Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Around The Globe On A Reel X-Mas Special: 8+1 Χριστουγεννιάτικες ταινίες (που δεν μιλούνε αγγλικά)


Christmas, Natale, Noël, Navidad, Jul, Kurisumasu, Χριστούγεννα. Άη Βασίλης, St. Nikolaus, Santa Claus. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ξεχνάει τα αγγλικά του και μέσα από επτά ευρωπαϊκές ταινίες και μία ασιατική εξασκείται στις ξένες γλώσσες. Around the World on a Reel Special X-mas Edition, αμέσως μετά το άλμα.


Ιταλία: Vacanze di Natale (1983)


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Μία μεγάλη παρέα ανθρώπων μαζεύονται στην χιονισμένη Cortina D' Ampezzo της Ιταλίας για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί ο Μάριο, ένας τύπος από την Ρώμη που δεν τον λές και ευκατάστατο, ερωτεύεται την Αμερικανίδα Samantha, την κοπέλα του μάλλον υποχόνδριου Roberto. Παράλληλα, ο Billo, τραγουδιάρης και τεντιμπόης, συναντά ξανά την Ιβάνα, ένα παλιό του φλεγτ, που όμως πλέον είναι παντρεμένη με τον πλούσιο, και λίγο μαφιόζο, Donatone.

ΠΟΣΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Το Vancanze di Natale ακολουθεί τα δύο ζευγάρια για τις επόμενες μέρες, πιστό στο κλίμα των παραδοσιακών ιταλικών ρομαντικών ταινιών και εμβολιάζοντας την ροή με κωμικά γκαγκ, μάλλον συγκρατημένα, συγκριτικά με το πατροπαράδοτα ιταλικό χοντροκομμένο χιούμορ. Παρόλα αυτά, μία Χριστουγεννιάτικη ιταλική ταινία δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από θορυβώδης, εκρηκτική και ερωτική και το Vacanze di Natale δεν απογοήτευσε τις προσδοκίες του ιταλικού κοινού σε κανέναν τομέα. Η μεγάλη του επιτυχία το 1983 δε, οδήγησε τον παραγωγό Aurelio De Laurentiis στην δημιουργία ολόκληρης σειράς χριστουγεννιάτικων ταινιών, αλλά και ταινιών εκτός γιορτινής περιόδου, με κοινό θέμα τις ιστορίες ζευγαριών σε ένα κοινό πλαίσιο. Τι, νομίζατε πώς το Love Actually ανακάλυψε τον τροχό;




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Η δυσλειτουργική οικογένεια της γαλλικής διπλανής πόρτας συγκεντρώνεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων στο σπίτι της μητέρας-επικεφαλής της μητριαρχικής δομής της οικογένειας, όταν η τελευταία βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη μοσχεύματος. Οι επόμενες μέρες προφανώς και θα φέρουν εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, οι παλιές πληγές θα ξανανοίξουν και το πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και δυνατό, μάλλον θα τα βρει κάπως σκούρα. Η Catherine Deneuve ερμηνεύει αγέρωχα την σιδηρά μάνα.

ΠΟΣΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Απόλυτα. Οι αιχμηροί διάλογοι, τα γυαλισμένα κάδρα, τα ψέματα πίσω από τις φαινομενικές αλήθειες, οι σκελετοί της ντουλάπας και οι ανομολόγητες σκέψεις, όλα είναι εδώ. Επίσης, παρά το το γιορτινό φόντο, βρισιές, ποτά και τσιγάρα είναι ακομπλεξάριστα και τελείως γαλλικά σε πρώτο πλάνο. Παράλληλα, το κλασικό μοτίβο των Χριστουγεννιάτικων ταινιών όπου ένα πλήθος συσχετιζόμενων ανθρώπων (μια οικογένεια εδώ) παραμένει ισχυρό, παρά την μικρή μεγάλη έξτρα δόση δράματος για την περίσταση. Ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο γαλλικό δράμα.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Το 1914, κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την παραμονή των Χριστουγέννων, στο Δυτικό Μέτωπο υπήρξε κατά τόπους μία άτυπη και ποτέ επίσημα αναγνωρισμένη εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι στρατιώτες που ήταν στο μέτωπο άφησαν κατά μέρος τις συγκρούσεις και συναντήθηκαν στην μέση του μακελειού, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον προσωπικά και δημιουργώντας μία φευγαλαία φιλία μέχρι σημάνει η συνέχιση του πυρός. Στο Joyeux Noël, Γάλλοι, Σκωτσέζοι και Γερμανοί, γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα, γνωρίζοντας ότι μόλις αυτό γίνει γνωστό στους ανωτέρους τους, μόνο τα χειρότερα μπορούν να περιμένουν.

ΠΟΣΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Έξυπνα τοποθετημένο σε ιστορικό πλαίσιο, δίνει στα Χριστούγεννα μια οικουμενική έννοια ειρήνης, που σπάνια γίνεται τόσο ουσιαστική στον κινηματογράφο. Γαλλικό all-star  cast εμπροσθοφυλακής, έντονη έμφαση στο συναίσθημα, ακριβή και λουσάτη παραγωγή, όλα τα χαρακτηριστικά του καλοφτιαγμένου γαλλικού κινηματογράφου είναι εδώ. Ακόμα και όταν γίνεται υπερβολικά συναισθηματικό, όλα φαίνονται τόσο αυθεντικά και ζωντανά και αποκτούν δύναμη και προσωπικότητα που σε παρασέρνουν μαζί. Ναι, οι Γάλλοι τα κατάφεραν εκπληκτικά αυτή την φορά.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Ο αντίστοιχος Άη Βασίλης για τους βόρειους λαούς είναι ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ήταν ένας επίσκοπος το 1600 κάτι και βοηθούσε τους χωρικούς προσφέροντας τροφή και καταφύγιο. Σωστά; ΛΑΘΟΣ. Ο Άγιος Νικόλαος, μεγάλη η χάρη του κιόλα, ήταν ένας δολοφόνος, κλέφτης, αρπακτικό κληρικός που νοιαζόταν μόνο για τα πλούτη, λέει το Sint. Από τότε λοιπόν που οι χωρικοί επαναστάτησαν απέναντί του και τον σκότωσαν την 5η Δεκεμβρίου, μια ρομαντική νύχτα με πανσέληνο, εκείνος στοίχειωσε και, κάθε που η 5η Δεκέμβρη συμπίπτει με Πανσέληνο, καλή ώρα το 2010, βγαίνει παγανιά στο Άμστερνταμ με στόχο να κάνει ρεκόρ ξεπαστρέματος. Μέχρι τώρα, καλά τα πήγε.

ΠΟΣΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Εμ, συγγνώμη, έχεις και αμφιβολίες; Μαύρο χιούμορ, σλάπστικ gore, κεφάλια που πετάγονται δεξιά κι αριστερά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χαρακτηριστική βορειοευρωπαϊκή απάθεια προς το παραμικρό και ακόμα αμφιβάλλεις για την ολλανδικότητα του εγχειρήματος; Ο μικρός πρωταγωνιστής της αρχής, που ουσιαστικά του έκλεψαν τα Χριστούγεννα, γίνεται μανιώδης διώκτης του St. Nikolaus και δε θα ησυχάσει αν δεν ξεμπροστιάσει σε όλους το κάθαρμα. Εκτός αν χάσει το κεφάλι του πρώτα. Σε κάθε περίπτωση, το Sint προσφέρεται τόσο ευχάριστα προς κατανάλωση σαν ένα μελωμένο μελομακάρονο με κάτι έξτρα στην γέμιση. Α, για δες, βρήκα ένα δάχτυλο στην ζύμη.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Ψηλά στην Φινλανδία, στα σύνορα κοντά με την Ρωσία, γίνεται η ανασκαφή της μεγαλύτερης ανακάλυψης των τελευταίων χρόνων: του πραγματικού Santa Claus (δηλαδή του Αγίου Νικολάου βασικά, που από Saint Nikolaus κατέληξε να προφέρεται ως Santa Claus αλλά τι σε νοιάζουν όλα αυτά, ε). Όταν αμέσως μετά, παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται από το σπίτι, ένας γονιός με το παιδί υποπτεύονται πως ο Άγιος είναι πίσω από όλα αυτά. Ναι, αλλά λογαριάζουν χωρίς τα ξωτικά του και το να είσαι ήσυχο παιδί αρχίζει να γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου.

ΠΟΣΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Χιόνι, κρύο, παγωνιά και απέραντο άσπρο καλύπτουν την οθόνη. Επιπλέον, το έργο προέρχεται από την γενέτειρα του Santa οπότε παίρνει έξτρα πόντους  γι' αυτό. Φυσικά, η απεικόνιση του Santa είναι πολύ μακριά από τις συνήθεις εικόνες της Coca Cola, αλλά έχουν την βάση τους στο φινλανδικό φολκλόρ και οποιαδήποτε ένσταση έχει κανείς σχετικά με την αγριότητά τους είναι απόλυτα αδικαιολόγητη. Επομένως, ναι, είναι ένα φιλμ γεννημένο από την Φινλανδία και αυτό φαίνεται σε όλη του τη διάρκεια, χωρίς να αγνοεί κανείς και την εξαιρετικά αναζωογονητική και πρωτότυπη ματιά του στον θεσμό των Χριστουγέννων.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Σκέψου τον τυπικό κορμό μιας Χριστουγεννιάτικης ταινίας, μαζί με όλους τους κατατρεγμένους που ψάχνουν θαλπωρή και εσωτερική άφεση αμαρτιών τις ημέρες των γιορτών. Μετά πρόσθεσε στο μείγμα την χαρακτηριστική ψυχρότητα των Βορείων στην θεώρηση των προβλημάτων των άλλων. Τέλος, πασπάλισε με λίγη αστερόσκονη τύψεων για το παρελθόν, και έχεις τον βασικό αφηγηματικό κορμό του Hjem til Jul, ή διεθνιστί Home For Christmas.


ΠΟΣΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Πολύ αλλά όχι αμιγώς. Είναι εξίσου σουηδικό και γερμανικό, δηλαδή πλήρως βορειοευρωπαϊκό aka αυστηρό στην αντιμετώπιση της θεματικής του και όχι και πολύ πετυχημένο στην προσπάθεια δημιουργία ένθερμου κλίματος. Οι χαρακτήρες αναζητούν την αγάπη και την εξιλέωση και παλεύουν για το θαύμα των Χριστουγέννων αλλά η έκβαση δεν είναι σίγουρη, ακόμα και μετά το τέλος της προβολής. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μικρές δόσεις χιούμορ καταφέρνουν να σπάσουν την παγωμένη μιζέρια αλλά δεν γίνονται έτσι εύκολα τα θαύματα. Ή μήπως όχι;




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Ο πλήρης τίτλος της ταινίας είναι "η ιστορία μιας κάλπικης λίρας" και αφορά ακριβώς αυτό. Χωρίς να είναι αμιγώς χριστουγεννιάτικο αλλά με βασικό νοηματικό άξονα την επιδίωξη του πλούτου εις βάρος των πραγμάτων που μετρούν αληθινά, αποτελεί σίγουρα μία από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών. Η κάλπικη λίρα που γίνεται σύμβολο της κάλπικης (ή όχι, θα δείξει) αγάπης, το κάλπικο φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, το κάλπικο νόμισμα που βρίσκει ένα κοριτσάκι που πουλάει λουλούδια για να βοηθάει την άρρωστη μάνα του αντί να χαίρεται όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του τα Χριστούγεννα.

ΠΟΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Από τις πιο αληθινά ελληνικές ταινίες στην ιστορία, γεμάτη ευαισθησία, σπαραγμό και ειλικρινή αναζήτηση αυτού του μέγιστου συναισθήματος που θα μεταμορφώσει την ψυχή του ανθρώπου και θα τον κάνει καλύτερο ον. Ηθογραφία, φαρσοκωμωδία, μελό και αισθηματικό δράμα ταυτόχρονα, η κάλπικη λίρα ήταν από τις πρώτες ελληνικές ταινίες που πειραματίστηκαν με το ύφος και την δομή τους, έγιναν πανευρωπαϊκά μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν στα διεθνή φεστιβάλ Βενετίας, Καννών και Carlovy Vary με επιτυχία και έφεραν σε επαφή τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη, που έμειναν στη συνέχεια μαζί για 5 χρόνια δημιουργώντας κινηματογραφική ιστορία. Αν δεν είναι αυτό θαύμα των Χριστουγέννων, τότε τι είναι;


