Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

#Tiff54 Review: Αιθέριες γυναίκες των Μάρι του λιβαδιού / Celestial Wives of the Meadow Mari (3*/5)

Κάτι τύπισσες προσπαθούν να καλέσουν εραστές μέσα από παγανιστικές τελετές. Μια άλλη κοπέλα, τόλμησε να "επιδοθεί σε σεξουαλικές πράξεις" δίπλα στο ιερό δέντρο και πρέπει να ζητήσει την συγχώρεσή του. Μια νεαρή γυναίκα που ονομάζουν "κόρη του ανέμου" θέλει να βοηθήσει έναν νεαρό άντρα να ζευγαρώσει. Μια επίδοξη σοπράνο καταδιώκεται από ένα ζόμπι που έστειλε αυτός που την ποθεί αλλά δεν μπορεί να έχει. Μια μάγισσα καταριέται την γυναίκα του άντρα που επιθυμεί να κατοικήσει ένα πουλί του δάσους στο... φαντάζεστε.

Το μόνο κοινό που έχουν οι παραπάνω γυναίκες είναι ότι κατοικούν στα λιβάδια Μάρι, τα ονόματά τους ξεκινούν από Ο και ότι υπάρχουν σε έναν μαγικό, σουρεαλιστικό και βαθιά συνδεδεμένο με την φύση κόσμο, που δημιουργεί κανόνες που πρέπει να σεβαστούν με την ζωή τους. Όπως, ενημερώνει και η επίσημη σύνοψη, οι Μάρι είναι ρωσική εθνοτική ομάδα φινλανδοουγγρικής καταγωγής, που ζουν στις όχθες του Βόλγα στη δυτική Ρωσία και είναι από τις λίγες φυλές που εξακολουθούν να τηρούν τα παγανιστικά έθιμα των προγόνων τους. 

Αυτό δίνει στον Αλεξέι Φεντορτσένκο την δυνατότητα να δημιουργήσει έναν κόσμο μαγικό, όπου τα πάντα κινούνται γύρω από την γονιμότητα, το ζευγάρωμα και τις τελετές που εξασφαλίζουν την ομαλή αναπαραγωγή του είδους, όπου το χιούμορ και η τραγωδία συνυπάρχουν ως όψεις του ίδιου νομίσματος, όπου η μαγεία και η επιστήμη μπερδεύονται με τέτοιον τρόπο, που δεν μπορούν να διαφανούν οι διαχωριστικές γραμμές. 

Δεν έχουν όλες οι (23!) ιστορίες το ίδιο ενδιαφέρον, όμως, αλλάζουν γρήγορα πριν κανείς βαρεθεί και, ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν διαμαντάκια και σκετσάκια σκοτεινού χιούμορ και μαγείας, ό,τι πρέπει δηλαδή για να σπάσει το φεστιβαλικό δράμα. Ορισμένοι χαρακτήρες επανεμφανίζονται σε βινιέτες άλλων, όμως, γενικά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συνδετικός κρίκος μεταξύ των ιστοριών, εκτός από το κοινό περιβάλλον. Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς από μία Ρωσική παραγωγή, το φιλμ είναι πλούσιο σε όμορφες εικόνες, που καταφέρνουν να μεταδώσουν την φαντασιακή υπόσταση της ιστορίας. Επίσης, το ότι είναι πολύ fun δεν κάνει κακό σε κανέναν. Ειδικά αν θέλετε να ευθυμήσετε μακριά από τα βαριά δράματα, μην το αγνοήσετε.

H ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 17:30 στον Τζον Κασσαβέτη και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 15:00 στην ίδια αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...