny (Katherine Waterston) και η Catherine (Elisabeth Moss) είναι παιδικές φίλες, οι οποίες πάντα στήριζαν η μία την άλλη. Το εξοχικό της Ginny έχει υπάρξει στο παρελθόν το καταφύγιό τους, όταν κάποια από τις δυο χρειαζόταν την υποστήριξη της άλλης. Πέρυσι, η Ginny ήταν εκείνη που είχε ανάγκη το ψυχολογικό στήριγμα της Catherine, φέτος, όμως, οι ρόλοι αντιστρέφονται και η Catherine είναι εκείνη που βρίσκεται στα όρια της συναισθηματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος φαίνεται να είναι αυτονόητη. Πόσο, όμως, ουσιαστικά αναζωογονητική είναι μια τέτοια απομόνωση στο σπίτι δίπλα στην λίμνη; Πιστέψτε με, όσο κι αν σαν είναι (ή θα σας είναι) οικεία τα ονόματα των ηθοποιών, αυτό δεν είναι ένα κλασικό, ψυχολογικό, χιλιοειπωμένο θρίλερ. Και για αυτό, είναι φανταστικό. Πλήρες Frame Game Review από το Βερολίνο, εδώ.
TRAILER: "Η ηρεμία δεν είναι μόνο ένας μύθος."
ΠΟΤΕ: Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και σε επανάληψη την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 15:00 επίσης στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 13:00 στο OΛYMΠION.

06. Francofonia του Alexander Sokurov
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν είναι ταινία, είναι μια θεώρηση της σχέσης μεταξύ της τέχνης, του πνεύματος και της εξουσίας. Με μούσα του το Λούβρο, ο Alexander Sokurov επιστρέφει στα μουσεία μετά την επιτυχία της "Ρώσικης Κιβωτού" για πειραματιστεί και πάλι με την φόρμα και τις παραδοσιακές μορφές αφήγησης και να δημιουργήσει κάτι απόλυτα δικό του, έτοιμο προς εξερεύνηση από κάθε ανήσυχο κινηματογραφόφιλο. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
TRAILER: "-Μιλάτε Γερμανικά; -Όχι, είμαι πολύ Γάλλος."
ΠΟΤΕ: Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.

07. Σώμα / Body / Ciało της Małgorzata Szumowska
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ένας απαθής αστυνομικός, η ανορεξική κόρη του, μια πνευματίστρια με το δικό της τραυματικό παρελθόν, τα κυριολεκτικά φαντάσματα (ή και όχι) του παρελθόντος, οι εύθραυστες οικογενειακές ισορροπίες, η λογική εναντίον της πίστης, το δράμα, την μαύρη κωμωδία, η σάτιρα και μερικές σουρεαλιστικές πινελιές. Αυτά συνθέτουν το πόνημα της Πολωνής Małgorzata Szumowska, η οποία μετά το προκλητικό αλλά όχι και τόσο αιχμηρό "In the name of..." (Frame Game Review εδώ) επιστρέφει με μια ιστορία που ουσιαστικά προσπαθεί να μελετήσει τι ακριβώς είναι το σώμα, πώς το ορίζουμε και τι το διέπει. Βραβείο σκηνοθεσίας στην Berlinale του 2015, εξ-ημισείας με το "Aferim!"
ΠΟΤΕ: Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 20:30 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

08. Τικούν  / Tikkun του Avishai Sivan
ΤΜΗΜΑ: Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ύστερα από μια εμπειρία σχεδόν βέβαιου θανάτου, ένας φανατικός ορθόδοξος Εβραίος αποφασίζει να παραστρατήσει από τον σωστό τον δρόμο για να δοκιμάσει την πίστη του. Γυρισμένο σε εντυπωσιακά ασπρόμαυρα πλάνα και με πλήθος προκλητικών σκηνών και αφηγηματικών διαδρομών (η σκηνή της νεκροφιλίας έχει τις προοπτικές να είναι η σκηνή που θα συζητηθεί περισσότερο στο φεστιβάλ), το "Tikkun" έρχεται ως μια ταινία που διερωτάται για το σωστό μονοπάτι της πίστης και μέχρι πού μπορεί να βγάλει αυτό. Ετοιμαστείτε για μια πολύ διχαστική προβολή.
TRAILER: "Αμήν."
ΠΟΤΕ: Την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 22:30 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA και σε επανάληψη την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 12:30 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ και την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.

09. Ο θησαυρός / The Treasure / Comoara του Corneliu Porumboiu
ΤΜΗΜΑ: Ειδικές προβολές / Ανοιχτοί Ορίζοντες.
ΓΙΑΤΙ: Ένας φιλήσυχος πατέρας που διαβάζει παραμύθια στο παιδί του με περισσή χαρά, γίνεται ανέλπιστα ο ήρωας της δικής του ιστορίας όταν ο γείτονάς τού αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός πίσω από τα σπίτια τους. Κωμικό χωρίς να είναι απροκάλυπτα αστείο, ειρωνικό και σατιρικό μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, το φιλμ του Porumboiu μπορεί να διαβαστεί ως μια αντιστροφή του Ρομπέν των Δασών αλλά κυρίως ως μια απρόσμενη παραβολή πάνω στο καθεστώς και το προσωπικό συμφέρον.
TRAILER: "Αν πληρώσεις, θα σου δώσω τα μισά από όσα βρούμε."
ΠΟΤΕ: Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 20:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 22:45 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.

