Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

#Tiff54 Σκονάκι πριν από την έναρξη του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση ολόκληρου του επίσημου προγράμματος, είμαστε εδώ για να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στις ταινίες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να βοηθήσουμε όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει την λίστα προβολών του, χωρίς να αγνοήσει μερικά πιθανά διαμάντια. Εξάλλου, σε κάθε φεστιβάλ υπάρχουν οι προφανείς επιλογές και οι περισσότερο obscure ταινίες, που πρέπει κάποιος να ανακαλύψει ύστερα από πιο προσεκτική ανάγνωση. Για τα τμήματα του προγράμματος, τα έχουμε ήδη πει εδώ και εδώ, οπότε δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε περισσότερους χαρακτήρες για τα διαδικαστικά. Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε.


ΟΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


ONLY LOVERS LEFT ALIVE
TRAILER: Δεν υπάρχει αλλά έχουμε δύο κλιπ της ταινίας (αυτό και αυτό)
ΠΟΙΟΣ: Ο Τζιμ Τζάρμους σκηνοθετεί την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλστον, κατευθείαν από τις Κάννες.
ΓΙΑΤΙ: Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Μια ρομαντική ιστορία ανάμεσα σε δύο υπεραιωνόβια βαμπίρ, όπως θα την έλεγε ένας μαιτρ του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Ο ίδιος ο Τζιμ Τζάρμους θα δώσει το παρόν στο φεστιβάλ.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου (μόνο με προσκλήσεις) και σε επανάληψη το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 20:00 επίσης στο Ολύμπιον.

NEBRASKA
TRAILER: Όλη η ασπρόμαυρη δόξα του εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στις ανεξάρτητες ρίζες του και την αγαπημένη του πολιτεία.
ΓΙΑΤΙ: Η ταινία λήξης του φεστιβάλ. Ο Μπρους Ντερν έφυγε με το βραβείο ερμηνείας από το φεστιβάλ Καννών και μάλλον προχωράει  με φόρα προς τα Όσκαρ. Η ταινία αποκτάει συνεχώς και μεγαλύτερο momentum, ευκαιρία να την δούμε αρκετά νωρίς, ανεπηρέαστοι από το hype.
ΠΟΤΕ: Στις 21:00 στο Ολύμπιον το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (μόνο με προσκλήσεις) και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 17:30 επίσης στο Ολύμπιον.

TOM AT THE FARM (TOM A LA FERME)
TRAILER: To μάζεψε το trailer η εταιρεία παραγωγής αλλά υπάρχει πάντα αυτό το κλιπ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Ξαβιέ Ντολάν υπογράφει την τέταρτη ταινία του. Φυσικά, είναι και πάλι πρωταγωνιστής.
ΓΙΑΤΙ: Κάθε ταινία του Ντολάν αποτελεί από μόνη της γεγονός. Ειδικά τώρα που φαίνεται πιο συγκεντρωμένος και συνεκτικός σε αυτά που θέλει να πει. Στα bonus, οι δόσεις Hitchcock στο σενάριο και την σκηνοθεσία κάνουν το πακέτο ακόμα πιο ελκυστικό. Εμάς μας άρεσε πολύ, ακόμα το σκέφτεσαι;
ΠΟΤΕ: Στις 23:00 στο Ολύμπιον το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα.

LIKE FATHER, LIKE SON
TRAILER: Με αγγλικούς υποτίτλους, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Χιροκάζου Κορε-Έντα, παλιός φίλος του φεστιβάλ, επιμένει να παρατηρεί την κοινωνία της Ιαπωνίας με κριτικό μάτι. Εδώ, δύο οικογένειες συνειδητοποιούν ότι έχουν η μία το παιδί της άλλης, λόγω λάθους στο μαιευτήριο.
ΓΙΑΤΙ: Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στις Κάννες τον περασμένο Μάιο. Ο Κορε-Έντα πάντα καταφέρνει να μιλήσει με απλό λόγο για αρκετά σύνθετα προβλήματα. Όσοι αγαπούν το ασιατικό σινεμά, δεν έχουν και άλλες πολλές επιλογές στο φετινό πρόγραμμα, οπότε, ας σπεύσουν.
ΠΟΤΕ: Στις 19:45 στον Τζον Κασσαβέτη το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 22:15 στην ίδια αίθουσα.

