Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Photo Album της εβδομάδας: Calvary του John Michael McDonagh

"Calvary" είναι η αγγλική απόδοση του "Γολγοθά", που, προέρχεται ετυμολογικά από την λατινική απόδοση του "Κρανίου τόπος", δηλαδή Calvariæ Locus. "Calvary" είναι, όμως, και ο τίτλος της νέας ταινίας του John Michael McDonagh (του The Guard), αδερφού του μάλλον πιο γνωστού Martin McDonagh (του In Bruges και των Seven Psychopaths), και το πιο πρόσφατο δείγμα του πόσο μεγάλος ηθοποιός είναι ο Brenδan Gleeson. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι το "Calvary" είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.


Ύστερα από την ανακοίνωση ενός από το ποίμνιό του ότι θα τον σκοτώσει μόλις ολοκληρωθεί το επόμενο επταήμερο, το "Calvary" ακολουθεί έναν ιερέα σε τούτη την ενδεχομένως στερνή εβδομάδα, όσο εκείνος προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο, να κλείσει ορισμένες εκκρεμότητες και να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου, εξετάζοντας όσα έχει αφήσει πίσω του. Μέσα από αυτή την διαδικασία, ο McDonagh χαρακτηρίζει μια ολόκληρη κοινωνία όσο περιγράφει στην ουσία έναν άνθρωπο, μιλάει για την υποκρισία της πίστης αλλά και την ελπίδα που δύναται να προσφέρει σε κάποιους, διαχωρίζει την δογματικότητα με την προσωπική θρησκευτική αίσθηση και διασκευάζει την ιστορία του Γολγοθά στο τώρα και το σήμερα του καθημερινού, μέσου ανθρώπου. Και όλα αυτά, χωρίς να καταφεύγει ποτέ σε πομπώδη ή δήθεν σκοτεινές περιοχές, καταφέρνοντας να κλείσει μέσα στα αυστηρά κάδρα του την κενότητα, την απομόνωση, τα ψυχρά χρώματα και τις θερμές εκρήξεις τους και, τελικά, την δύναμη της ίδια της φύσης, η οποία αποκτά σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο ενός ανήμπορου παρατηρητή.

Και ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι κι ένα φιλμ απρόσμενης ομορφιάς, ικανό μα προσδώσει μια μεταφυσική διάσταση στο φακό του και μια πνευματιστική προσέγγιση των πραγμάτων, μετατρέποντας τον πρωταγωνιστή του σε έναν μοντέρνο, αμαρτωλό, ανθρώπινο Άγιο, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση διαχωρισμού της δογματικότητας με την πίστη, καθώς εδώ βρίσκεται μια ανεξερεύνητη περιοχή απείρων δυνατοτήτων, που μόλις άρχισαν να καλύπτουν ταινίες όπως η "Philomena" ή το Βερολινέζικο "Stations of the cross".

Ελπίζω ειλικρινά το "Calvary" να καταφέρει να βρει τον δρόμο του προς τις ελληνικές αίθουσες. Μέχρι τότε, οι παρακάτω εικόνες ας είναι μια πρώτη παρηγοριά.














 

 
 


 








Προηγούμενα Photo Album του Frame Game
Kiss Of The Damned της Xan Cassavetes
Photo Album της Εβδομάδας: Populaire του Regis Roinsard
Photo Album της Εβδομάδας: The Garden Of Words του Makoto Shinkai
Photo Album της εβδομάδας: Mothafuckin' Spring Breakers Y'all του Harmony Korine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...