Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Berlin Review: The two faces of January του Hossein Amini

(γράφει ο @ZlatkoGr)

Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της Patricia Highsmith γίνεται ταινία από τον Hossein Amini, με πρωταγωνιστές τους Viggo Mortensen και Kirsten Dunst. Και θα με ρωτήσετε τώρα εσείς, και με τα δίκια σας βέβαια, τι μας νοιάζει εμάς;

Μα το γεγονός πως το Two Faces of January είναι στο μεγαλύτερό του μέρος γυρισμένο στην Ελλάδα, θα απαντήσω. Η ιστορία ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στην Κρήτη, με στάσεις του Ηράκλειο και τα Χανιά. Και αρκεί αυτό για να δούμε την ταινία όταν βγει στις αίθουσες, θα ξαναρωτήσετε, και ακριβώς εδώ είναι που τα χαλάμε.


Θα το πω με λίγα λόγια: τούτο δω δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Νεαρός γνωρίζει ζευγάρι, νεαρός γλυκοκοιτάζει γυναίκα, άντρας τα παίρνει στο κρανίο, μόνο που μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένας φόνος και μια προσπάθεια να βγει το ζευγάρι από τη χώρα.

Στο μυθιστόρημα της Highsmith ο νεαρός βλέπει στο πρόσωπο του άντρα τον πατέρα του και αναγάγει τον πρώτο σε πατρική φιγούρα, ενώ συνεχής είναι η αίσθηση του will they-won’t they στη σχέση της κοπέλας και του νεαρού, πράγματα που η ταινία αφήνει σαν υποσημειώσεις και ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτες λεπτομέρειες.


Έτσι, είναι απολύτως προβλέψιμο και το τέλος και η συναισθηματική αποστασιοποίηση μας από αυτό. Κρατάμε τον μικρό σχετικά ρόλο του νέου μας crash, της Daisy Bevan, που βρισκόταν στην αίθουσα μαζί με τον όχι-πολύ-ωραίο Mortensen, την απίστευτη αίθουσα του Zoo Palast με τις ανακλινόμενες θέσεις και προχωράμε παρακάτω, ρίχνοντας το Two Faces of January στο καλάθι των χολιγουντιανών ταινιών που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. (2*/5)

Πρώτη δημοσίευση: Slag.gr

Bonus, η γαλλική αφίσα του φιλμ γιατί α) μπορεί και β) Κίκι για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...