Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

#tiff52 Blogging: Beast (4*/5)

Όταν η ταινία ξεκινά, μέσα στην καρδιά της άνοιξης, ο Μπρούνο και η Μαξίν ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την κοινή ζωή τους αγοράζοντας το σπίτι των ονείρων τους. Από την επόμενη κιόλας σκηνή, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ειδυλλιακά. Ο χειμώνας έχει ήδη έρθει, η Μαξίν έχει αποκτήσει εραστή και ο Μπρούνο αρχίζει να παθιάζεται τόσο πολύ να την κρατήσει κοντά του και να την κάνει κομμάτι του (κυριολεκτικά) που αρχίζει να μεταμορφώνεται ψυχολογικά αλλά και σωματικά (;) σε κάτι άλλο, αιμοδιψές κι εξαγριωμένο.

Ο Μποέ δεν χάνει χρόνο με εισαγωγές και προλόγους. Βουτάει κατευθείαν στο επίκεντρο των πραγμάτων και ακολουθεί στενά τον Μπρούνο σε όλα τα στάδια της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσής του. Πραγματικότητα και τρέλα παντρεύονται με κλασικό Μποέ-κικό τρόπο, οι σουρεαλιστικές σκηνές είναι αριστοτεχνικές και η κλιμακούμενη ένταση δεν αφήνει περιθώρια αντιδράσεων στον θεατή. O Nicolas Bro αφήνεται στα ένστικτα και τα πάθη του Μπρούνο και γίνεται όντως ένα κτήνος έτοιμο να καταβροχθίσει (ώστε τελικά να κατακτήσει) την μοναδική του αγάπη διότι δεν αρκεί να είναι δίπλα του αλλά πρέπει να είναι μέσα του. Η ερμηνεία του είναι πραγματικά κτηνώδης και η παράνοια είναι έκδηλη σε κάθε στοιχείο της μορφής του. Αλλά και η Μαξίν δεν είναι απλά η απίστη σύζυγος. Άλλοτε πρόθυμη να αφεθεί στις ορέξεις του Μπρούνο και άλλοτε ψυχρή σαν πάγος, είναι το θήραμα που δεν παραδίδεται στο θηρίο και παίζει επίσης το δικό του παιχνίδι όσο λαμβάνει χώρα η επίμαχη "μεταμόρφωση".

Ειδική μνεία αξίζει να δοθεί και στην καταπληκτική ερωτική σκηνή με τα σαδομαζοχιστικά στοιχεία αλλά και στην σκηνή του ντουζ όπου... (ναι, σιγά μην πω.) Μία πραγματικά πολύ επιθυμητή αλλαγή στη συνήθη θεματολογία του φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...