Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

#santablogoscars: Οι 10 πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες

Τέλος του χρόνου και οι λίστες δεν έχουν σταματημό. Έχουμε την μουσική #blogovision, έχουμε την κούρσα για το καλύτερο μελομακάρονο της πόλης, αναμένουμε και τα #blogoscars. Σε όλα αυτά προστίθεται εκτάκτως και η ψηφοφορία για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες, όπως θα επιλέξει η ελληνική blogόσφαιρα, διότι οι ψυχαναγκασμοί μας πρέπει πάντοτε να βρίσκονται σε εγρήγορση. Το ντιεξομπλόγκ έκανε αναδρομή σε όλο τον 20ό αιώνα, έψαξε σε ολόκληρο τον κόσμο, ζύγισε με αυστηρά κριτήρια όλες τις υποψήφιες ταινίες και με υπερηφάνεια παρουσιάζει τις 10 καλύτερες. Αφού όμως πρώτα παρουσιάσει τις 10 καλύτερες μετά τις 10 καλύτερες, έτσι για την αγωνία του θέματος.


H Kate Winslet και η Cameron Diaz αφήνουν πίσω τα γκομενοπροβλήματά τους για τις γιορτές, ανταλλάσσουν σπίτια και ερωτεύονται τον Jack Black και τον Jude Law και κάνουν ποδαρικό στον νέο χρόνο ανανεωμένες και γεμάτες από... Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Γλυκανάλατο, ρομαντικό και αρκετά γυναικείο, παίρνει άφεση λόγω του εορταστικού theme και του all-star cast. Είναι Χριστούγεννα εξάλλου γκαντάμιτ.



Βγαλμένο από το σύμπαν του Frank Capra, κατάφερε να εξαλείψει όλη μου την αντιπάθεια προς τον Nicholas Cage και να με κάνει να δακρύσω στο τέλος. Ακόμα και αν ήταν τίγκα στο κλισέ, την αμερικανιά και το μελόδραμα. Γιατί αυτό που έκανε, το σέρβιρε καλά και εσύ το δεχόσουν χωρίς καμία αντίσταση.



Πιστό στο πρωτότυπο του Ντίκενς, τρομακτικό όπου έπρεπε, τρυφερό προς τον πρωταγωνιστή του όταν ήταν αναγκαίο και τεχνικά εντυπωσιακό, το A Christmas Carol του Ζεμέκις ξεπέρασε το (προηγούμενο του ιδίου) Polar Express με χαρακτηριστική άνεση εξασφαλίζοντας θέση στην εικοσάδα. 

Το μόνο που θέλει ο John McClane είναι να περάσει ήσυχα τις γιορτές με την οικογένειά του. Όταν όμως μια ομάδα τρομοκρατών απειλεί να καταστρέψει τα Χριστούγεννα με τα σχέδιά της, ο αυστηρός αστυνόμος θα πάρει το ρόλο ενός εναλλακτικού Άη Βασίλη. Και θα τα καταφέρει περίφημα. Κοιμήσου ήρεμος, Santa.

Πόσο χορό και τραγούδι μπορείς να αντέξεις τα Χριστούγεννα; Το White Christmas είναι το απόλυτο challenge. Fun όσο δεν πάει, παλιομοδίτικα camp και εκνευριστικά εορταστικό, αποτελεί το όχημα του Bing Crosby για την επιβεβαίωση του άστρου του και δεν έχει παλιώσει ούτε μέρα.





Την παραμονή των Χριστουγέννων στο Τόκυο, τρεις άστεγοι άνθρωποι, ο  αλκοολικός Τζιν, η πρώην drag queen Χάνα και η νεαρή Μιγιούκι ανακαλύπτουν στα σκουπίδια ένα νεογέννητο μωρό. Από τα ελάχιστα δείγματα anime που διαδραματίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων, το Tokyo Godfathers είναι και από τα ομορφότερα που έχουν στολίσει ποτέ την μεγάλη οθόνη. Ποιος έχει ανάγκη τον Άη Βασίλη, όταν το μόνο που χρειάζεται είναι το θαυματουργό χαμόγελο ενός παιδιού;
O Tim Allen αναλαμβάνει χρέη Άη Βασίλη σε πλήρη απασχόληση και καταλαβαίνει ότι η δουλειά του Άγιου δεν είναι παίξε γέλασε. Χιλιοπαιγμένο στην ελληνική τηλεόραση αλλά ποτέ ξεπερασμένο, ο "Άη Βασίλης μου" παραμένει εικονικό σε κάθε λίστα με χριστουγεννιάτικες ταινίες. Δε θα μπορούσε να λείπει ούτε από εδώ.




