Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Νύχτες Πρεμιέρας 2015 Review: Above and Below του Nicolas Steiner

Ξεκινώντας με μια ιστορία φαντασμάτων και επικεντρώνοντας την αφήγηση σε μερικούς ανθρώπους φαντάσματα της ίδιας της κοινωνίας, το ντοκιμαντέρ του Steiner (που αποτελεί και την διπλωματική του) οφείλει πάρα πολλά στο σινεμά του Gianfranco Rosi (και κυρίως στο "Below Sea Level"), όμως, καταφέρνει να διατηρήσει μια δική του ταυτότητα, ίσως επειδή δίνει μια περίεργη... sci-fi αύρα σε ένα καθαρά πραγματιστικό περιεχόμενο. 

Ένα ζευγάρι που ζει σε ένα υπόγειο τούνελ του Λας Βέγκας, ένας άντρας που επιβιώνει στην έρημο της Καλιφόρνια στέλνοντας μηνύματα σε άδεια μπουκάλια (στον Θεό ίσως;) και μια κοπέλα που ονειρεύεται να ταξιδέψει στον Άρη και προσομοιώνει αποστολές στον κόκκινο πλανήτη σε μια έρημο της Γιούτα (εκπληκτική η δουλειά στην φωτογραφία) αποτελούν τους φορείς μιας ειλικρινούς εξερεύνησης της ανθρώπινης απομόνωσης, της παράδοξης ομορφιάς και των κοινών στοιχείων που μπορεί να εμφανιστούν σε φαινομενικά απόλυτα διαφορετικές ιστορίες ζωής.

Λαμπρές στιγμές ειλικρίνειας, μουσικά κολάζ που δίνουν ρυθμό, έξυπνη χρήση μοντάζ που μεταπηδά από χαρακτήρα σε χαρακτήρα μέσω των κοινών τους στοιχείων, ένα δυνατό φινάλε αλλά και αρκετοί νεκροί χρόνοι που επεκτείνουν την διάρκεια αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος υβριδίου λίγο περισσότερο από όσα θα έπρεπε, δημιουργούν ένα πολύ υποσχόμενο αμάλγαμα, το οποίο μοιάζει να πατάει στέρεα στην πραγματικότητα όσο αρέσκεται να δημιουργεί μυθοπλαστικές προεκτάσεις στους χαρακτήρες του. 

Ειδικά εκεί που αριστεύει ο Steiner είναι στην ικανότητα να κοιτάει πέρα από τα στερεότυπα και να ανακαλύπτει τις καλά κρυμμένες πτυχές των ηρώων του. Τότε είναι που ανακαλύπτει τις αδιόρατες συνδέσεις αλλά και τις κοινές αφηγηματικές γραμμές που κάνουν τελικά την ιστορία του οικουμενική και καθαρά κομμάτι αυτού του κόσμου, όσο κι αν οι ήρωές του θέλουν απελπισμένα είτε να παραμείνουν αποκομμένοι από αυτόν είτε να φύγουν όσο πιο μακριά γίνεται. Δεν ξέρω πού θα πάει μετά ο τύπος, πάντως θα ήθελα να δω τι θα μπορούσε να κάνει με ένα εξαρχής πρωτότυπο σενάριο. (3*/5)

Η ταινία προβάλλεται την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου στις 18:45 στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 και σε επανάληψη την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου στις 19:00 στον Odeon Όπερα 1.

Περισσότερες κριτικές από τις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...