MISS VIOLENCE
TRAILER: Βενετσιάνικο επίσημο trailer, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Αλέξανδρος Αβρανάς συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Βενετίας, με μια ιστορία οικογενειακής τραγωδίας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία της κρίσης (των ιδεών)
ΓΙΑΤΙ: Βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικού ρόλου για τον Θέμη Πάνου στην 70ή Mostra δια χειρός Μπερτολούτσι. Η ταινία δίχασε στην Βενετία, ώρα να τεσταριστεί και στο ελληνικό κοινό.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 20:15 στην Τώνια Μαρκετάκη.

VENUS IN FUR (LA VENUS A LA FOURURE)
TRAILER: Εξασκείστε τα γαλλικά σας εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Πολάνσκι διασκευάζει το ομώνυμο θεατρικό και ανεβάζει στην σκηνή την Εμανουέλ Σενιέ και τον Ματιέ Αμαλρίκ σε ένα ερωτικό (;) παιχνίδι για δύο.
ΓΙΑΤΙ: Συμμετοχή στις Κάννες, ιντριγκαδόρικο θέμα, δύο ικανοί ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης που ελίσσεται ανάμεσα στα είδη. Οι Γάλλοι το αγάπησαν, η υπόλοιπη Ευρώπη όχι και τόσο, όμως, κανείς δεν αμφισβητεί την αγάπη των Ελλήνων σινεφίλ προς το γαλλικό σινεμά.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στο Ολύμπιον την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

THE SELFISH GIANT
TRAILER: Το βρετανικό σινεμά δηλώνει εδώ το παρόν.
ΠΟΙΟΣ: Η Κλίο Μπάρναρντ σκηνοθετεί ένα καστ άγνωστων κατά βάση ηθοποιών, διασκευάζοντας πολύ ελεύθερα το ομώνυμο παιδικό παραμύθι.
ΓΙΑΤΙ: Ήταν η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Δεκαπανθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και κατέληξε να είναι ένα από τα τρία υποψήφια φιλμ για το βραβείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όσοι το έχουν δει, μιλούν για μια βαθιά συγκινητική ιστορία.
ΠΟΤΕ: Στις 23:15 στο Ολύμπιον την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

L'INCONNU DU LAC (STRANGER BY THE LAKE)
TRAILER: Μυστήριο στην λίμνη, ακριβώς εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Αλάν Γκιροντί είναι ένας από τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες του φεστιβάλ και φέρνιε μαζί του την τελευταία του ταινία, ένα μινιμαλιστικό, χιτσκοκικό θρίλερ με queer βάσεις.
ΓΙΑΤΙ: Με βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα Un Certain Regard και Queer Φοίνικα στις Κάννες, το φιλμ μετατρέπει το "gay hitchcock" σε genre και δημιουργεί ένα θρίλερ που χτίζει αποπνικτική ατμόσφαιρα, πριν το έντονο φινάλε. Κι ας είναι εξ' ολοκλήρου γυρισμένο γύρω από μία λίμνη. (Έχει και μερικές explicit ερωτικές σκηνές, το αναφέραμε αυτό;)
ΠΟΤΕ: Στις 23:00 στο Ολύμπιον την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 22:15 στον Τζον Κασσαβέτη.

Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
TRAILER: Σουρεαλιστικό ελληνικό σινεμά, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Χρήστος Στεργιόγλου συνεχίζει να δίνει μορφή στο ελληνικό σινεμά, αυτή την φορά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ελίνας Ψύκου.
ΓΙΑΤΙ: Η ταινία ξεκίνησε από το Βερολίνο μια επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία και είναι επιτέλους έτοιμη για την ελληνική της πρεμιέρα. Η υπόθεση είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα για να τραβήξει την προτίμησή μας. Η θέση του φιλμ στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ενισχύει τις προσδοκίες.
ΠΟΤΕ: Στις 18:00 στο Ολύμπιον την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη.

