Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τα 10 καλύτερα disneyτράγουδα ever. (Μην ρωτήσεις πόσων χρονών είμαι).

Είναι φανερό ακόμα και στις πέτρες ότι είμαστε μέγιστοι φαν των ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney. Όταν λοιπόν, μια ήρεμη κατά τα άλλα βραδιά ξεκίνησε ένα ανελέητο ποστάρισμα disney τραγουδιών από την @silentniobe στη σελίδα της στο facebook, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το αναπόφευκτο. Υπό την αυστηρή ματιά του @ZlatkoGr και την καθοδήγηση του πνεύματος του ίδιου του Walt Disney (ναι, καλά) αποφασίσαμε να αραδιάσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, να τα αξιολογήσουμε απόλυτα αυστηρά και να ξεχωρίσουμε τα δέκα καλύτερα. Στην αρχή, το bootcamp του ντιεξομπλογκ πέρασαν 32 τραγούδια και με πόνο ψυχής περιορίστηκαν μόλις στα 12. To Cruela De Vil από τα 101 σκυλιά της Δαλματίας (1961) και το Part Of your world από την Μικρή Γοργόνα (1989) ήταν τα δύο τελευταία τραγούδια που έμειναν εκτός της δεκάδας, αν και είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ένα ντιεξομπλογκ θα εξισορρόπησε την αδικία. Με δάκρυα συγκίνησης, τα δέκα καλύτερα disneyτράγουδα είναι:

10. Hellfire (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Stephen Schwartz από την Παναγία των Παρισίων, 1996)
Από μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες της Disney, το Hellfire μάλλον αποτελεί το πιο σκοτεινό τραγούδι κακού σε ταινία της Disney, με στίχους που δεν αποτελούν ακριβώς υλικό για παιδιά και χορωδιακές πινελιές που προκαλούν ανατριχίλα. (Τι εννοείς υπερβάλλω;!)

09. Be Our Guest (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Howard Ashman από την Πεντάμορφη και το τέρας, 1991)
Πρώτη εμφάνιση της Πεντάμορφης και του Τέρατος στην οθόνη. Το Be Our Guest είναι το απόλυτο burlesque θέαμα με ένα... ανεπαίσθητο twist. Και τι πού οι χορευτές είναι όλα τα κουζινικά του πύργου;

08. Once upon a dream (Μουσική και στίχοι: Jack Lawrence και Sammy Fain, βασισμένοι στο θέμα του Tschaikovsky από την Ωραία Κοιμωμένη, 1959)
Old Hollywood ρομαντισμός, οπερετικά φωνητικά και τιτιβίζοντα πουλάκια, όλα όσα χρειάζονται για να φρίξει η Maleficent.

07. Winnie The Pooh (Μουσική και στίχοι: Robert B. Sherman από τις Περιπέτειες του Winnie The Pooh, 1977)
Διαχρονικό θέμα για τον Γουίνι το Αρκουδάκι, από μιαν άλλη εποχή αλλά μαζί με την μαγεία του παλαιωμένου χρόνου.

06. Circle Of Life (Μουσική: Elton John, Στίχοι: Tim Rice (από τον Βασιλιά των Λιονταριών, 1994)
Από την αρχική κραυγή μέχρι την εικονική γέννηση στο τέλος, το τραγούδι αποτυπώνει όλη τη μαγεία χωρίς να φαίνεται στιγμή δήθεν. Από τις κορυφαίες στιγμές του κινηματογράφου, γενικώς.

05. Colors Of The Wind (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Stephen Schwartz από την Ποκαχόντας, 1995)
Από τα πιο όμορφα τραγούδια ως σύνθεση αλλά και στιχουργικά, το Colors of the Wind αποτελεί πλάνο προς πλάνο πηγή οπτικού εντυπωσιασμού και νότα προς νότα πηγή συμφωνικής πανδαισίας. Επίσης, αποτελεί και την καλύτερη μεταφορά disneyτράγουδου στα ελληνικά.

04. When you wish upon a star (Μουσική: Leigh Harline, Στίχοι: Ned Washington από τον Pinocchio, 1940)
Το κλασσικότερο όλων. Το θέμα που κατέληξε να είναι το κατατεθέν σήμα ολόκληρης της Disney. 

03. Belle (Little Town) (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Howard Ashman από την Πεντάμορφη και το τέρας, 1991)
H εισαγωγή της Belle στην ταινία δημιουργεί έναν εξαιρετικό κόσμο, μια διαφορετική και ανεξάρτητη πρωταγωνίστρια, μια ολόκληρη κοινωνία τόσο συντηρητική αλλά γεμάτη εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Η συνεργασία των Menken-Ashman θα χτυπούσε κορυφή, αν δεν υπήρχε ακόμη ένα τραγούδι που είναι ακόμη καλύτερο.

02. A whole new world (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Tim Rice από τον Αλαντίν, 1992)
Το καλύτερο ντουέτο σε ταινία της disney like... ever. Μαγεία.

01. Beauty and the Beast (Tale as old as time) (Μουσική: Alan Menken, Στίχοι: Howard Ashman από την Πεντάμορφη και το τέρας, 1991)
Μία αριστουργηματική ταινία, το έργο ζωής ενός στιχουργού και η μαγική συνεργασία Menken-Ashman δημιουργούν ένα απόλυτο διαμάντι που πλέον είναι κομμάτι της ιστορίας, τονώνοντας την μαγεία της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων που έφτασε μέχρι την πεντάδα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Όχι άλλα σχόλια, μόνο σχηματισμένα χαμόγελα στα μάγουλα.

7 σχόλια:

  1. Υπέροχο θέμα!Όλες οι ταινίες είναι πολύ πολύ αγαπημένες όπως και τα τραγούδια τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aνερυθρίαστα δεν συμπεριλάβατε τα δύο δικά μου αγαπημένα,το "Hakuna Matata" από το Lion King και το "Out There" από το Hunchback of Notre Dame.Ωραία λίστα nevertheless!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόοοοοσα πολλά ρε γαμώτο, τι να πρωτοχωρέσει. Βασικά, τα άπαντα του Alan Menken θα μπορούσαν να μπουν και να ήταν πάλι γαμάτη η κάθε λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ το out there το έχω συνδέσει με σάκη ρουβά, δε μπορώ να το σκεφτώ στα σοβαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γαμάει η παρουσίαση, έχουμε και αρκετά κοινά, ελπίζω να βγει το belle στη δεκάδα. ξέρουμε όλοι γιατί, μη τα γράφω σε όλα τα μπλογκ της επικράτειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ό,τι θες να γράψεις για Menken ή το Belle ειδικότερα πάντως, το blog είναι ανοιχτό. Δες το σαν Menken Appreciation Initiative.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. i love the songs....all of them! Τέλεια.Congrats!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...