Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

#Tiff54 Quick Reviews: Σκληρή Νύχτα / Concrete Night (3.5*/5) και Ραγισμένα Όνειρα / The Broken Circle Breakdown (3*/5)

Από την μια πλευρά, έχουμε ένα ολοκαίνουριο φινλανδικό φιλμ (ξεκίνησε πριν λίγες μέρες να προβάλλεται στη Φινλανδία) και, από την άλλη, μια ταινία που έρχεται στο φεστιβάλ στα πλαίσια της υποψηφιότητάς της για το βραβείο LUX του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το μεν πρώτο είναι ένα αυστηρό, στυλιζαρισμένο ασπρόμαυρο δράμα ενώ το δεύτερο ένα παραδοσιακό, συγκινητικό φιλμ που (ας το παραδεχτούμε) φλερτάρει με το μελόδραμα. Και τα δύο έχουν τις αρετές τους, οπότε πάμε να δούμε επιγραμματικά τι έχει να προσφέρει το καθένα.


ΣΚΛΗΡΗ ΝΥΧΤΑ / BETONIYO / CONCRETE NIGHT (3.5*/5)
Ένα Ελσίνκι ασπρόμαυρο, ψυχρό, πανέμορφα κινηματογραφημένο μέσα στην ομίχλη και την μαυρίλα του, σαν μια εναλλακτική Sin City χωρίς υποψία χρώματος. Δυο αδέρφια που περνούν την τελευταία κοινή τους νύχτα, πριν ο ένας μπει στην φυλακή και ο άλλος βρεθεί για πρώτη φορά μόνος να αντιμετωπίσει τις πραγματικές επιθυμίες του εαυτού του. Παραισθησιογόνες σκηνές, η διαρκή παραμόρφωση σπασμένων τζαμιών στο κάδρο και μια αφήγηση που θέλει να πει πολλά (τόσο για την φύση του ανθρώπου όσο και για την δομή της κοινωνίας) με ελάχιστα λόγια και ελλειπτικό τρόπο.

Η Πίργιο Χονκασάλο επιστρέφει μετά από καιρό στην μυθοπλασία, διατηρεί, όμως, αυτή την εξερευνητική ματιά που χρειάζεται για να εξερευνήσει τον κόσμο κάτω από την επιφάνεια, στον οποίο βρίσκεται πολλές φορές ο νεαρός πρωταγωνιστής. Η  ταινία ίσως κατά στιγμές παραείναι στυλιζαρισμένη (ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ) για να έχει τον συναισθηματικό αντίκτυπο που επιθυμεί, όμως, σίγουρα η θέασή της αποτελεί εμπειρία. "Όταν δεν περιθωριοποιείται ή ποινικοποιείται, η βία γίνεται αντικείμενο αισθαντισμού" λέει στον νεαρό πρωταγωνιστή ο μυστηριώδης γείτονας. Και σε αυτό, μάλλον συνοψίζεται και η πραγματική ουσία ολόκληρου του φιλμ.

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20:15 στον Τζον Κασσαβέτη.

ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN (3*/5)
Ένα αντισυμβατικό ζευγάρι δημιουργεί οικογένεια. Ένα τραγικό γεγονός αποτελεί το κομβικό σημείο της κοινής τους ζωής. Το πριν και το μετά. Τα συναισθήματα και η μουσική. Το δράμα και ο έρωτας και όλα τα στάδια από την γέννησή τους μέχρι το τέλος, ώσπου να σπάσει ο κύκλος. Και πολλά, πάρα πολλά χαρτομάντιλα.

Αν υπάρχει ένα καθαρό, παραδοσιακό δράμα στο φεστιβάλ, αυτό είναι το Broken Circle Breakdown. Εδώ θα βρεις και την ένταση και τα ξεσπάσματα και το οικογενειακό δράμα που ενδεχομένως αναζητάς. Και θα τα βρεις στον υπερθετικό βαθμό. Ο Φέλιξ φαν Γρούνινγεν δεν θέλει να σε αφήσει αδιάφορο και το καταφέρνει χωρίς αμφιβολία. Η καρδιά μου ορίζει μισό αστεράκι παραπάνω (ας συνοδεύσουμε τα τρία αστέρια με μία καρδούλα, λοιπόν) αλλά τα μελοδραματικά στοιχεία γίνονται κατά στιγμές πολύ έντονα για να τα παραβλέψω. Έχοντας πει αυτό, βέβαια, η ταινία λειτουργεί εκπληκτικά στην ελλειπτική χωροχρονική της αποτύπωση και η χρήση της μουσικής, που παίζει το ίδιο δυνατό ρόλο με τους διαλόγους, κάνει την εμπειρία πολύ έντονη. Θα μπορούσες να το πεις και "Blue(grass) Valentine". Κάνει ωραίο double feature με το "I used to be darker" (περισσότερα για αυτό αύριο) αν και το Broken Circle Breakdown σαφώς κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν επιθυμείς δυνατές συγκινήσεις, μην το παραβλέψεις.

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 23:00 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:30 στον Τζον Κασσαβέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...