Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Νύχτες Πρεμιέρας 2015 Review: El Incendio του Juan Schnitman

Η αναβολή κατά 24 ώρες της διαδικασίας (από κοινού) αγοράς ενός σπιτιού, θα γίνει ο καταλύτης για την Λουτσία και τον Μαρτσέλο για να επανεξετάσουν την σχέση τους, να αντιμετωπίσουν κατάματα την αλήθεια, να έρθουν αντιμέτωποι με όσα διστάζουν να παραδεχτούν και, τελικά. να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να κάνουν μαζί αυτό το βήμα προς τα μπροστά. Είναι μια ιδέα που στα χαρτιά βρίθει δυναμικής, δυστυχώς, όμως, η απειρία και η έλλειψη σταθερής σκηνοθετικής γραμμής που επιδεικνύει ο Juan Schnitman εμποδίζουν την ταινία από την κατάκτηση των φιλόδοξων στόχων της και την οδηγούν σε μια γενικόλογη σκιαγράφηση μιας κρίσης σε σχέση, χωρίς να προσθέτει ουσιαστικά κάτι καινούριο στο genre.

Γιατί, ουσιαστικά, η ταινία δεν είναι ούτε αμιγώς δράμα δωματίου, όπως ίσως ενδεχομένως θα όφειλε, ούτε αξιοποιεί στο έπακρο τις φευγαλέες ματιές που ρίχνει στην ζωή του ζευγαριού "εκτός των τειχών". Αντίθετα, προσθέτει στην αφήγηση ένα σύνολο υποπλοκών χωρίς να τις αναπτύσσει ικανοποιητικά (όπως το πρόβλημα υγείας της Λουτσία ή τα προβλήματα συμπεριφοράς του Μαρτσέλο στο σχολείο), δημιουργεί υπόνοιες για την χρήση βίας, την οπλοχρησία και την έλλειψη εμπιστοσύνης χωρίς να στοιχειοθετεί με σαφήνεια τους χαρακτήρες, προσπαθεί να δώσει μια πολιτικοκοινωνική προέκταση αποπροσανατολίζοντας παρά υποβοηθώντας την αφήγηση και οδηγείται τελικά στην κορύφωση ίσως όταν έχουμε πάψει πια να νοιαζόμαστε.

Παρόλα αυτά, η πρόθεση του Schnitman να δημιουργήσει πολύπλευρους χαρακτήρες γεμάτους ελαττώματα, και όχι ακριβώς αξιαγάπητα στερεότυπα, αξίζει αναγνώρισης. Όπως και το γεγονός ότι το ίδιο το φινάλε είναι ρεαλιστικό και καθόλου καθησυχαστικό, μακριά από τις τσιχλόφουσκες οποιασδήποτε ρομαντικής κομεντί. Εξάλλου η ταινία είναι ένα φιλμ που αποδομεί (ή, τουλάχιστον, αποκαλύπτει πόσο έχει ήδη αποδομηθεί) μια σχέση, οπότε κάθε προσπάθεια ρομαντικοποίησης της κατάστασης θα ήταν μάταιη. Όμως η πορεία προς το τέλος δεν παύει να είναι αφηγηματικά άτσαλη και να οδηγείται περισσότερο από το αποτέλεσμα, χωρίς να προσπαθεί να φτάσει οργανικά προς τα εκεί.

Ακόμα και το ίδιο το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, μοιάζει να χάνεται πολλές φορές μέσα στην αμηχανία του σεναρίου, αναγκασμένο να ερμηνεύσει υπερβολικά και με θόρυβο, όταν έχει ήδη αποδείξει πως η χημεία του είναι πολύ καλύτερη στις ήρεμες, υπόγειες στιγμές. Στο φινάλε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η "Πυρκαγιά" πως έχει το όραμα και την φιλοδοξία μιας μεγάλης αποκάλυψης. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, παραμένει στο επίπεδο των προθέσεων, αποτυγχάνοντας να μετατρέψει τον καθημερινό αγώνα των ηρώων του του σε ένα καθαρόαιμο, υπαρξιακό θρίλερ. (2*/5)

H ταινία προβάλλεται την Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου στις 22:30 στο Ιντεάλ και σε επανάληψη την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 2.

Περισσότερες κριτικές από τις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...