Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

#Tiff55 Σκονάκι πριν από την έναρξη του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε χρόνο, το Frame Game (και η σελίδα του στο Facebook) επιχειρεί να ξεδιαλύνει τις άπειρες ταινίες του προγράμματος του μεγαλύτερου (αν και πολύπαθου) κινηματογραφικού φεστιβάλ της χώρας, να ξεχωρίσεις τις προφανείς επιλογές από τα κρυμμένα διαμάντια και να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε όσους χάνονται μέσα στην πληθώρα των ταινιών. Ύστερα από το περσινό γενικά καλό αλλά πιο "καλλιτεχνικό" πρόγραμμα (δες εδώ ολόκληρη την περσινή ανταπόκριση), το φετινό πρόγραμμα κάνει ένα σχετικό άνοιγμα στις πιο mainstream (αλλά πάντα φεστιβαλικές ταινίες) φέρνοντας στο φεστιβάλ τις καινούριες ταινίες δημιουργών που αποδεδειγμένα έχει τιμήσει το κοινού του φεστιβάλ στο παρελθόν (Nuri Bilge Ceylan, Susanne Bier, Andrey Zvyagintsev, αδερφοί Dardennes, Roy Andersson, Fatih Akin) αλλά και συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των φιλμ που ξεχώρισαν στα μεγάλα παγκόσμια φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένων και των νικητήριων ταινιών σε Κάννες, Βενετία και Σαν Σεμπαστιάν). Ακόμα και το διεθνές διαγωνιστικό φέτος εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατό, με επιλογές ταινιών που ξεχωρίζουν από τα φεστιβαλικά συνιθισμένα και φλερτάρουν έντονα με το σινεμά είδους (περιλαμβάνοντας και μερικές ήδη αγαπημένες μας ταινίες, όπως θα δούμε στην συνέχεια). Καθίστε αναπαυτικά και ξεκινάμε.


ΟΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


ΛΕΥΚΟΣ ΘΕΟΣ / WHITE GOD / FEHER ISTEN
TRAILER: Πολλά πολλά (όχι και τόσο φιλικά) σκυλάκια εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Kornél Mundruczó (Κόρνελ Μούντρουτσο, αν επιθυμείς) όχι μόνο φέρνει την τελευταία του ταινία για να ανοίξει το φεστιβάλ αλλά έρχεται για να παρουσιάσει και μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στην καριέρα του (από την οποία πρέπει να δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την Γιοχάνα / Johanna και το Ο στοργικός γιος – Υπόθεση Φράνκενσταϊν / Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv.)
ΓΙΑΤΙ: Είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ και, ταυτόχρονα, η ταινία που κέρδισε φέτος το μεγαλύτερο βραβείο στο παράλληλο τμήμα Un Certain Regard των Καννών. Επίσης, η σκηνή με τα δεκάδες σκυλιά να τρέχουν στους έρημους δρόμους της πόλης αποτελεί μία από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της χρονιάς. Αλλά τι να λέμε τώρα, αν δεν αγαπήσεις μια ταινία όπου ένα κοριτσάκι και το σκυλί του προσπαθούν να ξαναβρούν ο ένας τον άλλο ύστερα από τον αναγκαστικό χωρισμό τους, δεν έχεις ψυχή, τέλος. 
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου (μόνο με προσκλήσεις).

ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΑΤΣΕ Σ' ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ / A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE / EN DUVA SATT PA EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON
TRAILER: Ο αγαπημένος σουρεαλισμός στον οποίο μας έχει κακομάθει ο Roy Andersson εδώ.
ΠΟΙΟΣ: O Roy Andersson κλείνει την τριλογία των Ζωντανών με μία από τις πιο πολυαναμενόμενες και κριτικά αγαπημένες ταινίες της χρονιάς. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η φιλμογραφία του, συμπεριλαμβανομένου και το Ingmarικών καταβολών Μια ερωτική ιστορία / En karlekshistoria και το δυσεύρετο Γκίλιαπ / Giliap, η οποία θα προβληθεί στις αίθουσες του φεστιβάλ, ανάγεται σε must της διοργάνωσης.
ΓΙΑΤΙ: Είναι η ταινία λήξης του φεστιβάλ και, ταυτόχρονα, η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία. Όποιος έχει δει τις δύο προηγούμενες ταινίες του Andersson, "Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο" και "Εσείς, οι ζωντανοί" (οι οποίες, επίσης, θα προβληθούν κατά την διάρκεια τοιυ φεστιβάλ, στα πλαίσια αφιερώματος στον σκηνοθέτη) γνωρίζει περίπου τι να περιμένει από την ταινία, που κλείνει την τριλογία των Ζωντανών, ή αλλιώς την προσπάθεια του σκηνοθέτη να σχολιάσει, να κριτικάρει, να παρηγορήσει και τελικά να κατανοήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από μικρές καθημερινές σκηνές, οι οποίες αθροιστικά αποκαλύπτουν την αλήθεια: ένα αριστούργημα. Διάβασε εδώ πόσο ενθουσιάστηκε το Frame Game στην Βενετία.
ΠΟΤΕ: Στις 21:00 στο Ολύμπιον το Σάββατο 8 Νοεμβρίου (μόνο με προσκλήσεις).

ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ / WINTER SLEEP / KIS UYKUSU
TRAILER: Αυθεντικό τουρκικό υπαρξιακό δράμα, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: O Nuri Bilge Ceylan φέρνει το τρίωρο έπος του στην Θεσσαλονίκη ύστερα από την κατάκτηση του φετινού Χρυσού Φοίνικα. Δεν θέλεις να το χάσεις.
ΓΙΑΤΙ: Ο Ceylan ανταλλάσσει τα χαρακτηριστικά πλάνα της Ανατολίας με ένα έντονο δράμα δωματίου που περιγράφεται ως συνδυασμός του Τσέχοφ με τον Ingmar Bergman, όσο τρεις άνθρωποι κατά την διάρκεια του χειμώνα μέσα σε ένα μικρό ξενοδοχείο στα βάθη της Τουρκίας ανακαλύπτουν και αντιμετωπίζουν την μεταξύ τους σχέση και τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΠΟΤΕ: Στις 22:15 στο Ολύμπιον το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.

ΚΟΥΜΙΚΟ, Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ / KUMIKO THE TREASURE HUNTER
TRAILER: Δεν υπάρχει αλλά εδώ μπορείς να ακούσεις τους σκηνοθέτες να μιλούν για την ταινία τους στα πλαίσια της πρεμιέρας της στο φετινό φεστιβάλ του Sundance, όπου κατέκτησε το ειδικό βραβείο της επιτροπής.
ΠΟΙΟΣ: Οι αδερφοί David & Nathan Zellner επιστρέφουν στο φεστιιβάλ μετά το Goliath τους και παρακολουθούν με την κάμερά τους την Rinko Kikuchi (Babel, Pacific Rim, Cloud Atlas), ίσως την πιο ανερχόμενη νέα ηθοποιό από την Ιαπωνία σε μια ιστορία που σπάει τον τέταρτο τοίχο.
ΓΙΑΤΙ: Μια μοναχική Γιαπωνέζα πείθεται πως μια τσάντα γεμάτη χρήματα που, σύμφωνα με το Fargo των αδερφών Κοέν (ναι, της πραγματικής ταινίας), είναι κάπου θαμμένη, είναι στην πραγματικότητα αληθινή. Εγκαταλείποντας τη στρωμένη της ζωή στο Τόκιο για την ερημιά της παγωμένης Μινεσότα, ξεκινά για μια αυθόρμητη αναζήτηση της χαμένης της μυθικής περιουσίας. Ο Γιάννης, που είδε την ταινία στο Βερολίνο (όπως μπορείς να διαβάσεις εδώ) την είχε βρει αστεία, συγκινητική και έντονη και, σχεδόν το σύνολο του Τύπου συμφώνησε μαζί του, ανακηρύσσοντας την ταινία "αποκάλυψη". Θες και άλλα;
ΠΟΤΕ: Στη 13:00 στην Φρίντα Λιάππα την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 15: 45 την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ / TWO DAYS, ONE NIGHT / DEUX JOURS, UNE NUIT
TRAILER: Η Marion Cotillard συναντά το σινεμά των αδερφών Dardennes εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Οι αδερφοί Dardennes μπορεί να έφυγαν με άδεια χέρια από το τελευταίο φεστιβάλ Καννών, όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συνεργασία τους με μάλλον την πιο αναγνωρίσιμη σύγχρονη Γαλλίδα ηθοποιό δεν αποτελεί μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.
ΓΙΑΤΙ: Το σινεμά των αδερφών Dardennes επιστρέφει στις κοινωνικές (και εργατικές) βάσεις του, η Marion Cotillard ξεφεύγει από την στυλιζαρισμένη εικόνα της, η κάμερα στο χέρι ακολουθεί και πάλι τον παλμό της ιστορίας από ασφυκτικά κοντά και εσύ ξέρεις ήδη αν πρέπει (ή δεν πρέπει) να τρέξεις στην προβολή της ταινίας.
ΠΟΤΕ: Στις 20:15 στο Ολύμπιον την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

THE CUT
TRAILER: Extended και κάπως spoilery, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: O Fatih Akin δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο ελληνικό κοινό, όμως, εδώ κάνει το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σε μία ταινία που έχει ήδη θορυβήσει λόγω θεματολογίας τις Τουρκικές αρχές.
ΓΙΑΤΙ: Το "The Cut" ακολουθεί τον Αρμένιο Ναζαρέτ Μανουγκιάν (ο Tahar Rahim μιλά για λίγο άγαρμπα αγγλικά μέχρι να χάσει μια και καλή την φωνή του) σε μια οδύσσεια περιπλάνηση από τις άκρες της Ανατολίας και τις περιοχές της Αραβίας μέχρι τις μεσογειακές ακτές της Αφρικής και πέρα από τον Ατλαντικό, έως την Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αναζήτησή του για τις δύο δίδυμες κόρες του, από τις οποίες χωρίστηκε όταν οι Τούρκοι επιστράτευσαν (και στην συνέχεια δολοφόνησαν μαζικά) τον Αρμένιο πληθυσμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1915. Χωρίς αμφιβολία, είναι το πιο φιλόδοξο αλλά και προσωπικό φιλμ του Fatih Akin, όπως και το πιο ριψοκίνδυνο θεματικά, καθώς αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία παρεμπιπτόντως κλείνει σε λίγους μήνες τα εκατό χρόνια από την πραγματοποίησή της. Η ταινία δεν μας ενθουσίασε στην Βενετία (το αντίθετο μάλλον, διάβασε αναλυτικά εδώ), όμως, ότι και να λέω δεν παύει να είναι ένας από τους μεγάλους κράχτες του φεστιβάλ.
ΠΟΤΕ: Στις 22:15 στο Ολύμπιον την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

