Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

#Tiff54 Quick Reviews: Ένα ξόρκι για να διώξεις το σκοτάδι (2,5*/5) / Η αποδόμηση (3,5*/5)

Ύστερα από ένα γεμάτο πρώτο Σαββατοκύριακο, το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει να προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Σήμερα, Δευτέρα. βρίσκουμε στο πρόγραμμα τόσο την επιστροφή του Σεμπαστιέν Πιλότ (μετά τον πολύ καλό "Le Vendeur") αλλά και ένα άκρως καλλιτεχνικό φιλμ, για όσους έχουν βαρεθεί τις παραδοσιακές, αφηγηματικές νόρμες. Όλες τις πληροφορίες για το Φεστιβάλ, θα τις βρεις ακριβώς εδώ (ανανεώνεται συνεχώς).


ΕΝΑ ΞΟΡΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ / A SPELL TO WARD OFF THE DARKNESS (2,5*/5)
Το φιλμ είναι ξεκάθαρα πειραματικό σινεμά. Ας το βάλουμε αυτό στην άκρη πριν μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι από εκείνα τα φιλμ που έχουν μια ιδέα προς εξερεύνηση, χωρίς αφηγηματικό άξονα και που βασίζονται στην εικόνα για να δημιουργήσουν συναισθήματα.

Στο πρώτο μέρος, μια κολεκτίβα στην Εσθονία κάνει σάουνα, ξεκινά ψευτοφιλοσοφικές συζητήσεις δίπλα στην λίμνη, πειράζει ο ένας τον άλλον και αστειεύονται ενώ κυκλοφορούν γυμνοί. Στο δεύτερο, ένας από αυτούς βρίσκεται στην μέση του πουθενά στην φύση της Νορβηγίας, προσπαθώντας ίσως να ξορκίσει το παρελθόν; Μερικές φωτογραφίες σε μια μοναχική καλύβα φαίνεται να δείχνουν κάτι τέτοιο. Στο τρίτο μέρος, ο ίδιος είναι μέλος ενός metal συγκροτήματος. Τους παρακολουθούμε σε μια συναυλία στην Φινλανδία, όπου η κάμερα κινείται ασφυκτικά κοντά στα πρόσωπά τους και στα πρόσωπα του κοινού. Όλα αυτά ενώ έχει προηγηθεί ένα 7λεπτο πανοραμικό πλάνο μιας λίμνης κατά το χάραμα, που περιτριγυρίζεται από ψιλά, σκοτεινά δέντρα.

Κοινός άξονας, ενδεχομένως η προσπάθεια κάθε κομματιού να τονίσει την προσπάθεια κάθε ανθρώπου να γλιτώσει από ότι τον περιορίζει. Τις κοινωνικές δομές, το παρελθόν, το συμβατικό. Ο πρωταγωνιστής ενδεχομένως να είναι ο κάθε άνθρωπος. Ενδεχομένως, ακόμα και το ίδιο το πλάνο της αρχής να συμβολίζει τις σκοτεινές δυνάμεις που περιτριγυρίζουν την κάθε ύπαρξη. Ενδεχομένως, τίποτα από αυτά να μην έχουν σημασία. Ενδεχομένως να μην σε αφορά. Ενδεχομένως, να έχει να σου πει πάρα πολλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ικανά κινηματογραφημένο και περιέχει στιγμές μεγάλης ομορφιάς αλλά στιγμές, όπου αναρωτιέσαι τι θέλει να πει ο ποιητής. Ενδεχομένως, αυτό ακριβώς να είναι και το νόημα για να βρεις τελικά το ξόρκι που θα διαλύσει το σκοτάδι. Κανείς πάντως δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την εξερευνητική φύση ενός τέτοιου φιλμ. Ενδεχομένως.

H ταινία προβάλλεται την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 23:00 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Παύλο Ζάννα.


Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ / LE DEMANTLEMENT / THE DISMANTLEMENT (3,5*/5)
Ένας Καναδός αγρότης, αγρότης σε όλη του τη ζωή, μαθαίνει ότι η κόρη του χρειάζεται χρήματα. Και αυτή είναι η στιγμή που θα εκκινήσει την αποδόμηση μιας ολόκληρης ζωής.

O Σεμπαστιέν Πιλότ συνεχίζει (μετά το Le Vendeur) να παρακολουθεί ηλικιωμένους ανθρώπους των οποίων η ζωή αλλάζει δραστικά με το ίδιο βλέμμα κατανόησης και χωρίς να φορτίζει περισσότερο συναισθηματικά τα πράγματα πέρα από ότι πηγάζει από το ίδιο το θέμα της ιστορίας. Κι αν στο Le vendeur η αλλαγή της ζωής ήταν αποτέλεσμα ξαφνικού intervention, εδώ, προέρχεται από εκούσια επιλογή, γεγονός που, παραδόξως, κάνει τα πράγματα πιο επίπονα και περισσότερο επιδραστικά. Στο επίκεντρο και πάλι μια στωική ερμηνεία, που μεταδίδει περισσότερα από όσα αφήνει επιφανειακά να φανούν.

Ο Πιλότ αρχίζει να δημιουργεί ένα ξεκάθαρο σύμπαν χαρακτήρων, με σαφείς ιδιότητες και αδυναμίες που κινούνται γύρω από τις αξίες τις οικογένειας, δέσμιους των κοινωνικών τους καταβολών αλλά γεμάτους διάθεση να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Και το σημαντικότερο είναι ότι φαίνεται πόσο αγαπά αυτούς τους χαρακτήρες. Θέλω να γνωρίσω και άλλους τέτοιους ανθρώπους, κύριε Πιλότ.

H ταινία προβάλλεται την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 15:00 στην Τώνια Μαρκετάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...