IDA 
TRAILER: Ασπρόμαυρο, ρετρό Trailer εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Παβέλ Παβλικόφσκι επιστρέφει στην γενέτειρα χώρα του  για να παρουσιάσει μια ταινία αναζήτησης ταυτότητας και δύσκολων επιλογών σε ασπρόμαυρη, ψηφιακή φωτογραφία και παλιομοδίτικο 4:3 πλάνο.
ΓΙΑΤΙ: Δείχνει πανέμορφο. Φαίνεται να είναι μια δυνατή κοινωνική ιστορία. Έχει ενθουσιάσει το κοινό όπου κι αν προβλήθηκε. Και κέρδισε και το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ του Λονδίνου. Δεν πειράζει που δεν μιλάει αγγλικά.
ΠΟΤΕ: Στις 22:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ


THOU GILD'ST THE EVEN (SEN AYDINLATIRSIN GECEYI)
TRAILER: Ξέχνα όλα όσα ξέρεις για το τούρκικο σινεμά, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Ονούρ Υνλί παρουσιάζει μια τραγική ιστορία φαντασίας σε μια μυθολογική Τουρκία που δεν πιστεύεις ότι υπάρχει.
ΓΙΑΤΙ: Η ταινία ήταν η αποκάλυψη του φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης. Είναι όμορφη πέρα από περιγραφή. Συνδυάζει παραδοσιακό τούρκικο δράμα με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού. Ο ορισμός "τούρκικο twin peaks" δεν είναι υπερβολή. Μην την χάσεις.
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στον Σταύρο Τορνέ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 20:30 και πάλι στην ίδια αίθουσα.

THE STRANGE COLOR OF YOUR BODY'S TEARS (L' ETRANGE COULEUR DES LARMES DE TON COEUR)
TRAILER: Πρέπει να αρκεστείς σε αυτό.
ΠΟΙΟΣ: Οι δημιουργοί του Amer επιστρέφουν στο αγαπημένο τους είδος με μια σουρεαλιστική ιστορία τρόμου και αισθησιασμού.
ΓΙΑΤΙ: Είναι η καθαρόαιμη genre ταινία του φεστιβάλ. Αν είναι να δεις μία ταινία από το τμήμα "Ρεύματα" (που ειδικεύεται στον πειραματικό κινηματογράφο) πρέπει να είναι αυτή. Εικαστικά μεγαλειώδεις εικόνες. Mindfuck. Σαν το Amer. Αλλά πολύ ΠΙΟ.
ΠΟΤΕ: Στις 15:00 στον Τζον Κασσαβέτη το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου την ίδια ώρα στην Τώνια Μαρκετάκη.

THE DEMANTLEMENT (LE DEMANTLEMENT)
TRAILER: Εδώ, αλλά χωρίς ελληνικούς υποτίτλους.
ΠΟΙΟΣ: Ο Σεμπαστιάν Πιλότ, μετά τον "Πωλητή", επιστρέφει με μια εξίσου συγκινητική ιστορία, μόνο που αυτή την φορά η "Αποδόμηση" είναι συνειδητή επιλογή για τον πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΤΙ: Αυθεντικό κοινωνικό σινεμά. Συγκινητικό χωρίς να εκβιάζει το συναίσθημα. Εκπληκτικός χειρισμός χαρακτήρων και πάλι από τον Πιλότ. Αν σου άρεσε το προηγούμενο φιλμ του, μην το σκεφτείς καν. 
ΠΟΤΕ: Στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 15:00 στην Τώνια Μαρκετάκη.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ
TRAILER: Επιτέλους, μια ελληνική ταινία που θέλει να πει κάτι πολύ διαφορετικό. Όχι δες.
ΠΟΙΟΣ: Υποσχόμενο ντεμπούτο από τον Κωνσταντίνο Κουτσολιώτα, σχεδόν προσεύχομαι να είναι αριστούργημα.
ΓΙΑΤΙ: "Ο Νίκος, ένας νέος, ρομαντικός συγγραφέας από την Ελλάδα, ζει στο Λονδίνο ώσπου τον χτυπά η οικονομική κρίση. Αποφασίζοντας να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, βρίσκει καταφύγιο στην ορεινή Σιάτιστα και στο παλιό, εγκαταλειμμένο αρχοντικό του 16ου αιώνα των παιδικών του χρόνων, που κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και μυστήριους θανάτους. Στοιχειωμένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που οδήγησαν και τον πατέρα του στην τρέλα, o Νίκος πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο του θανάτου του χωρίς να χάσει το μυαλό του και ο ίδιος". Αν δεν φτάνει η σύνοψη, δεν σε κέρδισε το trailer ή αν θες παραπάνω πειστήρια, ε δεν μπορώ να κάνω κάτι.
ΠΟΤΕ: Στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στην ίδια αίθουσα.

