Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

#tiff52 Σκονάκια και tips για το 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και για 10 μέρες, η Θεσσαλονίκη φοράει την γιορτινή της ομίχλη και φιλοξενεί πάνω από 250 ταινίες από όλον τον κόσμο στις αίθουσες της πλατείας Αριστοτέλους (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας) και του λιμανιού (Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάπα και Τόνια Μαρκετάκη), ανοίγει την αποθήκη Γ για αμέτρητες μπύρες ανάμεσα στις προβολές και παρουσιάζει το πιο φιλόξενο και πολιτιστικό πρόσωπο που διαθέτει και για το οποίο φημίζεται. Λίγο μετά από την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, το αυθεντικό ντιεξομπλόγκ προτείνει τις ταινίες που αξίζουν της προσοχής του κοινού, έστω λίγο περισσότερο από τις άλλες.




Με 15 ταινίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, το φετινό διαγωνιστικό είναι μάλλον από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών. Ανθρώπινες ιστορίες τοποθετημένες σε ιδιαίτερα κοινωνικά πλαίσια δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο που δημιουργεί προσμονή. Ξεχωρίζουν:


Without:  Το ντεμπούτο του Mark Jackson έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση στα φεστιβάλ του εξωτερικού και έρχεται εξοπλισμένο με την δυνατή ερμηνεία της Joslyn Jensen. 

J.A.C.E.: 12 χρόνια μετά το Black Out, o Μενέλαος Καραγγιώλης επιστρέφει με μία ταινία που φαίνεται τόσο σχιζοφρενική όσο και η πρώτη του. Η ταινία κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της, λίγα μόλις 24ωρα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τόκυο.

Mabul (The Flood): Παραδοσιακό οικογενειακό δράμα, με οδηγό την γενναία ερμηνεία του μικρού Yoav Rotman και εγγυητήρια την καλή παράδοση ισραηλινών ταινιών στο φεστιβάλ. 


Alois Nebel: Τσεχοσλοβακογερμανικό ασπρόμαυρο rotoscope, μεταφορά ιστορικοπολιτικού comic και κατευθείαν από την φετινή Berlinale. Τι άλλο θέλεις για να πειστείς;

Υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επιλογές: To ημιντοκιμαντερίστικο Porfirio, το Land Of Oblivion και η επιστροφή στις ρίζες για την Olga Kurylenco, το ανατρεπτικό Twilight Portrait, το καναδέζικο φιλμ Le Vendeur, η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό Παράδεισος και τα δράματα ενηλικίωσης (προσφιλές θέμα του φεστιβάλ) Dom και Burros.


ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ)



Faust: Ο χρυσός λέοντας της φετινής Βενετίας. Απλά.



Poulet aux prunes (Κοτόπουλο με δαμάσκηνα): Μετά το εξαιρετικό Persepolis, η ίδια η Marjanne Satrapi έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την καινούρια της πολυαναμενόμενη ταινία.


Michael: Η ιστορία ενός παιδόφιλου, που σόκαρε στις Κάννες και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναμενόμενα έργα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.


Snowtown: Μετά το περσινό Animal Kingdom (που επίσης τίμησε το φεστιβάλ στο περσινό Διεθνές Διαγωνιστικό του), η Αυστραλία βουτάει και πάλι στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, κινηματογραφώντας με ανορθόδοξο τρόπο την ιστορία του μεγαλύτερου serial killer στην ιστορία της.


L' ordre et le morale (Η τάξη και το ηθικό): Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του στη Γαλλία, το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει την καινούρια ταινία του Mathieu Kassovitz, η οποία μοιάζει να είναι επιστροφή στην φόρμα για τον άλλοτε σπουδαίο σκηνοθέτη του Μίσους.


Beast: Η αγάπη στη διεστραμμένη της μορφή, στο καινούριο έργο του Δανού Christoffer Boe.


Les Contes de la Nuit (Ιστορίες της νύχτας): Οι μαύρες φιγούρες του Michel Ocelot επιστρέφουν και μαζί τους και η παραμυθένια διάθεση του Γάλλου δημιουργού.


Weekend: Ο έρωτας ενός σαββατοκύριακου ανάμεσα σε δύο άντρες που θα αλλάξει για πάντα την ζωή τους. Η ταινία έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες των συστάσεων από το κοινό του Toronto και του Sundance και ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις, ενδέχεται να είναι και η έκπληξη του φεστιβάλ .


She Monkeys: Παιχνίδια σωματικής και ψυχολογικής εξουσίας στο πολυβραβευμένο ήδη φιλμ της Lisa Aschan.


Tyrannosaur: Από τις αποκαλύψεις του περσινού Sundance, από όπου έφυγε κατακτώντας το βραβεία σκηνοθεσίας και το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής.


Terraferma (Στην στεριά): Μία σφιχτοδεμένη οικογένεια που ζει σ’ ένα νησί νότια της Σικελίας νιώθει τους δεσμούς της να κλονίζονται όταν μια ομάδα λαθρομεταναστών από την Αφρική εμφανίζεται στην κοινότητά τους. Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας.