Ισπανία: Plácido (1961)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Σε μια μικρή ισπανική πόλη, μία ομάδα μεγαλούτσικων κυριών αποφασίζει να ηιορτάσει την παραμονή των Χριστουγέννων με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Κάθε εύπορο νοικοκυριό της πόλης θα πρέπει να προσκαλέσει εκείνη την ημέρα έναν άστεγο για να δειπνήσει μαζί τους. Παράλληλα, στην εορταστική παρέλαση συμμετέχει και ο Πλάθιντο, ο ιδιοκτήτης ενός τρίκυκλου ο οποίος δεν έχει λεφτά να πληρώσει νοίκι ώστε να προσφέρει μία στέγη στην οικογένειά του ενώ παράλληλα πρέπει να πληρώσει την δόση του οχήματός του μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλιώς θα του το κατάσχουν.

ΠΟΣΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Κατάμαυρη κωμωδία του Luis García Berlanga, συνονόματου και σύγχρονου του άλλου μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, του Luis Buñuel, ήταν μάλλον το λιγότερο πολιτικά ορθό φιλμ που έφτασε ποτέ στις υποψηφιότητες της ξενόγλωσσης ταινίας (μέχρι να διαλύσει κάθε ταμπού πέρυσι ο Κυνόδοντας του Λάνθιμου). Η ανελέητη επίθεση στην υποκρισία της ισπανικής μπουρζουαζίας, η οποία ακόμα και τις γιορτινές ημέρες δεν καταδέχεται να αφήσει κάτω το προσωπείο της, και η οποία επιδίδεται σε δήθεν φιλανθρωπικές ενέργειες ενώ υποστηρίζει το φασιστικό καθεστώς του Franco χαρακτηρίζει απόλυτα το σινεμά της εποχής αλλά και ένα μεγάλο μέρος της θεματικής ολόκληρης της ισπανικής φιλμογραφίας. (Η ταινία προβλήθηκε πρόσφατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της 3ης εβδομάδας ισπανικού κινηματογράφου)




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; Την παραμονή των Χριστουγέννων στο Τόκυο, τρεις άστεγοι άνθρωποι, ο  αλκοολικός Τζιν, η πρώην drag queen Χάνα και η νεαρή Μιγιούκι ανακαλύπτουν στα σκουπίδια ένα νεογέννητο μωρό. Με μοναδική βοήθεια ένα σημείωμα που τους ζητάει να το φροντίσουν με στοργή και μία τσάντα με στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα των γονιών του, το διαφορετικό τρίο ξεκινάει την προσπάθεια να βρει την χαμένη οικογένεια της μικρής. Η μικρή μπέμπα ονομάζεται Kiyoko, που σημαίνει "αγνό παιδί" λόγω της γεννήσεώς της την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΠΟΣΟ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ ΕΙΝΑΙ; Από τα ελάχιστα δείγματα anime που διαδραματίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων, το Tokyo Godfathers είναι και από τα ομορφότερα που έχουν στολίσει ποτέ την μεγάλη οθόνη. Καταρρίπτοντας κάθε αντίσταση στην ανεκτικότητα και την διαφορετικότητα, αγκαλιάζει το περιθωριακό, αγνοεί το εξωτερικό περίβλημα και αποφασίζει να κοιτάξει μόνο στην καρδιά της πραγματικότητας και των ανθρώπων. Η Kiyoko είναι ο φορέας του πνεύματος των Χριστουγέννων που αλλάζει τον κόσμο γύρω της από ένστικτο και απλά βγάζει το καλύτερο των ανθρώπων παρά την εγκατάλειψη που βίωσε η ίδια. Ποιος έχει ανάγκη τον Άη Βασίλη, όταν το μόνο που χρειάζεται είναι το θαυματουργό χαμόγελο ενός παιδιού;

5 σχόλια:

  1. γιατί τα έκαψες όλα αυτά από σήμερα; μόνο αγγλόφωνα συμμετέχουν αύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι βέβαια, 4 από αυτά είναι στο τοπ 20 εκ των οποίων το ένα στο τοπ3 ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eχω δει μόνο το Joyeux Noël, και δε μπορώ καν να το προφέρω.

    Ψήνομαι πάντως για Sint και Rare Exports, μου αρέσουν αυτές οι απεικονίσεις το αγιοβασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρακαλώ τον νοικοκύρη του blog να συμπληρώσει για μένα αυτό Le père Noël est une ordure (1982) http://www.imdb.com/title/tt0084555/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...