GRAND CENTRAL
TRAILER: Μάλλον όχι ακόμα ένα απλό γαλλικό ρομάντζο.
ΠΟΙΟΣ: Η Λεά Σεϊντού εκτός από την "Ζωή της Αντέλ" και ο Ταχάρ Ραχίμ εκτός από "Το παρελθόν" είχαν άλλη μία ταινία στις Κάννες. Το νέο φιλμ της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι.
ΓΙΑΤΙ: Οι κριτικές από τις Κάννες μιλούν για μια δυνατή ματιά στην γαλλική εργατική τάξη και μια έντονη ερωτική ιστορία. Οι πρωταγωνιστές έχουν αποδείξει πολλές φορές πόσο ικανοί είναι. Το μουσικό score υπογράφει ο Rob του Maniac. Δεν χρειάζονται μόνο πειραματικές ταινίες, έτσι;
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

CONCRETE NIGHT (BETONIYO)
TRAILER: Φέτος είναι η χρονιά των ασπρόμαυρων, ψηφιακών ταινιών. Όχι;
ΠΟΙΟΣ: Η ντοκιμαντερίστρια Πίργιο Χονκασάλο επιστρέφει στην μυθοπλασία για να παρακολουθήσει την τελευταία νύχτα δύο αδερφών, πριν ο μεγαλύτερος οδηγηθεί στην φυλακή.
ΓΙΑΤΙ: Ένα Ελσίνκι ασπρόμαυρο, ψυχρό, πανέμορφα κινηματογραφημένο μέσα στην ομίχλη και την μαυρίλα του, σαν μια εναλλακτική Sin City χωρίς υποψία χρώματος. Δυο αδέρφια που περνούν την τελευταία κοινή τους νύχτα, πριν ο ένας μπει στην φυλακή και ο άλλος βρεθεί για πρώτη φορά μόνος να αντιμετωπίσει τις πραγματικές επιθυμίες του εαυτού του. Παραισθησιογόνες σκηνές, η διαρκή παραμόρφωση σπασμένων τζαμιών στο κάδρο και μια αφήγηση που θέλει να πει πολλά (τόσο για την φύση του ανθρώπου όσο και για την δομή της κοινωνίας) με ελάχιστα λόγια και ελλειπτική αφήγηση. Επίσης, η ταινία ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ.
ΠΟΤΕ: Στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20:15 στον Τζον Κασσαβέτη.

STORY OF MY DEATH (HISTORIA DE LA MEVA MORT)
TRAILER: Ισπανογαλλική weirdness, εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο Αλμπέρ Σερά παρουσιάζει την πιο παράξενη ταινία του και κερδίζει την χρυσή λεοπάρδαλη του τελευταίου φεστιβάλ του Λοκάρνο.
ΓΙΑΤΙ: Εχμ, θα αφήσω την σύνοψη να τα πει όλα: Ο Καζανόβα προσλαμβάνει έναν νέο υπηρέτη για να γίνει μάρτυρας των τελευταίων στιγμών της ζωής του. Αφήνοντας πίσω του ένα γαλλικό κάστρο με τυπική ατμόσφαιρα του 18ου αιώνα, μνημείο γενναιότητας και ακολασίας, περνά τις τελευταίες του ημέρες στις φτωχές, σκοτεινές εκτάσεις της βόρειας Ευρώπης. Εκεί, η ανέμελη κοινωνική ζωή του και η λογική του καταρρέουν μπροστά σε μια νέα, μυστικιστική, ρομαντική και βίαια δύναμη, που προσωποποείται από τον Δράκουλα και την αιώνια δύναμή του. Αν δεν είναι αυτό για φεστιβάλ, τότε τι είναι;
ΠΟΤΕ: Στις 15:00 στον Τζον Κασσαβέτη την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 14:30 στην ίδια αίθουσα.

