Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Monsters University: Η Pixar ανοίγει την πόρτα των prequel με το δεξί.

H Pixar πέρασε τις εξετάσεις των sequel με επιτυχία (Toy Story 2 και 3, μερικώς το ανέμπνευστο αλλά διασκεδαστικό Cars 2) και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη της στα Spin-off (Planes, Finding Dory), όμως, πρώτα πρέπει να δοκιμαστεί στην φόρμουλα των prequel. Οι "Μπαμπούλες Πανεπιστημίου" υπόσχονται να επαναφέρουν τον Mike και τον Sully του "Μπαμπούλας ΑΕ" στις μέρες όπου ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον στα έδρανα της πανεπιστημιακής αίθουσας με μένος, πριν ξεκινήσουν να διαβαίνουν τις πόρτες που τους μετέφεραν στον κόσμο των ανθρώπων για να παίξουν τον ρόλο του πιο τρομακτικού τέρατος. Και, τελικά, το κολεγιακό φόντο αποδεικνύεται απόλυτα ικανό  να δώσει στην ιστορία μια διαφορετική χροιά από αυτή της πρωτότυπης ταινίας, χωρίς, όμως, να χάσει τίποτα από την ελκυστικότητα των πρωταγωνιστών του.

Ο Mike Wasoski έχει μεγαλώσει με το όνειρο να γίνει ο μεγαλύτερος φοβιστής της ιστορίας. Έχει, όμως, ένα πολύ μικρό πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου τρομακτικός. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι με σκληρή μελέτη και εξάσκηση θα καταφέρει να κατακτήσει τον σκοπό του, όμως, η υποτιμητική αντιμετώπισή του από σχεδόν... όλους, θα τον φέρει σε έντονη κόντρα με τον Jake Sullivan, γόνο της γνωστής οικογενείας φοβιστών, που λόγω του παρουσιαστικού του, την βγάζει... καθαρή χωρίς να προσπαθεί σχεδόν καθόλου. Όταν ένας καβγάς τους κοντεύει να τους αποβάλλει από την σχολή, οι ίδιοι πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν μια θέση στο Μπαμπουλοπανεπιστήμιο, νικώντας στους Αγώνες Τρόμου, το ετήσιο πρωτάθλημα για τις καλύτερες ομάδες φοβιστών. Καλώς ήρθατε στο κολέγιο, τέρατα.

Πριν γίνουν αχώριστο δίδυμο, ο Mike και ο Sally υπήρξαν φοιτητές σε αντίπαλα στρατόπεδα. Και αν πούμε ότι το "Monsters University" είναι μια τυπική φοιτητική ταινία, στα πρότυπα των αμερικάνικων αντίστοιχων κωμωδιών, δεν θα υπερβάλλουμε. Αδελφότητες, καψόνια, νταήδες, φλώροι, τελετές μύησης, ανταγωνιστικές συμπεριφορές, εξετάσεις, διάβασμα, περίεργοι καθηγητές και μια απόλυτα τρομακτική διευθύντρια (η ονομαστή Πρύτανις... Καρασκιάχτρα!) εννοείται πως έχουν τον ρόλο τους στην πλοκή. Μόνο το σεξ λείπει από την φόρμουλα για απόλυτη ρέπλικα της κλασικής συνταγής. Γιατί η ταινία είναι ένα θέαμα για όλη την οικογένεια, από εκείνα που διατηρούν την προσοχή ενός μικρού παιδιού (στην ειδική προβολή, επικρατούσε πρωτοφανής ησυχία για παιδική ταινία) αλλά και διατηρούν μια δυνατή καρδιά μέσα τους για να κερδίσουν και την αποδοχή του ενήλικου θεατή. Μην γελιέσαι, το Monsters University δεν είναι η καλύτερη ταινία της Pixar, δεν διαθέτει καν την ευαισθησία του "Monsters, Inc", παραμένει, όμως, μια φροντισμένη ταινία που μπορεί να προσφέρει γνήσια, ανόθευτη διασκέδαση.

Αναμενόμενα, ο σχεδιασμός της παραγωγής εντυπωσιάζει αλλά δεν δίνει λόγο ύπαρξης στο 3D, το οποίο τελευταία αποδεικνύεται όλο και πιο περιττό στην ανάπτυξη αρκετών ταινιών. Η οθόνη πλημμυρίζει τέρατα ανεξάντλητης φαντασίας, που δίνουν φρέσκια πνοή στα κολεγιακά πρότυπα, και οι σεναριογράφοι φαίνεται να το διασκεδάζουν με τις αναφορές στις μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες κάποια στιγμή φαντάζουν μάλλον απίθανες. Μία σκηνή, όμως, προς το τέλος της ταινίας, η οποία αντιστρέφει τις συμβάσεις των ταινιών τρόμου (εκπληκτική σκηνή, παρεμπιπτόντως) επαναφέρει τα πράγματα σε τάξη και τα επισφραγίζει με έναν συγκινητικό ηθικό κώδικα, που θα αγγίξει περισσότερο τους μεγαλύτερους παρά τα παιδιά.

Ακόμα κι αν δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία, το Monsters University διαθέτει αρκετή ψυχή για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να διαψεύσει όλους εκείνους που το χαρακτήριζαν ως "αρπαχτή" από την στιγμή που ανακοινώθηκε. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και η ικανοποιητική ελληνική μεταγλώττιση, που αν και στερεί τη δυνατότητα σε κάποιον να ακούσει την Helen Mirren να δανείζει την φωνή της στην ...φοβιστική πρύτανη του Πανεπιστημίου, δίνει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει πλήρως κάθε γωνία της οθόνης και να εκτιμήσει τις λεπτομέρειες. Σε αυτό το Πανεπιστήμιο, θα βρεις έναν ολόκληρο κόσμο να θαυμάσεις. 

(Σημείωση: Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη εκδοχή και σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών δισδιάστατη στην πρωτότυπη, υποτιτλισμένη βερσιόν της.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...