Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Around The Globe On A Reel Πρώτη Στάση: RIO


Το κλίμα διακοπών μας έχει χτυπήσει πλέον για τα καλά. Eπειδή, όμως, διακοπές προς το παρόν δεν προβλέπεται να πάμε κάπου εξωτικά, ξεκινάμε ταξίδι στον κόσμο μέσα από τις ταινίες και πρώτο προορισμό το μαγευτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. Βέβαια, τώρα χειμώνα έχει εκεί, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες, καλή διάθεση να υπάρχει.




H πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και οι φαβέλες της έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για πολλές ιστορίες ενηλικίωσης μέσα από καταιγισμό πυροβολισμών και βρώμικων συμφωνιών περί ναρκωτικών και λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων. Στην Πόλη του Θεού (2002) δύο αδέρφια ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια. Ο ένας αποφασίζει να γίνει φωτογράφος ενώ ο άλλος ασχολείται με το εμπόριο ναρκωτικών, γεγονότα που θα δημιουργήσουν δραματικές εξελίξεις για τους δύο νεαρούς.

Σε αντίστοιχη θεματολογία, αλλά από την πλευρά του σώματος καταπολέμισης της εγκληματικότητας Tropa De Elite (2007), κινείται και η ημι-ντοκιμαντερίστικη ομώνυμη ταινία, η οποία καταγράφει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας της πόλης πριν την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα (και η οποία απέκτησε και sequel).

Επίσης, το Ρίο ανέκαθεν υπήρξε αγαπημένος τόπος προορισμού για τους απανταχού κατατρεγμένους εγκληματίες. Στο Notorious (1946) του μαιτρ της αγωνίας Alfred Hitchcock, η Alicia Huberman της Ingrid Bergman, κόρη Γερμανού που κατηγορείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για προδοσία, καλείται να εντοπίσει στο Ρίο ναζί συνεργάτες του πατέρα της, που έχουν καταφύγει στην περιοχή. Στο Fast Five (2011), ολόκληρη η κομπανία των μαχητών των δρόμων, σμπαραλιάζει την πόλη σε καταδίωξη υψηλής ταχύτητας προσπαθώντας να ξεφύγει από αμερικανούς πράκτορες.

Στους Producers (1968) του Μελ Μπρουκς, οι Παραγωγοί του τίτλου θέλουν να κάνουν την μεγάλη μπάζα και να εξαφανιστούν στο Ρίο, μαζί με τα λεφτά των χορηγών. Στο Incredible Hulk (2008) o Μπρους Μπάνερ προσπαθεί, επίσης, να διατηρήσει χαμηλό προφίλ στην κοσμοπολίτικη πόλη (Ο Hulk δεν είναι ακριβώς και ο συνήθης τύπος εγκληματία, αλλά προσπάθησε να το εξηγήσεις αυτό στον στρατηγό Ross). Φυσικά, ο James Bond δεν θα μπορούσε να μην έχει επισκεφθεί την πόλη του Rio και αυτό συνέβη στο Moonraker (1979), όπου ο Bond προσπαθεί να βρει στοιχεία σχετικά με την κλοπή ενός διαστημικού σκάφους. Υπερβολικός όπως πάντα, ναι.


Φυσικά, όμως, το Ρίο είναι και μια πόλη ερωτική. Στην Άγρια Ορχιδέα (1990) ο Mickey Rourke, η Jacqueline Bisset και η Carré Otis βάζουν φωτιά στην οθόνη ανεβάζοντας κατακόρυφα την θερμοκρασία και μένοντας για πάντα στην ιστορία του mainstream ερωτικού σινεμά. Σε μια πιο φιλική για την οικογένεια εκδοχή, στο Rio (2011) η Jewel και ο Blu, οι δύο τελευταίοι παπαγάλοι του είδους τους, ερωτεύονται και ανακαλύπτουν την χαρά του έρωτα και της πατρίδας τους εν μέσω του καρναβαλιού. Cheesy όσο δεν πάει ναι, αλλά ποτέ το Ρίο δεν ήταν πιο όμορφο στην μεγάλη οθόνη.


Τώρα, βέβαια, αν εσύ ακόμη μισείς την πόλη και θες να την δεις να καταστρέφεται, μπορείς να απευθυνθείς στον Roland Emmerich, που περιλαμβάνει το Ρίο στις πόλεις που ισοπεδώνονται στο 2012 (2009). Για όλους έχει ο Θεός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...