A SECOND CHANCE / EN CHANCE TIL
TRAILER: Παραδοσιακά έντονη και με ηθικά διλήμματα Susanne Bier, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Η Susanne Bier είχε τύχει και αφιερώματος από το φεστιβάλ την χρονιά που κατέκτησε και το Όσκαρ ξένης ταινίας με το In A Better World (χεχ, για δες, ένα από τα πρώτα κείμενα στο Frame Game). Σε αυτό δε το φιλμ της, καδράρει και έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ωραίους της τηλεόρασης (λόγω Game of Thrones), τον Nikolaj Coster-Waldau.
ΓΙΑΤΙ: Ύστερα από τις ελαφρές αναζητήσεις στην Μεσόγειο με το Love is all you need, η Bier επιστρέφει στο είδος που την ανέδειξε, το "ηθικό μελόδραμα" δηλαδή, όπου όλοι οι ήρωες καλούνται να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σε γκρίζους κόσμους όπου τίποτα δεν μοιάζει σωστό. Ενδεχομένως από τις πιο ασφαλείς επιλογές της διοργάνωσης αλλά, damn, τις χρειαζόμαστε και αυτές.
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στο Ολύμπιον το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.

LEVIATHAN / ΛΕΒΙΑΘΑΝ
TRAILER: Κοινωνική διαφθορά στην Ρωσία, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: OAndrey Zvyagintsev, με το βραβείο σεναρίου από τις Κάννες στα χέρια, επιχειρεί μια κριτική ματιά στην σύγχρονη κοινωνία της Ρωσίας.
ΓΙΑΤΙ: Μπορεί η "Elena" του να μην μου άρεσε τόσο όσο σε αρκετούς άλλους, όμως, ο Zvyagintsev παραμένει ο σκηνοθέτης της συγκλονιστικής "Επιστροφής" και ένας από τους πιο ασυμβίβαστους σκηνοθέτες της Ρωσίας. Επίσης, η μουσική του Philip Glass΄κάνει ακόμα και τα εκτενή πλάνα σε πουλιά πάνω στα κλαδιά να φαίνονται αριστουργήματα. Επίσης, η Ρωσική κυβέρνηση δυσανασχέτησε με την ταινία και αυτό είναι πάντα καλό σημάδι.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

PHOENIX
TRAILER: Εξασκείστε τα γερμανικά σας, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Μετά την Barbara, o Christian Petzold επιμένει με την Nina Hoss σε μια ιστορία ξεκάθαρα Γερμανική αλλά και ιντριγκαδόρικη.
ΓΙΑΤΙ: Επιβιώσασα του ολοκαυτώματος επιστρέφει με καινούριο πρόσωπο για να ανακαλύψει αν ο άντρας όντως την πρόδωσε, όπως υποπτεύεται. Γερμανική ιστορία, χιτσκοκικές καταβολές και μια πάντα υπέροχη Nina Hoss κάνουν την προβολή ένα από τα καυτά χαρτιά της διοργάνωσης (αλλά δυστυχώς σε μοναδική προβολή στο στριμωγμένο προτάσεις πρώτο Σάββατο του φεστιβάλ).
ΠΟΤΕ: Στις 22:15 στον Τζον Κασσαβέτη το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.

99 ΣΠΙΤΙΚΑ / 99 HOMES
TRAILER: Ακόμη δεν είναι διαθέσιμο αλλά έχουμε δύο κλπ από την ταινία (πρώτο / δεύτερο).
ΠΟΙΟΣ: Ο Ramin Bahrani έρχεται ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ (μαζί με την προβολή του συν΄λου της φιλμογραφίας του - ναι, και του At Any Price μαζί - θα πραγματοποιήσει και masterclass) και μαζί φέρνει και την τελευταία του ταινία, κατευθείαν από το φεστιβάλ Βενετίας (διάβασε εδώ αναλυτικά τις εντυπώσεις), με πρωταγωνιστές τον Andrew Garfield, τον Michael Shannon και την Laura Dern.
ΓΙΑΤΙΤο 99 homes είναι μια ταινία για την οικογένεια, τις φιλοδοξίες και πάνω από όλα τις αξίες. Είναι μια προσέγγιση που εξ ορισμού γίνεται ηθικοπλαστική και που κατά στιγμές κάνει την ταινία να κουνάει διδακτικά το δάχτυλο στον θεατή, όμως, είναι μια συνειδητή επιλογή, που ενδεχομένως να φαίνεται και τόσο άτσαλη επειδή ο κόσμος πλέον, ή τουλάχιστον όπως τον εκλαμβάνουμε εμείς πια, είναι πολύ πιο κυνικός από ότι παλιότερα (αυτός ο διδακτισμός δεν φαίνεται να μας ενοχλεί όταν αφορά το κλασικό Χόλιγουντ, όχι;). Παρ' όλα αυτά, Michael Shannon και Andrew Garfield παραδίδουν επαγγελματικές, αποτελεσματικές ερμηνείες (αν και με μερικές αναμενόμενες - αλλά, ευτυχώς, όχι καταδικαστικές - δόσεις υπερβολής), o ρυθμός της αφήγησης δεν κάνει ούτε στιγμή κοιλιά από την αρχή μέχρι το τέλος και η καρδιά του φιλμ χτυπάει στο σωστό μέρος. Αναζήτησε στο πρόγραμμα και το παλαιότερό του, Goodbye, Solo. Είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή του μέχρι τώρα.
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στο Ολύμπιον την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 22:15 την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στον Τζον Κασσαβέτη.


ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ


Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ / THE DUKE OF BURGUNDY
TRAILER: Ακόμα δεν υπάρχει αλλά ένα πρώτο clip από την ταινία θα σε βάλει στο κλίμα.
ΠΟΙΟΣ: Ο Peter Strickland, μετά το Berberian Sound Studio, επιβάλλεται να θεωρείται ένας από τους σκηνοθέτες που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε.
ΓΙΑΤΙ: Αν ο Strickland άντλησε έμπνευση την προηγούμενη φορά από τα Gialli και τις φτηνές horror ταινίες της δεκαετίας του 1970, εδώ επικεντρώνεται στο erotic kitsch της ίδιας δεκαετίας, το επανεφεύρει και το αποθεώνει. Οι πρώτες κριτικές από το Τορόντο παραληρούν, οι φωτογραφίες μοιάζουν βγαλμένες από το σύμπαν του Jesus Franco και τα πάντα προετοιμάζουν για ένα καθαρόαιμο αρρωστημένο αριστούργημα.
ΠΟΤΕ: Στις 22:30 στην Φρίντα Λιάππα το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 23:00 την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ, ΜΑΜΑ / GOODNIGHT, MOMMY / ICH SEH, ICH SEH
TRAILER:  Δες πώς το σινεμά του Haneke συναντά το σύμπαν του Ulrich Seidl, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της συζύγου του Ulrich Seidl, Veronika Franz, και του Severin Fiala δεν έχει απλά σκοπό να βυθίσει τον θεατή στον κόσμο του αλλά να τον τρομοκρατήσει ρουφώντας σταδιακά το οξυγόνο από την αίθουσα. Και το καταφέρνει με αξιοθαύμαστη ικανότητα.
ΓΙΑΤΙ: Αν και ξεκινά χαμηλότονα, η ταινία σταδιακά γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, ώσπου να μετατραπεί σε ένα καθαρόαιμο horror διαμαντάκι για γερά στομάχια. Ελάχιστες φορές τελευταία έχω νιώσει τόσο ένταση σε μία προβολή, έτοιμος να απομακρύνω τα μάτια από την οθόνη αλλά τελικά να είμαι ανίκανος για κάτι τέτοιο, βυθισμένος στον τρόμο της ιστορίας. Η πραγματική πηγή της φρίκης αποκαλύπτεται αργά στην ταινία και ο αντίκτυπός της είναι ικανός να χαραχτεί για καιρό στην μνήμη του θεατή. Όπως έχω ξαναπεί, το να βρίσκεις ταινίες "είδους" σε ένα παραδοσιακά κοινωνικό φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό και κάνει το αίμα να... αλλάζει ταχύτητα. Όταν δε το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό, το χειροκρότημα γίνεται ταυτόχρονο με το ουρλιαχτό και οι τσιρίδες συνώνυμες του ενθουσιασμού, τουλάχιστον για όσους μπορούν ακόμα να αντιδράσουν στο τέλος της ταινίας. Ακόμα εκτενέστερη ανάλυση, στην Βενετσιάνικη κριτική της ταινίας από το Frame Game.
ΠΟΤΕ: Στις 18:00 στο Ολύμπιον την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 15:30 την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην Φρίντα Λιάππα.

ΕΔΕΜ / EDEN
TRAILER:  Πολύ γαλλική χορευτική μουσική, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Η Mia Hansen-Løve μπορεί να μην είναι ιδαίτερα γνωστή πέρα από τους φεστιβαλικούς κύκλους, όμως, αυτή την φορά συνδυάζει ένα θέμα που σίγουρα θα χτυπήσει γνώριμα καμπανάκια σε πολλούς νυν τριανταsomething με διεθνείς γνώριμες φυσιογνωμίες (Greta Gerwig, Golshifteh Farahani κ.ά).
ΓΙΑΤΙ: Το Eden αφηγείται ουσιαστικά την ιστορία της γενιάς της "γαλλικής μουσικής house", από το 1992 έως σήμερα μέσα από τα μάτια ενός ανερχόμενου dj και ακολουθεί τις μουσικές των Daft Punk, του Frankie Knuckles και του Terry Hunter σε ένα ξέφρενο όσο και μελαγχολικό ταξίδι, που σίγουρα θα θυμίσει χρόνια παλιά σε πολλούς. Κάτι μου λέει ότι εδώ έχουμε μία από τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ.
ΠΟΤΕ: Στις 22:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 22:30 το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΠΟΙΟΣ: Ο Γιάννης Βεσλεμές ντεμπουτάρει στα μεγάλου μήκους νερά κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε φεστιβάλ "είδους" και ο Βαγγέλης Μουρίκης αποκτά ένα ακόμα εικονικό προσωπείο για τις επόμενες γενιές.
ΓΙΑΤΙ: Ζητούσαμε καλή ελληνική ταινία "είδους" και μάλλον επιτέλους την βρήκαμε. Ψυχεδέλεια, σουρεαλισμός, παρακμή, εϊτίλα, πλάκα και μπόλικο αίμα φαίνεται να είναι τα χαρακτηριστικά της ταινίας που αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις του φεστιβάλ. Ο ελληνικός κινηματογράφος ξέρει και άλλα κόλπα τελικά. (Το φιλμ συμμετέχει, επίσης, και στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα)
ΠΟΤΕ: Στις 18:00 στο Ολύμπιον την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