Ψηλά στην Φινλανδία γίνεται η ανασκαφή της μεγαλύτερης ανακάλυψης των τελευταίων χρόνων: του πραγματικού Santa Claus. Όταν αμέσως μετά, παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται, ένας γονιός υποπτεύονται πως ο Άγιος είναι πίσω από όλα αυτά και το να είσαι ήσυχο παιδί αρχίζει να γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου. Ένα φιλμ βουτηγμένο στο φινλανδικό φολκλόρ  με  αναζωογονητικά πρωτότυπη ματιά στον θεσμό των Χριστουγέννων.
H σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενη Sandra Bullock σώζει νοστιμούλη, της πέφτει αυτός σε κώμα και εκείνη αναγκάζεται (καλά, όχι ακριβώς) να υποκριθεί την αγαπητικιά του σε όλο του το σόι για όλη την διάρκεια των γιορτών. Ύπουλο. Αλλά γλυκό. Και ρομαντικό. Και αστείο. Και λίγο συγκινητικό. Και πολύ χριστουγεννιάτικο. Αχ.





Ποιος ήξερε ότι το γκι πέρα από τις συνήθεις χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να δηλητηριάσεις κάποιον; Επίσης, πόσο cool μπορεί να γίνει μια μάχη χρησιμοποιώντας ως πολεμοφόδια τον χριστουγεννιάτικο στολισμό;  Και τέλος, ρωτήστε και τον Penguin πώς ένιωσε που έχασε από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που τον καταπλάκωσε καταστρέφοντας το μεγαλεπήβολο σχέδιό του. Μην νομίζετε ότι αυτή θα είναι η τελευταία εμφάνιση του Tim Burton στην εικοσάδα...











Αρκετά με τα χασομερήματα όμως. Ιδού το πολυαναμενόμενο τοπ 10, με τιμές και συγκίνηση.


Το 1914, κατά την διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι στρατιώτες στο μέτωπο άφησαν κατά μέρος τις συγκρούσεις και συναντήθηκαν στην μέση της εμπόλεμης ζώνης, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον προσωπικά και δημιουργώντας μία φευγαλαία φιλία μέχρι να σημάνει η συνέχιση του πυρός. Έξυπνα τοποθετημένο σε ιστορικό πλαίσιο, δίνει στα Χριστούγεννα μια οικουμενική έννοια ειρήνης, που σπάνια γίνεται τόσο ουσιαστική στον κινηματογράφο. Ναι, οι Γάλλοι τα κατάφεραν εκπληκτικά αυτή την φορά.
Ο Kris Kringer είναι ο καταλληλότερος για να υποδυθεί τον Άη Βασίλη στην Χριστουγεννιάτικη παρέλαση. Και αυτό γιατί ΟΝΤΩΣ είναι ο Άη Βασίλης. Όταν όμως δει ότι οι ενήλικες δεν το πιστεύουν, θα χρειαστεί να πάει μέχρι το δικαστήριο για να αποδείξει ότι δεν είναι τρελός. Αστείο, εξαιρετικά πρωτότυπο σαν ιδέα και απόλυτα εορταστικό, διασκευάστηκε και στα 90s με σχετική επιτυχία. Η γλύκα του original όμως δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

Να γιατί δεν πρέπει να κάνει ο κόσμος πολλά παιδιά αν δυσκολεύεται στο μέτρημα. Όταν οι γονείς του Κέβιν τον ξεχνούνε σπίτι φεύγοντας με την υπόλοιπη οικογένεια για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, εκείνος θα χρειαστεί όχι μόνο να τα βγάλει πέρα μόνος του, αλλά και να υπερασπιστεί το σπίτι από δυο αδίστακτους (τύπου) ληστές. Αν δεν το δεις μια φορά τουλάχιστον κάθε Χριστούγεννα, δεν είναι γιορτή. Ακόμα κι αν ήταν η ταινία που ξεκίνησε την δικτατορία των Culkin.

O Ζακ λαμβάνει από τον πατέρα του το πιο περίεργο Χριστουγεννιάτικο δώρο, τον Gismo. Υπάρχουν όμως 3 κανόνες. Όχι νερό, όχι φαΐ μετά τα μεσάνυχτα και όχι στο φως. Όταν ο Ζακ παραβαίνει τους δύο από τους τρεις κανόνες, η μικρή πόλη γεμίζει γκρέμλιν και άντε τώρα να βρεις Αγιοβασίλη να τα βάλει όλα σε τάξη. Αυθάδικα αστείο, κάφρικο και αναρχικό, είναι η ένοχη απόλαυση κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.

Η πιο πετυχημένη μεταφορά της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Ντίκενς στην σύγχρονη εποχή αποθεώθηκε από τον Bill Murray και έγινε ένα από τα πιο εικονικά χριστουγεννιάτικα φιλμ όλων των εποχών. Ειδικά στην Ελλάδα, τιμήθηκε δεόντως από τον γιορτινό προγραμματισμό των καναλιών και όχι άδικα καθώς αποτελεί την καλύτερη συντροφιά ενός εορταστικού απογεύματος.