Elena: Αναμενόμενη ταινία από τις Κάννες, με το βραβείο της Ειδικής Κριτικής Επιτροπής του τμήματος "Ένα κάποιο βλέμμα", που ανέδειξε και τον Κυνόδοντα πριν δύο χρόνια.

Υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επιλογές: To αυτοκαταστροφικό Cut, οι καινούριοι Dardenne με το Παιδί με το ποδήλατο, η ιστορία δύο μοναχικών νεοϋορκέζων Somewhere Tonight με τον John Turturro, το ιταλικό La Nostre Vita, το μυστηριώδες Babycall, το μυστικιστικό και ακραία φεστιβαλικό Έξω Σατανά, ένα ακόμα δράμα ενηλικίωσης, το ισπανόφωνο No tengas miedo, η σουρεαλιστική ιστορία δύο φαντασμάτων Finisterrae (Στην άκρη της Γης) και τα κινεζικά, τρυφερά δράματα The Piano In A Factory και Buddha Mountain.


ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ



Το παραδοσιακά γεμάτο εκπλήξεις τμήμα του φεστιβάλ επιδεικνύει και φέτος μεγάλη ποικιλία ταινιών από όλες τις Βαλκανικές χώρες αλλά ξεχωρίζει η ειδική προβολή του Forgiveness of Blood του Joshua Marston, ο οποίος αφήνει τα μεξικανικά τοπία του Maria Full Of Grace και επικεντρώνεται στην αλβανική επαρχία.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Τα φετινά αφιερώματα γίνονται:


Στον Δανό σκηνοθέτη Ole Christian Madsen (μην χάσετε τις Μέρες Θυμού, αν δεν τις έχετε δει), στα πλαίσια του οποίου θα προβληθεί και η τελευταία του ταινία SuperClásico.

Στην ανεξάρτητη Αμερικανίδα δημιουργό και ηθοποιό Sara Driver, της οποίας ξεχωρίζει το υπερρεαλιστικό δυσεύρετο Sleepwalk, το οποίο ηχεί το Repulsion του Polanski και π του Arronofsky.


Στον ιταλό τολμηρό σκηνοθέτη Paolo Sorentino, που μετά το απολαυστικό Il Divo παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το καινούριο του έργο This Must Be The Place με τον Sean Penn (αν και δεν απέσπασε και τις θετικότερες κριτικές στις Κάννες. Proceed with caution.)

Και τέλος στον προκλητικό Βιεννέζο μυθοπλάστη και ντοκιμαντερίστα Ulrich Seidl. Κάθε ταινία του προκαλεί ακραία συναισθήματα όμως σίγουρα ένα από τα φιλμ του που ξεχωρίζουν άνετα είναι το άβολο Animal Love. Τολμήστε το.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ


Πλήθος ελληνικών ταινιών φέτος στο φεστιβάλ, με δύο από αυτές, το JACE και τον Παράδεισο, να λαμβάνουν μέρος και στο διεθνές διαγωνιστικό, όπως είπαμε. Επίσης, ξεχωρίζουν:


Η ελληνική πρεμιέρα του Άδικου Κόσμου, του Φίλιππου Τσίτου, που έρχεται με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο από το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.


Η νέα re-cut εκδοχή του Man At Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, που προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα από την Βερολινέζικη βερσιόν (στο φεστιβάλ θα τρέξει παράλληλα πλήρες αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη. Αν είναι να επιλέξετε μία ταινία του για να δείτε, προτιμήστε το ειλικρινές Από την άκρη της πόλης.)


Και γιατί όχι, η cult, fun και no-budget υπερπαραγωγή Σούπερ Δημήτριος (γιατί αν δεν πας σε μία καθαρά κανιβαλιστική και χαβαλεδιάρικη προβολή στο φεστιβάλ, έχεις χάσει την μισή εμπειρία).


Τέλος, να τονίσουμε ότι θα υπάρξει και τιμητική προβολή της Ηλέκτρας του Κακογιάννη, για όσους επιθυμούν να την απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη σε μια σπάνια ευκαιρία.


ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ


Το φεστιβάλ θα ανοίξει με την καινούρια ταινία του Alexander Payne, The Descendants και θα κλείσει με την έκπληξη του φετινού φεστιβάλ Καννών Martha Marcy May Marlene, όμως και οι δυο προβολές είναι εφικτές μόνο με την εξασφάλιση πρόσκλησης. Το πειραματικό φόρουμ παραμένει και αυτή την χρονιά ενεργό με θεματική τον Μύθο της εξαφάνισης/ Η Εξαφάνιση του μύθου και προκαλεί-προσκαλεί τους τολμηρούς σινεφίλ να το ανακαλύψουν. Σε μιάμιση σχεδόν εβδομάδα, ξεκινάει ο πανικός. Ετοιμαστείτε.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...