MAGICAL GIRL
TRAILER:  Μία λάθος, λάθος, λάθος ιστορία, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Carlos Vermut έρχεται στο φεστιβάλ ως ο μεγάλος νικητής του San Sebastian λίγες εβδομάδες πριν, με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στις αποσκευές.
ΓΙΑΤΙ: Ένα άρρωστο κορίτσι, ένας απεγνωσμένος πατέρας, μια γυναίκα που χάνει τον εαυτό της κι ένας άντρας που βγαίνει από την φυλακή. Μία ιστορία κι ξεκινάει να λέει ένα πράγμα και τελικά αφορά κάτι άλλο. Υπόγεια νοήματα και σκοτεινές, άρρωστες εικόνες. Το καινούριο φιλμ του Vermut μάλλον δεν είναι για όλους αλλά όσοι ψάχνετε κάτι εκκεντρικό, φρέσκο και διαφορετικό, τρέξτε.
ΠΟΤΕ: Στις 15:00 στο Ολύμπιον την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 18:30 την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην Φρίντα Λιάππα.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ / LOVE IS STRANGE
TRAILER:  Μετά από σχέση σαράντα χρόνων, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ επιτέλους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: O συνήθης ύποπτος Ira Sachs επιστρέφει με μια ακόμα αυθεντική ιστορία, που θα μπορούσε κάλλιστα να μην συμβαίνει στα πλαίσια μόνο ενός queer κινηματογράφου, και βάζει, σε μια έκρηξη dream casting, τους John Lithgow και Alfred Molina να υποδύονται το ζευγάρι.
ΓΙΑΤΙ: Χαμηλών τόνων αλλά αυθεντικά συγκινητικό, το φιλμ του Ira Sachs μοιάζει να αποτελεί μια από τις πιο ανθρώπινες ιστορίες του φεστιβάλ, στην οποία το εν λόγω ζευγάρι αναγκάζεται να ζήσει σε ξεχωριστά σπίτια, όσο οι νέες συνθήκες επαναπροσδιορίζουν την σχέση τους και τον ίδιο τον τρόπο που σκέφτονται. Οι αναφορές από Sundance και Βερολίνο ήταν πάντως οι καλύτερες.
ΠΟΤΕ: Στις 22:30 στο Ολύμπιον την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 23:00 το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην Φρίντα Λιάππα.

Η ΦΥΛΗ / THE TRIBE
TRAILER:  Στην αγάπη και το μίσος δεν χρειάζεται μετάφραση, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Στο μεγάλο μήκους ντεμπούτο του, ο Myroslav Slaboshpytskiy κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο της εβδομάδας κριτικής των Καννών, με μία ταινία αποκλειστικά στην νοηματική γλώσσα, χωρίς ίχνος υποτίτλων.
ΓΙΑΤΙ: Όταν κερδίζει σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα It Follows και When animals dream, καταλαβαίνεις ότι εδώ έχουμε κάτι πολύ δυνατό. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι "το φιλμ μπαίνει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία με δικούς της κώδικες. Εικόνες «ηχηρές», έντονες, δοσμένες νατουραλιστικά, αφηγούνται μια ιστορία βίας και ενηλικίωσης". Η ταινία συμμετέχει, επίσης, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, κάτι που αυτόματα την εντάσσει στα τρανταχτά φαβορί.
ΠΟΤΕ: Στις 15:00 στο Ολύμπιον το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 17:30 την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην Φρίντα Λιάππα.

FORCE MAJEURE / TURIST
TRAILER:  Σκανδιναβική μαύρη κωμωδία στις Άλπεις, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Κανείς δεν συνδυάζει καλύτερα τις υπαρξιακές ανησυχίες με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης από τους Σκανδιναβούς και ο Σουηδός Ruben Östlund, ευτυχώς, το γνωρίζει καλά αυτό εκ των έσω.
ΓΙΑΤΙ: Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο τμήμα Un Certain Regard (ναι, εκεί που κέρδισε το White God, όπως έμαθες παραπάνω), οι παγκόσμιοι διθύραμβοι από τις φεστιβαλικές προβολές του φιλμ και οι πρώτες εικόνες που δίνουν την διάσταση ενός κωμικού θρίλερ δωματίου επιβεβαιώνουν ότι αυτή η "κωμωδία παρατήρησης για τη θέση του άνδρα στη σύγχρονη οικογενειακή ζωή" είναι μια από τις must επιλογές του προγράμματος.
ΠΟΤΕ: Στις 23:15 στο Ολύμπιον την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 18:00 την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΣΙΒΑΣ / SIVAS
TRAILER:  Μια φορά κι έναν καιρό στην Ανατολία, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Μπορεί ο Fatih Akin να ήταν ο δημιουργός Τουρκικής καταγωγής που διαφημίστηκε περισσότερο στην φετινή Mostra, όμως ο πραγματικός Τουρκικός θησαυρός βρισκόταν αλλού, μακριά από την διαφήμιση και την προβολή της προ-φεστιβαλικής περιόδου, καλά κρυμμένος στο ντεμπούτο του Kaan Mujdeci.
ΓΙΑΤΙ: Ο Mujdeci καμουφλάρει καλά το νόημα της ταινίας του πίσω από θεματικές που μπορεί να παραπέμπουν σε παιδικές ταινίες φιλίας μεταξύ παιδιών και σκύλων, όμως, οι σκληρές σκηνές των κυνομαχιών, με το αίμα να στάζει από τα κακόμοιρα σκυλιά (είναι ψεύτικο αλλά εξαιρετικά αληθοφανές, μπορείτε να ησυχάσετε) και τα δόντια του ενός να είναι γραπωμένα στον λαιμό του άλλου, μαρτυρούν άλλα. Το Sivas μπορεί να είναι μια ιστορία ενηλικίωσης αλλά δεν είναι μια ταινία για όλη την οικογένεια, αλλά αποτελεί μια κοινωνική ιστορία για την πραγματικότητα της Ανατολίας (και κάθε περιοχής με ανάλογα ηθικά χαρακτηριστικά όπως η Ανατολία, που, ας το παραδεχτούμε, δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο πια), όπου η χρηματική ωφέλεια δικαιολογεί την σκληρότητα και οι κοινωνικές συμβάσεις υπαγορεύουν την συμπεριφορά, τις αποφάσεις και τον ρόλο του καθενός. "Ο σκύλος είναι σκύλος και αυτό που έχει να κάνει στη ζωή του είναι να πολεμά" λέει ο παππούς του στον Ασλάν. Ποιος, όμως, εγγυάται ότι αυτό που λέει δεν γενικεύεται στην ουσία και σε όλους τους ανθρώπους; Το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Βενετίας επικυρώνει απλά την αγάπη του Frame Game για την ταινία, όπως μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά και εδώ.
ΠΟΤΕ: Στις 23:00 στον Σταύρο Τορνέ το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 23:00 την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΦΙΝΤΕΛΙΟ – Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ / FIDELIO – ALICE’S ODYSSEY / FIDELIO – L'ODYSSEE D'ALICE
TRAILER:  Nope. Rien. Τίποτα.
ΠΟΙΟΣ: Την Lucie Borleteau δεν την ξέρεις, όμως, γνωρίζεις το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, το οποίο αποτελείται από την Ariane Labed και τον Melvil Poupaud, που σίγουρα θυμάσαι από το Laurence Anyways.
ΓΙΑΤΙ: Νόμιζες ότι θα την γλιτώσεις χωρίς μια γαλλική αισθηματική ιστορία; Και, όμως, το Fidelio δεν είναι η γαλλικουριά που περιμένεις με την αλλαγή τον ρόλων να κάνει αισθητή από την αρχή την διάθεση διαφοροποίησης από το παρελθόν: σε αυτή την ταινία, η Alice είναι η ναυτικός και ο σύντροφός της, Felix, εκείνος που την περιμένει στη στεριά. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το όνομα της Ariane Labed έπρεπε να σε πείσει, ειδικά τώρα που μαθαίνεις ότι, για αυτή την ταινία, η ερμηνεία της ηθοποιού βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Locarno. Σε δέκα χρόνια, η Labed θα είναι παγκόσμια star, το επαναλαμβάνω με πάθος.
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 14:30 την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στην Τώνια Μαρκετάκη.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ / CHARLIE'S COUNTRY
TRAILER:  Τηλεμεταφορά στην Αυστραλία, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Rolf de Heer των 10 Canoes και The King is dead εξετάζει την σύγχρονη κατάσταση των Αβορίγινων πληθυσμών της Αυστραλίας, έχοντας ως πρωταγωνιστή την εμβληματική μορφή του David Gulpilil, που σημάδεψε τόσο του σινεμά του Nicolas Roeg (Walkabout) όσο και το σινεμά του Peter Weir (The Last Wave).
ΓΙΑΤΙ: Οτιδήποτε σχετίζεται, έστω και εξ αγχιστείας με το σινεμά του Nicolas Roeg αξίζει την προσοχή μας, πόσω μάλλον όταν έρχεται με τόσο καλές συστάσεις από το φετινό Un Certain Regard των Καννών και με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις αποσκευές. Αγνό σινεμά χαρακτήρων, που μας ταξιδεύει σε άγνωστους κόσμους και κουλτούρες; Χεχ, με έπεισε κατευθείαν.
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στον Τζον Κασσαβέτη το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 18:30 την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα.

