Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

#Tiff54 Review: Κελί από χρυσάφι / La Jaula de Oro (3.5*/5)

Έχω καταλήξει ότι η πραγματική δύναμη του μεξικανικού σινεμά κρύβεται στις εφηβικές ιστορίες του. Είτε πρόκειται για μια ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης όπως το "Θέλω και την μαμά σου" του επίκαιρου Αλφόνσο Κουαρόν, είτε για την προσπάθεια ενός παιδιού να συμφιλιωθεί με την τραγωδία και τα "τέρατα" του παρόντος ενός φιλμ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ("Λαβύρινθος του Πάνα", "Η Ράχη του Διαβόλου"), δεν μπορώ να σκεφτώ μεξικανική ταινία που να μου έχει αρέσει και να μην έχει στο επίκεντρο μία ιστορία ενηλικίωσης ή έστω ένα παιδί που πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με έναν σκληρό, ενήλικο κόσμο.

Το Jaula de Oro δεν είναι εξαίρεση. O Ντίεζ ξεκινά με τέσσερις εφήβους που θέλουν να φτάσουν από την Γουατεμάλα στην Αμερικανική Γη της Επαγγελίας, ακολουθώντας επεισόδια από την διαδρομή τους και προσπαθώντας να ανακαλύψει την αγωνία και τον φόβο τους πίσω από τα αποφασιστικά πρόσωπά τους. Οπλισμένοι μόνο με το όνειρο και τις φυσικές τους ορμές να ορίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, η τετράδα δε θα φτάσει αλώβητη μέχρι τον προορισμό και θα πρέπει στην πορεία να ωριμάσει απότομα και να ανακαλύψει πως τα παραμύθια δεν συμβαίνουν και τόσο συχνά στον πραγματικό κόσμο.

Η απόφασή του Ντίεζ να μην επιμένει πολύ σε κάθε μεμονωμένο γεγονός κάνει το κάθε σοκ άμεσο, τον κίνδυνο ακαριαίο και την απώλεια ξαφνική, χωρίς να ακολουθεί προειδοποιητικά σημάδια. Η ρεαλιστική αποτύπωση δεν δίνει περιθώρια για μελοδραματισμούς ή κλάματα παρά παραμένει αποστασιοποιημένη αλλά ακριβής, χωρίς να δείχνει ψεύτικο οίκτο. Δεν το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα αλλά, κατά την διάρκειά του, το "Κελί από χρυσάφι" ρουφάει ενέργεια, αφήνοντας στο τέλος τον θεατή να αντιμετωπίσει συσσωρευμένο όλον τον αντίκτυπο της ταινίας. Τότε είναι που συνειδητοποιεί κανείς πόσο ύπουλο είναι το φιλμ και πόσο έχει επηρεάσει τις αισθήσεις, όταν ψάχνει να μάθει περισσότερα για τα παιδιά που γνώρισε και απομένει μόνο με τις ψυχρές εικόνες των γεγονότων.

Το Jaula de Oro είναι όντως ένα φιλμ του διαγωνιστικού προγράμματος, το οποίο έχει την δυναμική για να ξεχωρίσει στα βραβεία του Σαββάτου. Θα τα καταφέρει;

Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον στις 18:00 και σε επανάληψη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 17:45 στον Τζον Κασσαβέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...