Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Venice Review: Gravity 3D. Tο διάστημα ανάγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους villains της ιστορίας.

O Μπάτμαν είχε τον Τζόκερ του.
Ο Σέρλοκ Χολμς είχε τον Μοριάρτι του.
Η Λίντσεϊ Λόχαν είχε την Ρέιτσελ Μακ Άνταμς στο Mean Girls.
Και η Δρ. Ράιαν Στόουν της Σάντρα Μπούλοκ είχε το... διάστημα.

Tο διάστημα είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους villains της ιστορίας. Κι ας προσπαθεί ο Κουαρόν να το καμουφλάρει στην αρχή, ξεκινώντας την ταινία με ένα σχεδόν εικοσάλεπτο πλάνο συνεχούς κίνησης, όπου όλα φαίνονται να χάνονται μέσα στην μαγεία του διαστήματος. "Η θέα είναι εκπληκτική από εδώ" συμφωνούν και οι δύο χαρακτήρες (Μπούλοκ και Κλούνεϊ), όμως, το περιβάλλον δε θα αργήσει να φανερώσει πόσο θανάσιμο είναι.

Όταν ένα ατύχημα στέλνει τους δύο χαρακτήρες σε ένα ταξίδι επιβίωσης μέσα στο άγνωστο, τα πράγματα θα αποκτήσουν την διάσταση (horror) που τους αρμόζει. Η Δρ. Ράιαν Στόουν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να κάνει πράγματα που φαντάζουν εξωπραγματικά, να δοκιμάσει τα όρια του εαυτού της και το ενδεχόμενο να χαθεί για πάντα στο διάστημα.
Υπάρχουν στιγμές στο «Gravity» που μοιάζουν βγαλμένες από τον εφιάλτη των «Aliens», χωρίς, όμως, τα πασίγνωστα τέρατα. Σε άλλες στιγμές, η κλειστοφοβία θυμίζει έντονα ένα «Δωμάτιο πανικού» στο διάστημα! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στους τίτλους τέλους, ο Αλφόνσο Κουαρόν επέλεξε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Τζέιμς Κάμερον, τον Ντέιβιντ Φίντσερ, αλλά και τους (συντοπίτες του) Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου! Παράλληλα, η κάμερα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και, όταν αποφασίσει να ακινητοποιηθεί, τότε μια ιδιόμορφη αίσθηση ιλίγγου γυρίζει τα πράγματα γύρω από τους πρωταγωνιστές της, γιατί στο διάστημα τίποτα δεν παραμένει ακίνητο. Αν προσθέσουμε και το 3D, τότε το μεγαλείο ολοκληρώνεται. Στο "Gravity", η τεχνική αυτή έχει λόγο ύπαρξης και το φιλμ αποτελεί απόδειξη πως η τρισδιάστατη φόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οργανικά για την ενίσχυση της οπτικής της ιστορίας, πέρα από την ενίσχυση της τιμής του εισιτηρίου.

Ευτυχώς, το «Gravity» δεν το «παίζει» ψαγμένο, δεν αναζητά να βρει κρυμμένα νοήματα ή φιλοσοφικούς προβληματισμούς στην απομόνωση του ανθρώπου στο διάστημα, παρά προσπαθεί – και επιτυγχάνει – να παρουσιάσει ένα χορταστικό ενενηντάλεπτο ασταμάτητης αγωνίας και εντυπωσιακών εφέ, που κοσμούν τα μεγάλης διάρκειας πλάνα (το εναρκτήριο διαρκεί πάνω από 15 λεπτά!), βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση του αντίστοιχου Όσκαρ. Η ταινία δεν είναι το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ούτε καμία εκδοχή του «Σολάρις», αλλά ένα άκρως προσιτό φιλμ δράσης, που προκαλεί τις αισθήσεις του θεατή και ανεβάζει το status της Σάντρα Μπούλοκ σε πραγματική action ηρωίδα(Αλλά το κυριότερο είναι ότι ανάμεσα σε όλα, χωράει κι ένα μη ηθελημένο homage στην Kylie Minogue του Put Yourself in My Place. Ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, ιδιοφυές).

Το "Gravity" είναι απλά εμπειρία. Και αυτό αξίζει χειροκρότημα. Κι ας μην μπορεί κανείς να το ακούσει στο διάστημα. (4*/5)

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μέχρι τελευταία λέξη. Ίσως η κορυφαία κινηματογραφική εμπειρία της χρονίας (μέχρι τώρα). πάρα πολύ καλή ταινία.. ως blockbuster. Και αυτό το τελευταίο σημαίνει και όλα τα στραβά του blockbuster.

    Η ίστορία είναι τραβηγμένη από τα μαλλία σε κάποια σημεία, οι λεπτομέρειες που αφορούν την ιστοριά και το παρελθόν της ηρωίδας είναι (κατ' εμέ) αχρείαστες, ή για να το πω αλλίως, είναι εκεί μόνο και μόνο για να με βομβαρδίζουν με δακρύβρεχτες λεπτομέρειες που εκβιάζουν συναισθήματα (γιατί σώνει και καλά να ταυτιστώ με την ηρωίδα μάνα που παλεύει για την επιβίωση; ).

    Οτικά η ταινία είναι μαγεία! Αλλά ηχητικά (άλλο ένα .. κουσούρι των ταινίων δράσης) καταντά τόσο "φασαριόζικο" που καταλήγει κουραστικό.

    Οπωσδήποτε στο σινεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ταινία για κάποιο λόγο δούλεψε πάρα πολύ σε μένα, ίσως επειδή δεν συνοδευόταν από το τεράστιο hype Που έχει τώρα. Όπως λες, τα κακώς κείμενα είναι λεπτομέρειες. Προσωπικά, είχα καιρό να νιώσω τόσο ένταση στο σινεμά και μακάρι να μπορούσαμε να το δούμε και σε IMAX στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...