Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

The Vertigo Effect: Ανατομία μιας σκάλας.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ πίστευε ότι και μόνο η ανάβαση μιας σκάλας ήταν μια αποπροσανατολιστική διαδικασία που έβγαζε τον άνθρωπο από την σιγουριά του εδάφους και τον έριχνε στην αβεβαιότητα του αγνώστου. Αυτή του η πεποίθηση, αν και εμφανής σε όλη του την φιλμογραφία (όπου μπορεί να βρεις κανείς αναρίθμητα παραδείγματα από απειλητικές κι επικίνδυνες σκάλες), βρήκε την απόλυτη έκφρασή της στον "Δεσμώτη του Ιλίγγου" και το περίφημο πλάνο όπου o Τζέιμς Στιούαρτ αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον ίλιγγο λίγο πριν το εντυπωσιακό φινάλε.

Κατά τα λεγόμενα του ομοϊδεάτη στο θέμα, Αντρέι Ζουλάφσκι, η ανάβαση της σκάλας είναι μια υπερβατική διαδικασία, που οδηγεί τον άνθρωπο σε ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης των πραγμάτων. Αντίθετα, η κατάβαση πολλές φορές είναι η πορεία προς την κόλαση. Σχεδόν όλες οι ταινίες του Ζουλάφσκι περιέχουν κάποια χαρακτηριστική σκηνή, όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μία σκάλα οδηγεί τον ήρωα στην απόλυτη συνειδητοποίηση.

Οι σκάλες, επίσης, είναι ένα κλασικό μοτίβο των φιλμ νουάρ και των θρίλερ. Λόγω της κυκλικής τους φύσης και τον σχηματισμό μιας μεταφορικής δίνης, υπονοούν απώλεια ελέγχου, υπογραμμίζουν ερωτικές τάσεις και, συχνά, οδηγούν στον θάνατο. Ο σχηματισμός τους, κυρίως, αναπαριστά εγκλωβισμό ή εξαπάτηση. Όποιος πατάει το πόδι πάνω τους, δεν έχει καλά ξεμπερδέματα. Και αμέσως μετά, ακολουθούν οι αποδείξεις.

Το Frame Game επιχειρεί να σου δημιουργήσει το συναίσθημα του Vertigo, με την βοήθεια των τεράστιων σκαλών του σινεμά, είτε αυτές είναι οι επιβλητικές κατασκευές μιας Βικτωριανής έπαυλης, είτε το εσωτερικό μιας άχαρης, σκοτεινής οικοδομής. Προειδοποίηση: Η διαδρομή ίσως να μην είναι ευχάριστη. Όμως, ποτέ δε θα ξανανεβείτε τα σκαλοπάτια με την ίδια αφέλεια. Oops.

(Ghostbusters, 1984)





(Delicatessen, 1991)

(Casino Royale, 2006)


(Beast, 2011)



(The Avengers, 1998)

(Dredd, 2012)




(Possession, 1981)

(Jennifer 8, 1992)


(The Master, 2012)


([Rec], 2007)

([Rec]2, 2009)

(Vertigo, 1958)




(Tabu, 2012)

(The Third Man, 1949)

(Shallow Grave, 1994)

(The Tenant, 1976)

(Jennifer 8, 1992)





(The Awakening, 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...