Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Photo Album της Εβδομάδας: Populaire του Regis Roinsard

Όπως φαίνεται, το κλίμα της νοσταλγίας στις παλαιότερες εποχές του κινηματογράφου δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα. Κι αν το Artist έκανε δημοφιλή την αναφορά στον βωβό κινηματογράφο (παρά το γεγονός ότι δεν ήταν το πρώτο που το επιχείρησε), το Populaire (ή αλλιώς... "Χτυποκάρδια στο γραφείο" κατά την ελληνική διανομή) επιχειρεί την επιστροφή στον πολύχρωμο ρομαντισμό των 60ς και τον κλασικό κινηματογράφο της εποχής, που αποθέωσε η Marilyn Monroe, η Audrey Hepburn και η ...Τζένη Καρέζη.

Οι παραπομπές είναι εμφανείς ήδη από τους στυλιζαρισμένους τίτλους της αρχής και δεν σταματούν μέχρι το προβλεπόμενο αλλά απόλυτο φυσιολογικό φινάλε, που θα δώσει το τέλος σε μια ακόμα ιστορία αγάπης, που θα πρέπει να έχει περάσει από όλα τα θεσμοθετημένα στάδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία απόλυτα διασκεδαστική και feelgood (με την σωστή χρήση του όρου αυτή τη φορά), που παρά την γαλλική, μπορεί να μιλήσει σε όλα τα κοινά, ακριβώς λόγω της καθολικότητας του κινηματογραφικού ρεύματος που χαρακτήρισε τα 60ς.

Κι αν δεν ήταν αυτά αρκετά, δημιουργεί κι ένα μίνι σκάνδαλο, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του Artist. Όχι, δεν είναι η μουσική του Bernard Herrman που χρησιμοποιείται αυτή τη φορά αλλά μια ολόκληρη σκηνή από το Vertigo, που έρχεται να βρει την θέση της σχεδόν αυτούσια στην αφήγηση της ιστορίας. Ας το θεωρήσουμε κάποιου είδους παράδοση προς το παρόν.

Το Populaire (letterboxd entry) προβλήθηκε στα πλαίσια του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα και θα βρει την ατμόσφαιρα που της ταιριάζει στα θερινά σινεμά της χώρας μας στις 18 Ιουλίου σε κινηματογραφική διανομή της Feelgood (no pun intended). Μέχρι τότε το photo album που ακολουθεί δημιουργεί τον σωστό τόνο για την ταινία, δημιουργώντας νοσταλγία με τους ρετρό φωτισμούς και χρωματισμούς για το παρατημένο technicolor της εποχής. Παρακολουθείται με υποχρεωτική συνοδεία Jack Ary και "Les secrétaires Cha Cha Cha"


  













Περισσότερες ιστορίες γραφομηχανής στο σχετικό αφιέρωμα του Frame Game εδώ.

Προηγούμενα Photo Album του Frame Game

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...