Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Movie Review: Cinderella του Kenneth Branagh

Η "Cinderella" του Kenneth Branagh είναι ένα οπερετικό μιούζικαλ, ακόμα κι αν (σχεδόν) καμία στιγμή οι ήρωές της δεν παραδίδονται στο τραγούδι. Και, όμως, τα πάντα είναι τόσο θεατρικά υπερβολικά και τόσο στηριγμένα πάνω στην μουσικότητα της κίνησης και της αφήγησης γενικότερα, που η ταινία άνετα θα μπορούσε να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή, και μάλιστα χωρίς την βοήθεια καμίας καλής νεράιδας, σε ένα δημιούργημα όχι απλά του Broadway αλλά μιας καθώς πρέπει όπερας. Ο Branagh, εξάλλου, δεν αναγνωρίζει καμία ταπεινότητα στο δημιούργημά του αλλά αντιμετωπίζει τον μύθο της Σταχτοπούτας με την αίγλη που αντιμετώπιζε και οποιοδήποτε θεατρικό του Skakespeare.


Και αυτό φαίνεται στα πάντα. Από την εξαιρετική σκηνογραφία που γεμίζει την οθόνη, που αποστομώνει με την λάμψη της (υποβοηθούμενη από τα οπτικά εφέ), και την συνεχή χρήση της μουσικής, μέχρι τα εκθαμβωτικά κοστούμια της Sandy Powell (τα οποία έχουν πάρει ήδη το Όσκαρ από φέτος, καθώς συμμετέχουν ουσιαστικά και στο charachter development των ηρώων) και την πομπώδη εκφορά του λόγου, που τονίζει, μαζί με τις λέξεις, τις ανάσες και τις παύσεις των διαλόγων. Η ίδια δε η κινησιολογία των ηθοποιών, δημιουργεί στατικές εικόνες που τονίζουν το δράμα, την απόγνωση, την ειρωνεία. Η Σταχτοπούτα του Branagh, ουσιαστικά, αποθεώνει τις αρχετυπικές εικόνες της καλής κοπέλας, του πρίγκηπα, της κακιάς μητριάς και των κοριτσιών της. Σε αυτή την ταινία, δεν υπάρχουν στερεότυπα αλλά οι κλασικές, τελειοποιημένες μορφές του παραμυθιού, ιδωμένες μέσα από έναν μεγεθυντικό, καλλιτεχνικό φακό!

Γιατί η Σταχτοπούτα, στην καρδιά της, είναι φυσικά ένα παραμύθι. Και μάλιστα ένα παραμύθι που δεν προσπαθεί να αποποιηθεί την φύση του, ούτε να στερήσει την πραγματικότητά του από την μαγεία. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις στην πλοκή, ούτε μοντερνισμοί. Όμως, υπάρχει, ταυτόχρονα, μια προσέγγιση που δεν απαρνιέται τον ρεαλισμό, όσο μπορεί να υπάρξει αυτός σε μια φανταστική ιστορία, όταν παραδέχεται πως η μαγεία δεν έχει κανένα νόημα αν ο άνθρωπος δεν φέρνει από μόνος του ευγενή χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, ο Branagh όχι μόνο αποδέχεται την φύση της ιστορίας του αλλά κλείνει και το μάτι στο ίδιο του το κοινό. Διδακτικό μεν, απόλυτα αξιαγάπητο και δικαιολογημένο δε.

Μέσα σε όλη την οπτική extravaganza, είναι κατόρθωμα και ένδειξη κατάλληλου συντονισμού το γεγονός ότι οι ηθοποιοί όχι μόνο δεν εξαφανίζονται αλλά καταφέρνουν να δημιουργήσουν διακριτές περσόνες. Ναι, ο πρίγκηπας του Richard Madden προκύπτει όσο generic θα περίμενε κανείς, όμως, η Cinderella της Lily James διαθέτει την χάρη και την (ιδιαίτερη) ομορφιά που θα ήθελε κανείς σε μία πριγκίπισσα, κλασσική αλλά εναρμονισμένη με το τώρα, όπως και η καλή νεράιδα της Helena Bonham Carter προσφέρει καλοδεχούμενες δόσεις χιούμορ σε μια δοκιμασμένη έτσι κι αλλιώς φόρμουλα. Την παράσταση, όμως, με άνεση κλέβει η κακιά μητριά της Cate Blanchett, η οποία εμπνέεται από το animated παρελθόν της ιστορίας για να δημιουργήσει τον ορισμό του χαρακτήρα για την νέα χιλιετία, με την υπερβολή και την ένταση που του αρμόζει αλλά χωρίς να ξεφεύγει στιγμή από τον έλεγχό της. Ακόμα και η κάθε εκπνοή της είναι ικανή για να σε καθηλώσει στην οθόνη και να δικαιολογήσει τόσο την φήμη της όσο και την ισχύ της (και αυτό αφορά και τον χαρακτήρα και την ίδια την Blanchett).

Στο τέλος, αυτό που απομένει είναι μια καθόλα πιστή μεταφορά του animated μύθου σε live-action παραγωγή, η οποία, όμως, είναι τόσο έντιμη, ζωντανή και καλοπροαίρετη που αποδεικνύεται ικανή να μαγέψει και να ταξιδέψει τον θεατή ανεξαρτήτως ηλικίας. Σίγουρα η Cinderella δεν είναι για τους κυνικούς, όμως, ποιος περίμενε ότι ο μύθος έκρυβε... σαιξπηρικές προεκτάσεις και οπερετικές εξάρσεις; Ή ίσως μια από τις πιο διασκεδαστικές σκηνές που έχουμε δει τελευταία στην μεγάλη οθόνη (την μεταμόρφωση όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα); Και μόνο για αυτά, αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή. (Και για να αποδείξει, ότι η μαγεία στην τελική, υπάρχει ακόμα, έστω και στο σινεμά) (3*/5) (και μια καρδούλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...