Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Books in movies, Vol. I: Οι κινηματογραφικοί ήρωες αγαπούν την λογοτεχνία.

Το Frame Game ξεσκονίζει το φιλμικό του αρχείο, ξεχωρίζει μερικούς από τους πιο διαβαστερούς ήρωες της κινηματογραφικής πραγματικότητας ενός ολόκληρου αιώνα και καλεί τον ειδικό @ZlatkoGr, curator του υπερεπιτυχημένου So little sleeping and so much reading, να εξηγήσει γιατί αυτές οι μικρές, καθημερινές λογοτεχνικές στιγμές τους έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

"Όλοι έχουν τις μικρές τους κινηματογραφικές αδυναμίες. Η δική μου είναι να βλέπω κόσμο να διαβάζει στη μεγάλη οθόνη.


Η εμπειρία του σινεμά δεν είναι για όλους ίδια. Για άλλους είναι ψυχαγωγία, για άλλους ανάγκη, για άλλους απόδραση, για άλλους παιχνίδι. Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκονται και εκείνοι που μοιάζουν συνεχώς να ψάχνουν στοιχεία, λεπτομέρειες και κομμάτια σκηνών που να φέρνουν την πραγματικότητα της ταινίας δίπλα στη δική τους πραγματικότητα.

Έτσι και γω, στην επιλογή ενός βιβλίου του οποίου τον τίτλο πασχίζω να διακρίνω ανακαλύπτω κρυφά σημάδια του χαρακτήρα που το αγγίζει και ολοκληρώνω το πορτραίτο του. Κι από τα μοναδικά έργα της κλασικής λογοτεχνίας μέχρι και τα φανταστικά βιβλία των κόσμων του κινηματογράφου, όλα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη τρισδιάστατη απεικόνιση των ηρώων της 7ης τέχνης."

Το So little sleeping and so much reading (που ισχύει) θα το βρεις στο Facebook, το Twitter και το Instagram ενώ όλα τα κείμενα από την επίσκεψη του Γιάννη στο πρόσφατη Berlinale εδώ.


"Capote", 2005

"Upstream Color", 2013 (Berlin Review από το Frame Game)

 "Beetlejuice", 1988

"Filth", 2013

"Giant", 1956




"Marnie", 1964

"Mary and Max", 2009





"Persona", 1966 (Letterboxd)


"Rear Window", 1954 (Retro PosterVision από το Frame Game)

"Sherlock Jr.", 1924




"Stella Dallas", 1937

"The Dead Zone", 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...