10. Interruption του Γιώργου Ζώη
ΤΜΗΜΑ: Διεθνές διαγωνιστικό / Ελληνικές ταινίες.
ΓΙΑΤΙ: Ένα σύνολο μαυροντυμένων ανδρών διακόπτει μια θεατρική παράσταση, όπου η αρχαία τραγωδία συναντά τον μεταμοντέρνο τρόπο αφήγησης. Ποιοι είναι και τι θέλουν και πόσο θα αλλάξει αυτοί η βραδιά όλους τους συμμετέχοντες; Τολμηρό, αιχμηρό αλλά και ηθελημένα ασαφές, το "Interruption" προσπαθεί να ανάγει τον ηθικό κώδικα μιας τραγωδίας στο σήμερα, να ορίσει την επέμβαση των νέων στα δρώμενα μιας σύγχρονης κοινωνίας, να επιβάλει την αλληλεπίδραση απέναντι στην παραδοσιακή πρακτική της μετάδοσης (ακόμα και όταν αυτή η ανάγνωση χαρακτηρίζεται ως ανατρεπτική) και να προβληματίσει παρά να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. Δείτε το για να έχετε άποψη στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.
TRAILER: Σύντομα.
ΠΟΤΕ: Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 18:00 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 22:00 στην TΩNIA MAPKETAKH.


BONUS


  • To αφιέρωμα στον Mircea Daneliuc έρχεται για να συστήσει στο ελληνικό κοινό έναν  από τους πιο σημαντικούς Ρουμάνους καλλιτέχνες, ο οποίος έχει υπογράψει ανατρεπτικές ταινίες που ξέφυγαν από τη λογοκρισία του κομμουνιστικού καθεστώτος, ταινίες γεμάτες μαύρο χιούμορ και αστείρευτη σάτιρα για μια άρρωστη κοινωνία που κυβερνάται με παράλογους νόμους. Οποιαδήποτε επιλογή πρόκειται να σας βγάλει κερδισμένους, οι προσωπικοί μου προβολείς ωστόσο εστιάζουν στα "Κυνήγι αλεπούδων" (Foxhunting / Vînătoarea de vulpi, την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου στις 15:30 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 13:00 στην ίδια αίθουσα) και "Πρόβα με μικρόφωνο" (Microphone Test / Proba de Microfon, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου στις 13:00 στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ και σε επανάληψη την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 18:00 στην ίδια αίθουσα.
  • Από το διαγωνιστικό του Sundance και φορτωμένο με το βραβείο κοινού, έρχεται το "Εγώ, ο Ερλ και το κορίτσι πεθαίνει (Me and Earl and the Dying Girl)" του Alfonso Gomez-Rejon για να διηγηθεί μια καταδικασμένη (ή μήπως όχι;) εφηβική φιλιά (ή μήπως είναι έρωτας;),  γεμάτη από όλα τα χαρακτηριστικά του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου και ενδεχομένως με επιπλέον δώρο και όλα τα εκνευριστικά του σημεία. Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 17:00 στην TΩNIA MAPKETAKH και σε επανάληψη το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ.
  • Για όσους ακούνε συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και καταλαμβάνονται από τάσεις... ολοκλήρωσης, έχουμε και λέμε. Διαγωνιστικό Βενετίας 2015: "Αναζητώντας την Γκρέις / Looking for Grace" της Sue Brooks την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 17:15 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 15:00 στην ίδια αίθουσα. Un Certain Regard Καννών 2015: "Αν / あん / Sweet Red Bean Paste" της Naomi Kawase ("Still the water" Frame Game Review εδώ) την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 20:00 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 18:00 στην ίδια αίθουσα. Διαγωνιστικό Καννών 2015: "Η κόρη του πατέρα μας / 海街diary / Our Little Sister" του Hirokazu Koreeda ("Like father like son" Frame Game Review εδώ) την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 20:30 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ. Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών Καννών 2015: "Στη σκιά των γυναικών / L'Ombre des femmes / In the Shadow of Women" του Philippe Garrel την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 23:00 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στις 18:00 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA. Εβδομάδα Κριτικής Καννών 2015 (και η νικητήρια ταινία του τμήματος): "Η γη και η σκιά / La tierra y la sombra / Land and shade" του César Augusto Acevedo την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 15:30 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 18:00 στην ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ.
  • Από τις ελληνικές ταινίες, ειδική μνεία αξίζουν η δεύτερη ελληνική ταινία του διαγωνιστικού, "Silent" του Γιώργου Γκικαπέππα, στην οποία μια σοπράνο έρχεται αντιμέτωπη με την σταδιακή απώλεια της φωνής της (Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 18:00 στο OΛYMΠION και σε επανάληψη την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 22:30 στην ΦPINTA ΛIAΠΠA) και η επιστροφή του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στην επιθετική νεανική θεματική που αγαπά με "Το ξύπνημα της άνοιξης", μια ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία (Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 19:30 στην TΩNIA MAPKETAKH και σε επανάληψη την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου στις 17:00 στην ίδια αίθουσα).
  • Συμμετέχοντας στο Ελληνικό Πανόραμα αλλά έχοντας ήδη κάνει την ελληνική τους πρεμιέρα στα πλαίσια των Νυχτών Πρεμιέρας, βρίσκουμε την "Μικρή Άρκτο" της Ελισάβετ Χρονοπούλου, στην οποία προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι συνέβη όταν ένας άντρας συλλαμβάνεται ενώ το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται στο ασθενοφόρο (Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου στις 19:30 στην TΩNIA MAPKETAKH) αλλά και το "Σύμπτωμα" του Άγγελου Φραντζή, στο οποίο ένα χειμώνα, σ’ ένα απομονωμένο νησί, κάνει την εμφάνισή του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι (Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 19:30 στην TΩNIA MAPKETAKH).
Ολόκληρο το πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ΦPINTA ΛIAΠΠA, TΩNIA MAPKETAKH, TZON KAΣΣABETHΣ και ΣTAYPOΣ TOPNEΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...