Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

#Tiff54 Quick Reviews: Είναι όλα τόσο ήρεμα / Ιt’s All So Quiet (3,5*/5) και Παλιά, ζούσα στο σκοτάδι / I used to be darker (2*/5)

H σημερινή μέρα του φεστιβάλ βλέπει δύο ταινίες από το Φεστιβάλ Βερολίνου να κάνουν την ελληνική τους πρεμιέρα, οι οποίες αφηγούνται δύο διαφορετικές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους. Οι περιπτώσεις του Χέλμερ και της Ταρίν δεν έχουν πολλά κοινά σημεία, όμως, ο διακριτικός τρόπος αφήγησης της Νανούκ Λέοπολντ και του Ματ Πόρτερφιλντ αντίστοιχα δημιουργεί δύο μικρά προσωπικά φιλμ, που, δυστυχώς, δεν πετυχαίνουν σε ίδιο βαθμό τον στόχο τους.


ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΗΡΕΜΑ / BOVEN IS HET STIL / IT'S ALL SO QUIET (3,5*/5)
Ήταν η ταινία που άνοιξε τις ειδικές προβολές του Πανοράματος στο Βερολίνο και όχι άδικα. Χαμηλών τόνων, αργό αλλά ουσιαστικό, ακολουθώντας την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή του μέσα στη βαρετή της παρέλευση, το It's all so quiet καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον από το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει διαφυγή.

Ο Helmer (Jeroen Willems, ο Ολλανδός κλώνος του Michael Shannon), διοικεί την οικογενειακή φάρμα, ενώ παράλληλα φροντίζει τον κατάκοιτο πατέρα του. Οι σχέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες, με το οικογενειακό να παρελθόν να εντείνει τις μεταξύ τους συνομιλίες. Παρόλα αυτά, ο Helmer κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προσπαθώντας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, όμως, θα αρχίσει να καταπιέζεται όλο και περισσότερο, όταν αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως η ζωή του έχει βγει σε αδιέξοδο.

Αγαπημένη θεματολογία των φεστιβάλ η υπαρξιακή κρίση, όμως το μυστικό κάθε φορά κρύβεται στην αποτύπωση. Η Nanouk Leopold χειρίζεται πολύ λεπτά την ψυχολογία του ήρωά της, αφήνοντας τις πληροφορίες να γλιστρήσουν μέσα από τις καθημερινές, ρουτινιάρικες εργασίες και χωρίς να κάνει προφανείς σκηνές έκρηξης ή ξεσπασμάτων. Αντίθετα, επιλέγει να χτίζει την ένταση σταδιακά και να βασίζεται στις σιωπές, τις αμήχανες παύσεις και στις ματιές των ίδιων των πρωταγωνιστών. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η αναμενόμενη έκρηξη που θα κατάστρεφε την ισορροπία ...δεν έρχεται τελικά ποτέ, κάνοντας την πίεση αβάσταχτη ακόμα και για τον θεατή. Δεν είναι για όλους, όμως, δείτε το αν εκτιμάτε το καλό ευρωπαϊκό σινεμά.

Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 22:30 στον Παύλο Ζάννα και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 22:00 στην ίδια αίθουσα.

ΠΑΛΙΑ, ΖΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ / I USED TO BE DARKER (2*/5)
Η Taryn (Deragh Campbell), ύστερα από μία ερωτική απογοήτευση, πηγαίνει στους θείους της (τον Bill και την Kim) για να μείνει κάποιες μέρες, δίχως όμως να γνωρίζει ότι τους πετυχαίνει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δηλαδή, ακριβώς πάνω στον χωρισμό τους. Στο διάστημα των επομένων ημερών, οι δυναμικές μεταξύ τους θα ηλεκτριστούν και, στο τέλος, οι περισσότεροι θα βρεθούν σε μία καινούρια κατάσταση που θα ορίσει το μέλλον τους.

Ο Matt Porterfiled αποφασίζει να δώσει έμφαση στις συζητήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών και να αφήσει την ιστορία να εξελιχθεί μέσα από αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Τα μεγάλα γεγονότα που αλλάζουν την ζωή των χαρακτήρων μένουν πάντα εκτός πλάνου και αυτό σίγουρα βοηθά την ταινία να αποφύγει το μεγάλο δράμα, αλλά παράλληλα μετριάζει και τον αντίκτυπό της στον θεατή. Δυστυχώς, σε πολλές σκηνές μαρτυρείται η απειρία των ηθοποιών (ιδιαίτερα των νέων), γεγονός που οδηγεί σε μερικές αμήχανες σκηνές δραματουργικής έντασης. Το φιλμ περιορίζεται μέσα στα κλισέ που έχει επιβάλλει ο ανεξάρτητος αμερικάνικος κινηματογράφος κι ενώ δείχνει προοπτικές, δεν τις εκπληρώνει μέχρι το τέλος της ταινίας.

Παρόλα αυτά, όταν οι ηθοποιοί καλούνται να τραγουδήσουν (το ζευγάρι που χωρίζει αποτελείται από δύο τραγουδοποιούς), καταφέρνουν να μεταδώσουν όσα δεν μπόρεσαν με τους διαλόγους. Τα τραγούδια της ταινίας (που έγραψε η ίδια η Kim Taylor, που υποδύεται και την Kim) περιέχουν όλη την ουσία της ταινίας. Αν μπορούσε μόνο αυτή η αίσθηση να μεταφερθεί και σε όλο το υπόλοιπο φιλμ... Σαν bonus εργασία, ψάξτε να βρείτε μέσα στο υποστηρικτικό καστ και την προ-φεστιβαλική... Adele Exarchopoulos.

Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 23:00 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στη 13:00 στον Τζον Κασσαβέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...