ΤΡΕΛΛΗ ΑΓΑΠΗ / AMOUR FOU
TRAILER:  Βερολίνο της Ρομαντικής Εποχής, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Μετά την Lourdes, η Jessica Hausner επιστρέφει με μια "ρομαντική κωμωδία", ελεύθερη απόδοση της ιστορίας της αυτοκτονίας του ποιητή Χάινριχ φον Κλάιστ το 1811, συνηθισμένα, καθημερινά πράγματα δηλαδή.
ΓΙΑΤΙ: Οι κριτικές που το συνοδεύουν μιλούν για κάτι προσεκτικά γραμμένο, που βυθίζεται στο κλίμα της εποχής και των διαπροσωπικών σχέσεων και είναι ικανό να δει την δεύτερη ανάγνωση των πραγμάτων, κάτω από την επιφάνεια. Όσοι έχουν δει την "Λούρδη" της σκηνοθέτιδος γνωρίζουν ότι οι ρυθμοί δε θα είναι και οι πιο γρήγοροι αλλά ξέρουν, επίσης, ότι η πορεία της ταινίας και η κατάληξή της θα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευσή τους.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 18:00 την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στην Φρίντα Λιάππα.

Η ΤΡΙΤΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ / THE THIRD SIDE OF THE RIVER / LA TERCERA ORILLA
TRAILER:  Μία ακόμα ιστορία ενηλικίωσης αλλά και όχι, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Η ταινία της Celina Murga δεν έχει να επιδείξει φανταχτερά ονόματα, όμως, έχει στην θέση του executive producer τον Martin Scorsese.
ΓΙΑΤΙ: Το φεστιβάλ του Βερολίνου έχει την τάση να αποτελεί μέρος ανακάλυψης εκπλήξεων από την λατινική Αμερική. Μετά την περσινή Gloria (που θυμάσαι πόσο μας είχε αρέσει), φέτος στο γερμανικό φεστιβάλ ξεχώρισε η ταινία της Murga, που μπορεί να μην έχει θορυβώδεις προθέσεις, όμως, τα νέα από το εξωτερικό μιλούν για μια ταινία με μεγάλη καρδιά και αυθεντικούς χαρακτήρες.
ΠΟΤΕ: Στη 13:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και σε επανάληψη στις 15:00 το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην Τώνια Μαρκετάκη.


ΤΙ, ΘΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ;


