Δύο δίδυμα αδέρφια στα σύνορα της Ουγγαρίας, κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου, φορτώνονται από την μητέρα τους με το ζόρι στην παράξενη (και ανάποδη) γιαγιά τους, όσο υπόσχονται στον πατέρα τους να γράφουν κάθε μέρα τι τους συμβαίνει σε ένα μεγάλο σχολικό τετράδιο. Πόσο δύναμη κουβαλά τελικά η νικητήρια ταινία του φετινού φεστιβάλ του Karlovy Vary;
Τα παιδιά στο περιθώριο του πολέμου είναι ένα θέμα που δεν εξαντλείται εύκολα και, ακόμα και αν έχει χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλες ιστορίες, μπορεί πάντα να παραμένει ενδιαφέρον αν οι χαρακτήρες είναι αληθινοί και προσφέρουν αυθεντικό υλικό για εξερεύνηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το πρωταγωνιστικό (εχμ, κυριολεκτικά) δίδυμο είναι δύο αγόρια που πρέπει να μάθουν να επιζούν μόνα τους τόσο σωματικά όσο (κυρίως) συναισθηματικά, χωρίς να βιώνουν τον πόνο, την ψυχολογική πίεση και τις ίδιες τους τις ανάγκες. Είναι σκληρά και ευαίσθητα ταυτόχρονα, εγκλωβισμένα ανάμεσα στις χωροχρονικές συνθήκες και την ηλικία τους και τον ηθικό κώδικα που διαβάζουν και την πραγματικότητα που τον αναιρεί. Όλο λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός αυτοάμυνας, που είναι και το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας.
Οι ενήλικες φιγούρες παραμένουν θολές και περισσότερο αφορμές για την εξέλιξη των χαρακτήρων των παιδιών (μερικές δραματικές - εχμ, κυριολεκτικές - εκρήξεις προκαλούν μέχρι και το γέλιο), όμως, η σχέση μεταξύ των δύο αδερφών επανέρχεται συνέχεια στο προσκήνιο, αναιρώντας τις περισσότερες αρνητικές εντυπώσεις. Δεν γίνονται όλα κατανοητά πάντα (γεγονός που παραδόξως λειτουργεί καλά γιατί δεν μπορείς να προσμένεις κάποιες εξελίξεις) όμως βγάζουν νόημα σε μία παιδική λογική, όπου αυτό που υπερισχύει είναι οι ορμές. Το δε φινάλε είναι ταιριαστό και προκαλεί εκείνη την συναισθηματική αναταραχή που μπορεί να κουβαλήσει την ταινία εκτός της αίθουσας.
Πάντως, όπως και στο Lore, η φύση ίσως να παίζει και μεγαλύτερο ρόλο από τους δευτεραγωνιστές, βοηθώντας τα παιδιά στην σύνταξη των δικών τους κανόνων και αποτελώντας τόσο σύμμαχο όσο και αντίπαλο στην πορεία τους. Το Le Grand Cahier θα μπορούσε να αποτελέσει και άτυπο sequel του Lore ή πολύ απλά remake ή πειραματισμό του Αλφόνσο Κουαρόν σε πιο κεντρικοευρωπαϊκό τερέν. (Μου αρέσει που το μεξικανικό cinema έχει γίνει το σημείο αναφοράς για τις coming of age ιστορίες) Σε κάθε περίπτωση, "Το μεγάλο τετράδιο" είναι όντως εκείνη η φεστιβαλική ταινία που θα μπορούσε να σε συγκινήσει χωρίς να υψώνει καλλιτεχνικά, αυστηρά φράγματα.
Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 17:15 στην Τώνια Μαρκετάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου