Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Berlin Review: Το μικρό ψάρι (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη

(γράφει ο @ZlatkoGr)

Μετά από αρκετά χρόνια μια ελληνική ταινία βρίσκεται ξανά στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale κι αυτή δεν είναι άλλη από τη νέα δημιουργία του Γιάννη Οικονομίδη.

Οι ταινίες του Οικονομίδη δεν είναι για όλα τα γούστα. Οι αποχωρήσεις του κόσμου στη δημοσιογραφική προβολή ήταν με διαφορά οι περισσότερες μέχρι τώρα στο φεστιβάλ και άβολα γέλια ακούστηκαν σε αρκετές σκηνές.


Ο σκηνοθέτης εξερευνά τον υπόκοσμο και φαίνεται να έλκεται από αυτόν. Η ιστορία ενός επαγγελματία φονιά δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται αρχικά αλλά ποτέ δε μπορείς να αποφασίσεις αν οι εξελίξεις της ιστορίας είναι καλές ή κακές για τον κεντρικό ήρωα.

Διάφορες σκηνές μοιάζουν να έχουν βγει από κωμωδία με γκάνγκστερς και, ενώ είναι εξαιρετικές σε αυτό το concept, στο πλαίσιο της ταινίας λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και βγάζουν το θεατή από το όποιο κλίμα δημιουργεί ο Οικονομίδης.

Το σενάριο δίνει την αίσθηση πως κάθε πράξη της ταινίας έχει γραφτεί χωρίς ιδιαίτερη συνοχή, πως η ιστορία απλά συνεπήρε όποιον την έγραψε, πράγμα που μοιάζει πολύ φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως "Το μικρό ψάρι" έχει 5 διαφορετικούς σεναριογράφους. Αυτό όμως δημιουργεί συνεχή προβλήματα ρυθμού.

Αν δεν υπήρχαν 2 ξεκαρδιστικά ξεσπάσματα του Γιάννη Τσορτέκη και του Γιώργου Γιαννόπουλου και η ήρεμη δύναμη του Βαγγέλη Μουρίκη, που δε θα μου έκανε εντύπωση αν έφευγε από τη Berlinale με το βραβείο αντρικού ρόλου, η ταινία θα περνούσε και δε θα ακουμπούσε. Δε βαριέσαι, ελληνικός σινεμάς στο Βερολίνο, όλα καλά. (2.5*/5)

Πρώτη δημοσίευση: Slag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...