THE GOLDEN CAGE (LA JAULA DE ORO)
TRAILER: Για μεξικανική ιστορία ενηλικίωσης, πατήστε εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Ο πρωτοεμφανιζόμενος Διέγο Κεμάδα-Δίες ξεκινά με τέσσερις εφήβους που θέλουν να φτάσουν από την Γουατεμάλα στην Αμερικανική Γη της Επαγγελίας, ακολουθώντας επεισόδια από την διαδρομή τους και προσπαθώντας να ανακαλύψει την αγωνία και τον φόβο τους πίσω από τα αποφασιστικά πρόσωπά τους.
ΓΙΑΤΙ: Έχω καταλήξει ότι η πραγματική δύναμη του μεξικανικού σινεμά κρύβεται στις εφηβικές ιστορίες του. Πραγματικά. δεν μπορώ να σκεφτώ μεξικανική ταινία που να μου έχει αρέσει και να μην έχει στο επίκεντρο μία ιστορία ενηλικίωσης ή έστω ένα παιδί που πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με έναν σκληρό, ενήλικο κόσμο. Το Jaula de Oro δεν είναι εξαίρεση. Κάθε γεγονός είναι και ένα ξαφνικό σοκ, η ρεαλιστική αποτύπωση δεν δίνει περιθώρια για μελοδραματισμούς ή κλάματα και, στο τέλος, το "Κελί από χρυσάφι" αφήνει τον θεατή μόνο του για να αντιμετωπίσει συσσωρευμένο όλον τον αντίκτυπο της ταινίας. Ίσως η ταινία-αποκάλυψη του διαγωνιστικού.
ΠΟΤΕ: Στις 18:00 στο Ολύμπιον την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 17:45 στον Τζον Κασσαβέτη.

BAD HAIR (PELO MALO)
TRAILER: Για ισπανική ιστορία ενηλικίωσης, πατήστε εδώ.
ΠΟΙΟΣ: Η Μαριάνα Ρονδόν κερδίζει το Χρυσό Κοχύλι στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
ΓΙΑΤΙ: Μικρό, ειλικρινές, γλυκό, χωρίς να είναι μελοδραματικό, φιλμάκι για ένα παιδί που απλά θέλει να γίνει τραγουδιστής με ισιωμένα μαλλιά, πριν ακόμα ανακαλύψει τους πραγματικούς λόγους που γλυκοκοιτάζει τον γιο του μανάβη. Bonus, η ρεαλιστικότατη ερμηνεία του μικρού πρωταγωνιστή.
ΠΟΤΕ: Στις 18:00 στο Ολύμπιον την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 17:30 στην Φρίντα Λιάππα.

HOUR OF THE LYNX (I LOSSENS TIME)
TRAILER: Γιατί φυσικά και δεν μπορούμε χωρίς δανέζικο δράμα.
ΠΟΙΟΣ: Ο περσινός νικητής του φεστιβάλ (με το "A Hijacking") Τομπίας Λίντχολμ διασκευάζει το σενάριο του ομώνυμου θεατρικού και ο Σέρεν Κραγ-Γιάκομπσεν σκηνοθετεί.
ΓΙΑΤΙ: Εμπιστευόμαστε τον δανέζικο κινηματογράφο, ειδικά όταν εμφανίζει υποσχέσεις για ένα ακόμη ισχυρό δράμα χαρακτήρων. Οι θεατρικές βάσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες για ένα εξαντλητικό (με την καλή έννοια) φιλμ.
ΠΟΤΕ: Στις 20:00 στη Φρίντα Λιάππα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 17:30 στον Τζον Κασσαβέτη.


ΤΙ, ΘΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ;