Τρίτη και καλύτερη εκδοχή της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας στο τοπ και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την (σχετικά) μικρού μήκους εκδοχή της Disney που προσωπικά μου θυμίζει όλα όσα αγαπώ στην εταιρία με το πασίγνωστο ποντίκι. Τον ρόλο του Σκρουτζ αναλαμβάνει προφανέστατα ο Σκρουτζ και σύσσωμη η crème de la crème της Disney συμπληρώνει ένα αστεράτο καστ με την καλύτερη δυνατή διανομή. Κι αν δε σου θυμίζει έστω και λίγο το Disney Club, ε τότε είσαι λίγο πολύ μικρός.

Δεύτερη (και όχι τελευταία) εμφάνιση του Tim Burton στην εικοσάδα και πώς θα μπορούσε να μην γίνει αυτό όταν ο άνθρωπος κάνει τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες (που απλά δεν διαδραματίζονται όλες την περίοδο των Χριστουγέννων). Η τραγική μορφή του Ψαλιδοχέρη, που έμεινε ελλιπής στην κατασκευή του αλλά όχι χωρίς καρδιά συγκινεί κάθε φορά με την ανάγκη του για αποδοχή και εκτίμηση.

Εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτότυπο για την εποχή του, η Κάλπικη Λίρα του Γ. Τζαβέλλα δεν είναι μια προφανής επιλογή. Πέρα όμως από το γεγονός ότι η μία από τις τέσσερις ιστορίες αποτελεί έναν συνδυασμό της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας και των εορταστικών παραμυθιών (όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα - με λουλούδια αντί για σπίρτα), όλο το νόημα της ταινίας, που είναι η διατήρηση των αξιών ενάντια στο χρήμα και τον εύκολο πλούτο, είναι απόλυτα χριστουγεννιάτικο. Σε μια μετάβαση μεταξύ των ιστοριών, μάλιστα, η κάλπικη λίρα γίνεται το φλουρί της βασιλόπιτας που κερδίζουν ο Χορν και η Λαμπέτη.

O Frank Capra δημιουργεί αυτό που πολλοί προσπάθησαν σε πολλές παραλλαγές στην πορεία (δες Νο.19) αλλά ποτέ με τόση επιτυχία. Ένας αποτυχημένος άνδρας θέλει να αυτοκτονήσει αλλά ένας άγγελος του δείχνει πώς θα ήταν η ζωή αυτών που αγαπούσε αν όντως εκείνος δεν υπήρχε ποτέ. Μελαγχολικό, γλυκό και στην τελική απέραντα αισιόδοξο, το It's a Wonderful Life είναι όλα όσα προσπαθεί να καταστρέψει ο Grinch (και δεν πρόκειται να το καταφέρει ποτέ).





Και στην κορυφή...


Τόσο ανορθόδοξα ρομαντικό, τόσο μαγικά μακάβριο, τόσο συγκινητικά αληθινό μέσα στον σουρεαλισμό του. Ο βασιλιάς του Haloweentown ανακαλύπτει τα Χριστούγεννα και αποφασίζει να αφήσει στην άκρη το haloween και να ασχοληθεί με την δουλειά του Άη Βασίλη. Στην πράξη θα καταλάβει όμως ότι πρέπει να αλλάξει τελείως τον τρόπο σκέψης του και την στάση ζωής του αν θέλει να πετύχει σε αυτό που έβαλε στόχο. Όχι μόνο η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ, αλλά και μία από τις καλύτερες ταινίες γενικά που γυρίστηκαν ποτέ. Απλά αριστουργηματικό. 

5 σχόλια:

  1. Τελικά δεν κατάφερα να μη χωρέσω το Love Actually, αλλά χαρά στο κουράγιο σου που το τόλμησες :P Εξαιρετική πάντως η λίστα γενικά. Σεβασμός στο #3 που είναι από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες ever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hey! to love actually??????? egw tin vlepw auti tin tainia olo to xrono!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένω να ξεκινήσουν να με τρώνε για το λαβάκτσιουαλι, νο προμπ ;) Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι φαν της ταινίας, sorry. Αλλά θα το ψηφίσουν σχεδόν όλοι, οπότε δε θα του λείψουν οι ψήφοι μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποοο ρε συ, το Mickeys Christmas Carol το έβλεπα συνέχεια όταν ήμουν μικρός! Υπέροχη ταινία! Σχεδόν είχα ξεχάσει την ύπαρξη της, έχω να τη δω από το δημοτικό. Συγκινήθηκα λίγο, πάω να την κατεβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...