Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Retro PosterVision #5: L'année dernière à Marienbad (1961) του Alain Resnais

Κάθε μήνα, το Frame Game επιλέγει μία από τις αγαπημένες του ταινίες, εξηγεί τον λόγο και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσα από τις αφίσες του φιλμ. Ο Ιανουάριος ανήκει στο "Πέρυσι στο Marienbad"!

Είχα διαβάσει ότι το "Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ" ακολουθεί απλά τρεις αρχετυπικούς χαρακτήρες. Αυτόν που αγαπά, εκείνον που αγαπιέται και εκείνον που ασκεί εξουσία. Η ταινία αναφέρει ότι οι εραστές μπορεί να είχαν σχέση, ότι μπορεί και να μην είχαν, ότι συναντήθηκαν στο παρελθόν, ότι ίσως δεν συναντήθηκαν, ότι ο τελευταίος μάλλον το ήξερε, ότι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί και να μην το ήξερε τελικά, ότι τελικά την σκότωσε, ότι τελικά δεν την σκότωσε. Τόσο απλά.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες: το ονειρικό του σεναρίου, η αβεβαιότητα, το cameo του Hirchcock, οι τεράστιοι διάδρομοι, η απεικόνιση κάθε λεπτομέρειας της αρχιτεκτονικής, τα φορέματα Chanel της Delphine Seyrig, οι σκιές και η απουσία τους ταυτόχρονα, η υπόνοια ενός βιασμού ή και όχι, οι πολλαπλές ερμηνείες, το δίκιο του καθενός, η απουσία της οικουμενικής αλήθειας (ποιος την χρειάζεται άλλωστε;), τα συνεχή παιχνίδια με τα σπίρτα, τις κάρτες και τους ανθρώπους, οι άπειρες πιθανότητες. Το φιλμ του Alain Resnais είναι ανοιχτό στις ερμηνείες, όπως οφείλει κάθε ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Ενδεχομένως, ακόμα και η προσπάθεια εύρεσης μιας ερμηνείας είναι μια λανθασμένη προσέγγιση στο φιλμ. Ο ίδιος ο Resnais μοιάζει να το διασκεδάζει αυξάνοντας τις ερμηνείες και ταυτόχρονα ακυρώνοντάς τις, σε μία συνεχή πάλη με την φροϋδική προσέγγιση. Στο τέλος, ο στόχος δεν είναι η πόρτα για το υποσυνείδητο αλλά η ανάγνωση μιας υπερβατικής πραγματικότητας όπου τα πάντα είναι πιθανά εκτός από τους νόμους της λογικής. Ή και όχι.

Ίσως στην νιοστή προβολή της ταινίας να υπάρχει η αλήθεια. Ή μπορεί να ήταν και από την αρχή μπροστά στα μάτια μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα έχουμε πάντα το Μαρίενμπαντ. Όπου ή όποτε κι αν συνέβη αυτό.

Γαλλικό Poster από τον Ercole Brini


Γαλλικά Posters


Αμερικανικά Posters

Αμερικανικό Poster από τον Keiko Kimura για την επανακυκλοφορία της ταινίας το 2010

Ρουμάνικο Poster

Δανέζικο Poster



Ιαπωνικά Posters

Πολωνικό Poster από τον Wiktor Sadowski

Βελγικό Poster



Γερμανικά Posters

Γιουγκοσλαβικό Poster


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...