Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Κάν'το όπως στις ταινίες: Εσύ πέταξες χαρταετό σήμερα;

Μπορεί να ξενυχτήσαμε χθες με τα Όσκαρ αλλά ως Έλληνες τα έθιμά μας τα κρατούμε και αυτό μεταφράζεται ως "μπορεί να μην κουνηθήκαμε καν από τον καναπέ από το που ξυπνήσαμε αλλά ένα ποστ για την Καθαρά Δευτέρα θα το κάνουμε, να νιώσουμε κοντά στην παράδοση". Μιλώντας για παράδοση, μια που το έφερε η κουβέντα, ο χαρταετός πετά και στις ταινίες, μόνο που δεν έχει ακριβώς την ίδια σημασία που έχει για εμάς αυτό το έθιμο. Λεπτομέρειες, μετά το άλμα.

Στο Mary Poppins (1964) η μανία για το πέταγμα του χαρταετού που χαρακτηρίζει τα παιδιά της οικογένειας Banks είναι αυτό που τρελαίνει όλες τις νταντάδες. Μέχρι φυσικά να αναλάβει δράση η Mary Poppins με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όταν ο άνεμος γυρίσει και τα παιδιά (αλλαγμένα πλέον) θα μπορέσουν να ξαναπετάξουν χαρταετό, θα έχει έρθει και η ώρα για την Mary Poppins να τα αποχαιρετήσει.

Στο Finding Neverland (2004) ο χαρταετός, κατά τα λεγόμενα του J. M. "Johnny Depp" Barrie, πετά ψηλά μόνο όταν το πιστέψουν βαθιά όλοι, τονώνοντας την αυτοεκτίμηση του μικρού Michael και βοηθώντας τον να πιστέψει για πρώτη φορά στον εαυτό του.

Στο Rushmore (1998) ο χαρταετός γίνεται αφορμή για τον Max να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και να προσέξει για πρώτη φορά την αγάπη στια μάτια της Margaret Yang.  "Candidates for the Kite Flying club... Margaret Young."
Στο Hurt Locker (2009) ο χαρταετός δείχνει τη διαφορετική αντίληψη μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων Ιρακινών σχετικά με την πραγματικότητα του πολέμου. Όσο ο William James προσπαθεί να απενεργοποιήσει μια βόμβα, ένα παιδί λίγο πιο πέρα πετάει τον χαρταετό του.

Στο Mary Shelley's Frankenstein (1994) ο Victor χρησιμοποιεί τους χαρταετούς ως μέσο προσέλκυσης των κεραυνών.

Όπως άλλωστε και ο Frederick Frankenstein στο ανεπανάληπτο Young Frankenstein (1974).

Dr. Frederick Frankenstein: Are you ready?
Igor: Are you sure this is how they do it?
Dr. Frederick Frankenstein: Yes! It's all written down in the notes! Now tie off the kites and hurry down as fast as you can!
Igor: What's the hurry?
Dr. Frederick Frankenstein: There's a possibility of electrocution! Do you understand?
(σιωπή)
Dr. Frederick Frankenstein: I said, there is a possibility of electrocution! Do you understand?
Igor: (εμφανίζεται ξαφνικά δίπλα στον Frederick) I understand. I understand. Why are you shouting?

Στο Charlie And The Chocolate Factory (2005) o Willy Wonka και ο μικρός Charlie Bucket έχουν επιχειρηματική ιδέα: χαρταετός από βατόμουρα με ουρά από γλυκόριζα. Η ιδέα δεν πάει μπορστά όμως γιατί η μητέρα του Charlie τους επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ή αλλιώς πώς λήγει μια λαμπρή καριέρα πριν καν ξεκινήσει.

Στο Pet Semetary (1989) ο ενθουθσιασμός του μικρού Gage κατά το πέταγμα του χαρταετού οδηγεί στον θάνατό του.

Στο Cul-de-Sac (1966) του μεγάλου Polanski, ο χαρταετός έχει ακόμα μία ένοχη έννοια. Η Theresa στέλνει τον άντρα της George να πετάει χαρταετό, ώστε να μπορεί η ίδια να κάνει σεξ με τον Christopher τον γείτονα. Πόσο άβολο αλλά και ψιλοδίκαιο μαζί.

Στο Kite Runner (2007), ο Amir και ο Hassan ξεπερνούν τις ταξικές διαφορές μέσα από το παιχνίδι τους και την αγάπη για τους χαρταετούς και βουτάνε μέσα σε μια θάλασσα μελοδραματισμού.

Ενώ, τέλος, στο The Bridge of River Kwai (1957) η εμφάνιση ενός χαρταετού με το σχήμα ενός κοκκινοκέφαλου πουλιού, σημαίνει την σωτηρία για τον αποδυναμωμένο κι αφυδατωμένο Shears.

Εάν τα κατάφερες και διάβασες όντως μέχρι εδώ, μέτρησε πόσες φορές υπάρχει η λέξη "χαρταετός  στο κείμενο και κέρδισε πλούσια δώρα. (Σημ. ο διοργανωτής διατηρεί κάθε δικαίωμα να αλλάξει τους όρους ή/και τα δώρα του διαγωνισμού.) Με μέτρο οι λαγάνες.

Last Edit: 27 Φεβρουαρίου 2012

4 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο αλλά ξενέρωσα που δεν συμπεριέλαβες και το "Duel To The Death" ή αλλιώς Xian Si Jue (1982), όπου ατρόμητοι κινέζοι μαχητές Ninja πετάνε πάνω σε χαρταετούς μέχρι τελικής πτώσης! Αγαπημένη μου ταινία σαν παιδί που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία αν δεν είχε σπάσει ο χαρταετός στην προσπάθεια μου να δεθώ πάνω... Πάρε μια γεύση: http://www.youtube.com/watch?v=jB0wri54vq0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης υπάρχει 11 φορές η λέξη χαρταετός και 3 φορές η λέξη kite! Τι κέρδισα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A χα χα, EPIC το Duel to the Death! Kids! Do NOT try this at home!

    "Επίσης υπάρχει 11 φορές η λέξη χαρταετός και 3 φορές η λέξη kite! Τι κέρδισα;;; "

    Τον αμέριστο θαυμασμό μου... meh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...