  • Πάρα πολλές ταινίες από την πρόσφατη Βενετία πρόκειται να κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, το "γοητευτικό, ελκυστικό και αρκετά ενδιαφέρον" Γκουμπ The Goob του Guy Myhill (Κυριακή, 2 Νοεμβρίου στη 13:00 στην Τώνια Μαρκετάκη και σε επανάληψη την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου  στις 15:00 στην ίδια αίθουσα), το "εξίσου γελοίο, πρωτότυπο, δήθεν και αυθεντικά ενδιαφέρον, τυπική περίπτωση δύο αστεράκια και καρδούλα δηλαδή" Μεταμορφώσεις / Métamorphoses του Christophe Honoré (Σάββατο, 1 Νοεμβρίου στη 13:00 στον Τζον Κασσαβέτη και σε επανάληψη την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 στις 17:30 στην ίδια αίθουσα), το φιλόδοξο αλλά "υπερβολικά διδακτικό και κάπως αφελές" Ιστορίες / Ghesse-ha της Rakhshan Bani-Etemad (Κυριακή, 2 Νοεμβρίου στις 20:00 στον Τζον Κασσαβέτη και σε επανάληψη την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου στη 13:00 στον Σταύρο Τορνέ) και το από την αρχή μέχρι το τέλος προσεγμένο και με συγκλονιστική κορύφωση ιταλικό mob drama Μαύρες ψυχές / Anime Nere του Francesco Munzi (Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 18:00 στον Σταύρο Τορνέ και σε επανάληψη την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στην ίδια αίθουσα). Διάβασε εδώ τι είχαμε γράψει για τις ταινίες από το φεστιβάλ Βενετίας και ενδεχομένως μερικές από αυτές να είναι κομμένες και ραμμένες αποκλειστικά για σένα.
  • Δεν υπάρχουν άλλοι από τους Σκανδιναβούς που να έχουν τελειοποιήσει τόσο πολύ την μη-δραματική δραματική και την μη-κωμική κωμική ταινία και αυτό το συνειδητοποιείς για άλλη μια φορά στο 1001 γραμμάρια / 1001 Gram του Bent Hamer, όπου νιώθεις ότι κάπου εκεί μέσα υπάρχει μια υστερική κωμωδία για το πόσο σημαντικά θεωρούμε ασήμαντα πράγματα και το ανάποδο και μία απόλυτα δραματική ταινία για την απώλεια και την οικογένεια. Στην ουσία του, όμως, το φιλμ είναι ένα καμουφλαρισμενο rom com μεταξύ Νορβηγίας και Γαλλίας! Την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου στις 22:30 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 20:15 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι 100% με τα φιλμ του Pineiro, όμως, βρίσκω απόλυτα αναζωογονητική την ενασχόλησή του με τον Shakespeare, σαν να ρεμιξάρουν όχι τα έργα του αλλά την ίδια την αίσθησή του, το ύφος του, τις θεματικές του. Όπως συνέβη στην Viola πέρυσι με την "12η Νύχτα", στην Πριγκίπισσα της Γαλλίας / La Princesa de Francia την αφορμή δίνει το Love's Labour Lost (άσχετο αλλά λατρεύω και την ελληνική απόδοση, Αγάπης Αγώνας Άγονος) για την ιστορία μιας παρέας νέων ηθοποιών στην Αργεντινή και τους αχανείς ερωτικούς συνδυασμούς μεταξύ τους, όσο προετοιμάζονται για το αρχικά θεατρικό και μετά ραδιοφωνικό ανέβασμα του έργου. Αξίζει το πείραμα, θα ομολογήσω. Την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Σταύρο Τορνέ και σε επανάληψη την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου στις 15:00 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Κατευθείαν από το διαγωνιστικό των Καννών, τα Η ζωή που κυλά / Still the water της Naomi Kawase (Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου στις 15:30 στην ίδια αίθουσα) και Timbuktu του Abderrahmane Sissako (Σάββατο, 1 Νοεμβρίου στις 20:15 στην Φρίντα Λιάππα) είναι δύο ασφαλείς, φεστιβαλικές επιλογές, η πρώτη για την ζωή, την αγάπη και τον θάνατο σε ένα ιαπωνικό, επαρχιακό χωριό, η δεύτερη, σαφώς πιο σκληρή, για την καινούρια τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην χώρα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
  • Αν οι σπονδυλωτές ιστορίες σε γοητεύουν θα έπρεπε να τσεκάρεις το Κουβέντες με τους Θεούς / Words with Gods, το οποίο παρουσιάζει εννιά ιστορίες πίστης, γυρισμένες από μερικούς από τους πιο ονομαστούς σκηνοθέτες του κόσμου: Warwick Thornton, Guillermo Arriaga, Ηector Babenco, Álex de la Iglesia, Bahman Ghobadi, Amos Gitai, Emir Kusturica, Mira Nair και Hideo Nakata. Την Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου στις 14:30 στην Τώνια Μαρκετάκη και την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Σταύρο Τορνέ.
  • Η υπόθεση του Μεταξύ 10 και 12 /  Tussen 10 en 12 του Peter Hoogendoorn μπορεί να μην έχει καμία, μα ΚΑΜΙΑ, πρωτοτυπία, καταφέρνει, όμως, να στριμώξει ολόκληρη την ουσία στις λεπτομέρειες, καταφέρνοντας να γίνει τελικά ένα τρυφερό αλλά ρεαλιστικό φιλμ απέναντι στην απώλεια. Διαβάστε εδώ και, αν έχετε ψηθεί, κρατήστε τις μέρες και ώρες προβολών. Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Σταύρο Τορνέ και σε επανάληψη το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου στη 13:00 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ του Locarno οι καλύτερες των συστάσεων από το εξωτερικό για την ελληνική συμπαραγωγή του Alex Ross Perry, Listen Up Philip. Την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου στις 17:30 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Είστε άνθρωπος της λογοτεχνίας; Τότε, σας ενδιαφέρει σίγουρα Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / L'enlèvement de Michel Houellebecq του Guillaume Nicloux, ή αλλιώς το υποκριτικό ντεμπούτο του εκκεντρικού Γάλλου συγγραφέα, στο οποίο μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του πέφτει θύμα μιας σουρεαλιστικής απαγωγής. Η ταινία ξεκινά περίεργα και μάλλον άνευρα, αφού προσπαθεί να ορίσει τη ζωή του Houellebecq πριν τις 10 μέρες της εξαφάνισής του, επιταχύνει ρυθμό με τις σκηνές της απαγωγής και από κει και πέρα, κάθε στιγμή μαζί με τους 3 άντρες είναι χρυσός. Διαβάστε εδώ περισσότερα και κατευθείαν στην αίθουσα. Την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου στις 18:00 στον Σταύρο Τορνέ και σε επανάληψη την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 15:00 στην Τώνια Μαρκετάκη.
  • Υπήρξε πολλή δημοσιότητα σχετικά με την εγκυρότητα της ψηφοφορίας για τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, όμως, η τελική λίστα (δείτε την εδώ) αποδείχτηκε περισσότερο από τίμια. Εξόφθαλμες ελλείψεις υπάρχουν, όμως, δεδομένων των συνθηκών, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Μαζί τους, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ελληνικές ταινίες σε πρεμιέρα αλλά και φιλμ που ενώ έκαναν ήδη την ελληνική πρώτη τους, συμμετέχουν στο εορταστικό Line-Up. Ανάμεσά τους, το πολυαναμενόμενο Forget me not του Γιάννη Φάγκρα (η δεύτερη ελληνική ταινία του διαγωνιστικού, στην οποία ένας δύτης φτάνει στην Αλάσκα με σκοπό να ανασύρει ένα βυθισμένο αεροπλάνο από τον Βερίγγειο Πορθμό, την ίδια στιγμή που η γυναίκα που αγαπάει θα ξεκινήσει από την Ελλάδα για να τον συναντήσει / Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη) αλλά και το A blast του Σύλλα Τζουμέρκα (Κυριακή, 2 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Τώνια Μαρκετάκη)
  • Τέλος, το 55ο ΦΚΘ τιμά τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Hanna Schygulla μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο κορυφώνεται την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Ολύμπιον, όπου το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της. Αμέσως μετά, η ίδια θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Whatever The Dream Is της Anne Imbert, με θέμα τη ζωή της. Άχαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...