  • Ο Χονγκ Σανγκ-Σου, ο σκηνοθέτης που με το In Another Country έκλεισε πέρυσι το φεστιβάλ, επιστρέφει με το Βερολινέζικο "Haewon, Nobody's Daughter". Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 22:30 στον Παύλο Ζάννα.
  • O Ούλριχ Ζάιντλ κλείνει την Τριλογία του Παραδείσου με το Paradise: Hope. Εμείς δεν ενθουσιαστήκαμε στο Βερολίνο, όμως, αν αγαπάς τον Ζάιντλ, τσέκαρέ το. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 22:15 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Και πάλι από το Βερολίνο, αλλά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, η Νανούκ Λέοπολντ παρουσιάζει στο "Boven is het stil (Ιt’s All So Quiet)" μια αργή μεν αλλά αποτελεσματική ιστορία καταπιεσμένων συναισθημάτων. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 22:30 στον Παύλο Ζάννα και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 22:00 στην ίδια αίθουσα.
  • Κάτι τύπισσες προσπαθούν να καλέσουν εραστές μέσα από παγανιστικές τελετές. Μια άλλη κοπέλα, τόλμησε να "επιδοθεί σε σεξουαλικές πράξεις" δίπλα στο ιερό δέντρο και πρέπει να ζητήσει την συγχώρεσή του. Μια νεαρή γυναίκα που ονομάζουν "κόρη του ανέμου" θέλει να βοηθήσει έναν νεαρό άντρα να ζευγαρώσει. Μια επίδοξη σοπράνο καταδιώκεται από ένα ζόμπι που έστειλε αυτός που την ποθεί αλλά δεν μπορεί να έχει. Μια μάγισσα καταριέται την γυναίκα του άντρα που επιθυμεί να κατοικήσει ένα πουλί του δάσους στο... φαντάζεστε. Το μόνο κοινό που έχουν οι παραπάνω γυναίκες είναι ότι κατοικούν στα λιβάδια Μάρι, τα ονόματά τους ξεκινούν από Ο και υπάρχουν σε έναν μαγικό, σουρεαλιστικό και βαθιά συνδεδεμένο με την φύση κόσμο, που δημιουργεί κανόνες που πρέπει να σεβαστούν με την ζωή τους. Αυτές είναι οι Celestial Wives of the Mari Meadows του Αλεξέι Φεντορτσένκο. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 17:30 στον Τζον Κασσαβέτη και σε επανάληψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 15:00 στην ίδια αίθουσα.
  • Όποιος έχει όρεξη για ακόμη περισσότερο πειραματικό σινεμά, ίσως θα έρπεπε να τσεκάρει και το "A way to ward off the darkness" των Μπεν Ράσελ και Μπεν Ρίβερς. Η ταινία ακολουθεί έναν ανώνυμο χαρακτήρα σε τρεις φάσεις της ζωής του που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετες: όταν μπαίνει στον κύκλο μιας κολεκτίβας 15 ατόμων σ’ ένα μικρό νησί της Εσθονίας, μόνο του στη μαγευτική άγρια φύση της Βόρειας Φινλανδίας και, τέλος, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, ως τραγουδιστή και κιθαρίστα μιας μπάντας μπλακ μέταλ στη Νορβηγία. Δεν παίζουμε, βλέπεις. Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 23:00 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Παύλο Ζάννα.
  • Στο "Shirley - Visions of reality" δεκατρείς πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ ζωντανεύουν μέσα από μια ταινία που αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας, της οποίας οι σκέψεις, τα συναισθήματα κι οι στοχασμοί μάς επιτρέπουν να παρατηρήσουμε μια εποχή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 22:30 στην Φρίντα Λιάππα και σε επανάληψη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 15:30 στον Παύλο Ζάννα.
  • Το "Manuscripts don't burn" προσφέρεται για όσους θέλουν καθαρά πολιτικό σινεμά, με τις δάφνες του βραβείου FIPRESCI στις Κάννες να το συνοδεύουν. Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 15:00 στον Τζον Κασσαβέτη.
  • Για το "Night Moves" τα είπαμε εδώ. Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 22:15 στον Τζον Κασσαβέτη και σε επανάληψη την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 17:30 στην ίδια αίθουσα.
  • Την τριπλέτα των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX συμπληρώνουν το "Broken Circle Breakdown" του Φέλιξ φαν Γρούνινγεν (Ολύμπιον: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου στις 23:00 και, σε επανάληψη, Tζον Κασσαβέτης: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου στις 19:30) και το "Miele" της Βαλέρια Γκολίνο (Ολύμπιον: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου στις 23:00), παρουσία της σκηνοθέτιδος.
  • Τα αφιερώματα στα 25 χρόνια των Ματιών στα Βαλκάνια αλλά και στους Αλάν Γκιροντί, Κλαιρ Σιμόν και σύγχρονο αργεντίνικο σινεμά κρύβουν πάντα εκπλήξεις. Τόλμησε κάτι και εσύ, μην τα περιμένεις όλα έτοιμα. Καλές προβολές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...